arcadianet espa
Enterprise Europe Network
POS: Σε αυτούς τους κλάδους μπαίνουν τα μηχανάκια
CHA000007

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εκδοθεί νέα υπουργική απόφαση των υπουργείων Οικονομίας και Οικονομικών, με την οποία επεκτείνεται η υποχρεωτική χρήση συσκευών POS και σε άλλες κατηγορίες επαγγελματιών και επιχειρήσεων.

Στη νέα λίστα με τα επαγγέλματα τα οποία θα είναι υποχρεωμένα να διαθέτουν POS περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:

οι παιδικοί σταθμοί και γενικότερα οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών προσχολικής αγωγής

οι εταιρείες και επαγγελματίες επισκευής ειδών προσωπικής και οικιακής χρήσης

οι ταχυδρομικές υπηρεσίες

οι υπηρεσίες επισκευής και συντήρησης σκαφών αναψυχής

Εκτός, όμως, POS όπως αναφέρθηκε θα παραμείνουν τα ταξί και τα περίπτερα για διαφορετικούς λόγους ο κάθε κλάδος.

Όσον αφορά τα περίπτερα έχει διαπιστωθεί ότι τα περιθώρια κέρδους σε πολλά προϊόντα που διαθέτουν είναι πολύ περιορισμένα με αποτέλεσμα η προμήθεια για την αποδοχή πληρωμών με POS να οδηγεί σε οικονομική ασφυξία του κλάδου.

“Θα επεκταθούν στα περίπτερα όταν μειωθούν ακόμη περισσότερο οι τραπεζικές προμήθειες” , λέει στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.

Σε ό,τι αφορά στα ταξί, υπάρχει μια εκκρεμότητα με τον εκσυγχρονισμό των φορολογικών μηχανισμών που διαθέτουν, οι οποίοι θα πρέπει να μπορούν να διασυνδεθούν με POS. Η προθεσμία για την εγκατάσταση των συσκευών είναι τρεις μήνες από τη δημοσίευση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Όσοι προβούν σε έναρξη δραστηριότητας κατά τη διάρκεια των τελευταίων 30 ημερών προ της παρέλευσης της προθεσμίας, οφείλουν να συμμορφωθούν εντός τεσσάρων μηνών από τη δημοσίευση της υπουργικής απόφασης.

Όσοι προβούν σε έναρξη δραστηριότητας ή στη σχετική μεταβολή μετά την παρέλευση της συγκεκριμένης προθεσμίας, οφείλουν να συμμορφωθούν εντός ενός μηνός από την έναρξη, ή τη μεταβολή. Στους παραβάτες επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ύψους 1.500 ευρώ.

Σημειώνεται πως το πρόστιμο μειώνεται στο ήμισυ, εάν καταβληθεί εντός 30 ημερών.

 

Πηγή:dikaiologitka.gr

Κοινοποιήστε το άρθρο
Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα άρθρα