Χαμηλότερες οι δαπάνες για υπηρεσίες Τηλεπικοινωνιών στην Ευρώπη

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 16/02/2019 / ΩΡΑ: 12:00 / ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ, ΕΡΕΥΝΕΣ, ΝΕΑ

Χαμηλότερες, έναντι των αντίστοιχων σε ΗΠΑ και Ιαπωνία, είναι οι δαπάνες των Ευρωπαίων για την κάλυψη των τηλεπικοινωνιακών τους αναγκών. Τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι η μέση κατά κεφαλήν δαπάνη για υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών στην Ευρώπη ανέρχεται σε €30,1 το μήνα, σε αντίθεση με πάνω από €70 στις ΗΠΑ, €57,4 στην Αυστραλία και €52 στην Ιαπωνία. Ταυτόχρονα, η Ευρώπη διαθέτει μια από τις πιο εκτενείς ευρυζωνικές καλύψεις  παγκοσμίως (97%), με ταχύτητες υψηλότερες από τον παγκόσμιο μέσο όρο (70,5MB για σταθερά, 34,9MB για κινητά). Την ίδια στιγμή, ωστόσο, η Ευρώπη υπολείπεται έναντι διεθνών ανταγωνιστών, όπως οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία, στις επενδύσεις στις Τηλεπικοινωνίες. Η κατά κεφαλήν επένδυση (CapEx per capita) στην Ευρώπη (€83,2) είναι μικρότερη από τη μισή σε σχέση με την Ιαπωνία (€188,5) και χαμηλότερη από τις ΗΠΑ (€135,3).

Οι κατά κεφαλήν δαπάνες στην Ευρώπη ανέρχονται σε €30,1, σε σχέση με πάνω από €70 στις ΗΠΑ και €52 στην ΙαπωνίαΤα παραπάνω είναι μερικά από τα ευρήματα έκθεσης, που εκπόνησε για λογαριασμό του ETNO, του κορυφαίου φορέα των τηλεπικοινωνιών της Ευρώπης, η εταιρεία Analysys Mason. Η σχετική έκθεση (State of Digital Communications Report), σκιαγραφώντας το προφίλ των ευρωπαϊκών τηλεπικοινωνιών, διαπιστώνει ότι οι κορυφαίοι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι στην Ευρώπη δημιουργούν ετήσια προστιθέμενη αξία της τάξης των €140 δις, καταβάλλοντας φόρους ύψους €42 δις ετησίως (στοιχεία 2017).

Average spend per gigabyte of mobile data used2 and average mobile data usage per capita

Average mass-market telecoms spend per capita, ETNO perimeter, the USA , Japan and Australia

Το στοίχημα του 5G
Ως το μεγάλο στοίχημα της Ευρώπης στο χώρο της ψηφιακής οικονομίας, χαρακτηρίζουν οι συντάκτες της έρευνας τα δίκτυα επόμενης, πέμπτης, γενιάς (5G). Εκτός από την εντυπωσιακή βελτίωση σε επίπεδο συνδεσιμότητας που αναμένεται να φέρουν μαζί τους τα νέα δίκτυα, οι αναλυτές βλέπουν σημαντικά παράπλευρα οφέλη για την ευρωπαϊκή οικονομία από το 5G. “Τα δίκτυα θα διαδραματίσουν ένα νέο, κομβικό, ρόλο στις βιομηχανικές αλυσίδες αξίας. Ήδη σήμερα, οι τηλεπικοινωνίες προωθούν ποικίλες επιχειρηματικές λύσεις, που περιλαμβάνουν πληθώρα υπηρεσιών Πληροφορικής, όπως cloud, security ή enterprise services”, σημειώνει η έκθεση.

Η μελέτη εστιάζει και στο θέμα του φάσματος, χαρακτηρίζοντας το ως κρίσιμο παράγοντα για τα δίκτυα επόμενης γενιάς. Μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Analysys Mason, μόνο έξι ευρωπαϊκές χώρες έχουν πραγματοποιήσει δημοπρασίες για τη φασματική ζώνη των 700MHz, μόλις δύο για τη ζώνη mmWave και μόνο επτά για τη ζώνη C. Η έκθεση διαπιστώνει ότι οι ευρωπαϊκές τηλεπικοινωνίες έχουν ήδη δαπανήσει συνολικά €148 δις σε δημοπρασίες ραδιοφάσματος για τα δίκτυα 3G και 4G συνολικά.

Prices paid at auction for 3G, 4G and 5G licences, 2000–2018

Περί ανταγωνισμού
Αναφερόμενοι στις συνθήκες ανταγωνισμού που επικρατούν στην ευρωπαϊκή αγορά Τηλεπικοινωνιών, οι αναλυτές σημειώνουν ότι πλέον οι εταιρείες του κλάδου δέχονται έναν τριπλό ανταγωνισμό: από τις εταιρείες τεχνολογίας και τις επιχειρήσεις του Διαδικτύου, από τους άλλους εναλλακτικούς παρόχους και από τις πάσης φύσης επιχειρήσεις, που επενδύουν στις υποδομές Τηλεπικοινωνιών. “Αυτή η πραγματικότητα πρέπει να λαμβάνεται πλήρως υπόψη από τους υπεύθυνους για τη χάραξη πολιτικής και από τις ρυθμιστικές Αρχές, διότι είναι στρατηγικής σημασίας για να εξασφαλιστεί ότι η Ευρώπη θα παραμείνει ανταγωνιστική και στο νέο ψηφιακό κόσμο”, σημειώνουν οι αναλυτές.