arcadianet espa
Enterprise Europe Network
Ευρωεκλογές 2019: Οι νέοι της Ευρώπης θα εκφράσουν τις απόψεις τους
startup2

Τριάντα τρία σχολεία από όλη την Ευρώπη θα μεταβούν στις Βρυξέλλες τον επόμενο Μάρτιο για να συζητήσουν σχετικά με τις απόψεις, τις ελπίδες και τις προσδοκίες τους αναφορικά με τις επικείμενες ευρωεκλογές. Θα καταλήξουν σε τρεις προτάσεις που θα αντικατοπτρίζουν τις ύψιστες προτεραιότητες της γενιάς τους, ώστε να εξεταστούν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΕΟΚΕ) θα μεριμνήσει ώστε οι προτάσεις τους να φτάσουν στους νομοθέτες.

Μαθητές ηλικίας 16-18 ετών από σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από όλη την Ευρώπη θα μεταβούν στις Βρυξέλλες στις 21 και 22 Μαρτίου για να ανταλλάξουν απόψεις και ιδέες σχετικά με τις Ευρωεκλογές του 2019 και να συνεργαστούν στην εκδήλωση #YEYSturns10: Ψηφίστε για το μέλλον! Θα συζητήσουν για τις ευκαιρίες και τους δυνητικούς κινδύνους, και θα προτείνουν λύσεις στις τρέχουσες προκλήσεις.

  • Από την Ελλάδα κληρώθηκε και συμμετέχει το 38ο Λύκειο της Αθήνας

Οι Ευρωεκλογές του 2019 αναμένεται να αποτελέσουν ιδιαίτερη πρόκληση σε μια συγκυρία συσσωρευμένου ευρωσκεπτικισμού, και η ΕΟΚΕ επιθυμεί να τονώσει την ευαισθητοποίηση των νέων προκειμένου να ενισχυθεί η συμμετοχή τους στις εκλογές.

Οι μαθητές θα συζητήσουν σχετικά με συγκεκριμένα ερωτήματα:

  • Τι θα πρέπει να γίνει κατά την άποψή σας για να αυξηθεί η συμμετοχή των ψηφοφόρων στις εκλογές του ΕΚ;
  • Πώς μπορούμε να ενισχύσουμε την αντιπροσωπευτική δημοκρατία στο μέλλον;
  • Ποιο άλλο είδος πολιτικής συμμετοχής υπάρχει πέρα από τις ευρωεκλογές, και πώς θα λαμβάνατε μέρος;

Κατά τη διάρκεια της συνόδου ολομέλειας της YEYS, οι νέοι θα ψηφίσουν τρεις προτάσεις προς υιοθέτηση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην εκστρατεία του για τις Ευρωεκλογές.

Τα 33 σχολεία επελέγησαν για να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία αυτή μέσω ηλεκτρονικής κλήρωσης που πραγματοποιήθηκε στις 29 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες. Στην εκδήλωση θα συμμετάσχει ένα σχολείο από κάθε κράτος μέλος της ΕΕ και από τις πέντε υποψήφιες προς ένταξη χώρες (Αλβανία, πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, Μαυροβούνιο, Σερβία και Τουρκία). Για τη φετινή 10η επέτειο της εκδήλωσης παρελήφθησαν 1038 υποψηφιότητες, αριθμός ρεκόρ.

Η εκδήλωση με τίτλο «Η δική σου Ευρώπη, η δική σου φωνή!» (“YEYS – Your Europe, Your Say!”) διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, τη φωνή της κοινωνίας πολιτών στο ευρωπαϊκό επίπεδο, και είναι η πιο εμβληματική της εκδήλωση για τη νεολαία.

Μέσω αυτής της πρωτοβουλίας, η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή επιδιώκει να λαμβάνονται υπόψη οι απόψεις, οι εμπειρίες και οι ιδέες της νέας γενιάς κατά τη χάραξη των πολιτικών της ΕΕ.

Περισσότερες λεπτομέρειες για την YEYS2019 είναι διαθέσιμες στην επίσημη ιστοσελίδα της εκδήλωσης

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με την:

Μονάδα Τύπου της ΕΟΚΕ – Κατερίνα Σερίφη
+ 32 (0)2 546 91 75 – Κινητό: + 32 (0) 473 72 29 99 aikaterini.serifi@eesc.europa.eu(link sends e-mail), 

ΒΙΝΤΕΟ: Πώς η ΕΟΚΕ έκανε τη διαφορά;

Κοινοποιήστε το άρθρο
Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα άρθρα