arcadianet espa
Enterprise Europe Network
Λογιστικός και Φορολογικός Καζαμίας 2019
startup2

[Τους «μονούς» μήνες επιμελήθηκε ο Βαγγέλης Μιχελινάκης και τους «ζυγούς» ο Κώστας Νιφορόπουλος]. 

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ

– Έκπληξη προκάλεσε σε υπαλλήλους της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. και φορολογούμενους η παρουσία το πρωί εκεί του Αϊ Βασίλη. Όπως αποκαλύφθηκε αιτία της επίσκεψης ήταν η υποβολή αιτήματος περί υποβολής χωριστής φορολογικής δήλωσης από τη σύζυγό του, καθώς ο ίδιος πρέπει να χαρακτηριστεί φορολογικός κάτοικος εξωτερικού. Δυστυχώς το αίτημα απορρίφθηκε καθώς το όνομά του δεν περιλαμβανόταν στην λίστα καταγραφής και διαβίβασης από τους αερομεταφορείς των δεδομένων με τα ονομαστικά αρχεία επιβατών (PNR-passenger name record) που ταξιδεύουν, όπως απαιτούν οι οδηγίες. Παρόλο που ο συμπαθής Άγιος δήλωσε ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ταξιδεύει με το έλκηθρό του και όχι με αεροπλάνο, οι ισχυρισμοί του δεν έγιναν δεκτοί.

– Μετά την έκδοση της εγκυκλίου για το  «φορολογικό διαζύγιο», εμφανίστηκε (μετά από έγκριση του Καθηγητή Μπαμπινιώτη) και νέο λήμμα στο Ελληνικό λεξικό. Πρόκειται για τη λέξη « Φοροχήρες». Την ίδια στιγμή επαναλανσάρεται (με ελαφρώς τροποποιημένους στίχους) και το παλιό σουξέ «Παντρεμένοι Φορολογούμενοι και οι δύο, γύρνα σεεεε παρακαλώ … »

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

– Αρχίζουν οι πρώτες μαζικές συλλήψεις, για παράβαση του νόμου  για το ξέπλυμα του μαύρου χρήματος. Μεταξύ των συλληφθέντων και μια νοικοκυρά, η οποία έπλυνε το παντελόνι του άνδρα της ( μηχανουργός στο επάγγελμα)  και στο οποίο είχε ξεχαστεί ένα χαρτονόμισμα των 50 ευρώ. Η κατηγορούμενη ισχυρίστηκε ότι το μόνο μαύρο ήταν το μάτι του άντρα της από το χτύπημα που του κατάφερε επειδή ξέχασε να αδειάσει τις τσέπες και πως είναι σίγουρη ότι το 50ευρω ήταν χρώματος καφέ.

– Στο Ε3, που θα υποβληθεί το 2019 θα υπάρχουν και κωδικοί ( υποχρεωτικοί στην συμπλήρωση ) για τα εξής θέματα :

α)  Στοιχεία για το ξέπλυμα του μαύρου χρήματος ( υπεύθυνη Δήλωση του Λογιστή, θεωρημένη από Κ.Ε.Π ) ,

β) Ανάλυση των ακαθαρίστων εσόδων ανά ΚΑΔ ( στην πράξη γίνεται, με την μέθοδο των «τυχαίων αριθμών»),
γ) Πραγματικοί δικαιούχοι κάθε νομικού προσώπου, μέχρι φυσικού προσώπου [ αντικαθιστά τον πίνακα των μετόχων]. Το τελευταίο έχει ως συνέπεια την δημιουργία « Ένωσης Κύπριων και Βουλγάρων Ιδιοκτητών Ελληνικών Εταιρειών ( Ε.Κ.Β.Ι.Ε.Ε ) ».

– Ψηφίζεται τελικά ο νόμος με τον οποίο ρυθμίζονται οι  οφειλές προς το δημόσιο και  τα ασφαλιστικά ταμεία, έως  560 ( πεντακόσιες εξήντα ) εβδομαδιαίες  δόσεις. «Είναι ο μεγαλύτερος αριθμός δόσεων, από την ίδρυση του Ελληνικού Κράτους», τόνισαν οι αρμόδιοι παράγοντες. Και αυτές οι αιτήσεις ρύθμισης , θα γίνονται μέσω της πλατφόρμας του «εξωδικαστικού μηχανισμού». Ο αριθμός των δόσεων θα καθορίζεται με αντικειμενικό τρόπο ( από ειδικό λογισμικό, το οποίο λειτουργεί, με βάση την θεωρία των « τυχαίων αριθμών » ).  Η επιτυχημένη λειτουργία αυτής της «πλατφόρμας», οδηγεί την Κυβέρνηση να σκέφτεται την καθιέρωσή της σε όλων των ειδών τους «εξωδικαστικούς συμβιβασμούς » ( μεταξύ α) Άνδρα-γυναίκας, β) Εργοδότη-εργαζόμενου,  κ.λπ.  )

ΜΑΡΤΙΟΣ

– Αλλάζει εκ νέου, λόγω των επικείμενων εκλογών, ο τρόπος φορολογικής έκπτωσης των ασφαλιστικών εισφορών. Σύμφωνα με την Α.8824597/2019 απόφαση, ειδικά για το φορολογικό έτος 2018 οι ασφαλιστικές εισφορές θα εκπίπτουν είτε έχουν καταβληθεί, είτε όχι.

– Συνεχίζονται εξάλλου οι προεκλογικές προσφορές των κομμάτων, για τους φορολογικούς συντελεστές που θα ισχύσουν μετεκλογικά. Μετά την εξαγγελία της κυβέρνησης ότι θα μειώσει τον ΦΠΑ στο 17% η αξιωματική αντιπολίτευση έκανε ρελάνς εξαγγέλλοντας μείωση στο 16,95%. Με ενδιαφέρον αναμένεται η νέα αντιπροσφορά της κυβέρνησης.

ΑΠΡΙΛΙΟΣ

– Παρουσιάζεται η εφαρμογή για την λειτουργία των « ηλεκτρονικών βιβλίων». Οι υπηρεσιακοί παράγοντες κατά την παρουσίαση ανέφεραν μεταξύ άλλων : «Πρόκειται για παγκόσμια πρωτοτυπία. Στα «ηλεκτρονικά βιβλία», θα καταχωρούνται όλα τα λογιστικά γεγονότα. Στις αιτιάσεις που ακούγονται εκ μέρους των λογιστών, ότι πρόκειται για δεύτερα βιβλία, απαντούμε ότι αυτά θα είναι τα πρώτα βιβλία και αυτά που τηρούνται σήμερα, θα είναι τα δεύτερα….»

– Τίθεται σε λειτουργία, μετά από αναβολή μηνών, η «ηλεκτρονική πλατφόρμα»  σχετικά με την υποβολή των τιμολογίων και τον τρόπο εξόφλησης, που αφορούν νωπά και ευαλλοίωτα αγροτικά προϊόντα . Με αυτή την «πλατφόρμα» , φτάνουν στον αριθμό 199, οι κάθε λογής «πλατφόρμες», που πρέπει να ενημερώνει ο Λογιστής.  Σε πολλά « πρωινάδικα » της τηλεόρασης, οι «ξερόλες» παρουσιαστές τονίζουν ότι : « οι πλατφόρμες είναι ελεύθερες και δεν πρέπει να σας χρεώσει κανείς και τίποτα ».  Ένας αγρότης από την Ηλεία, «εισβάλει» στο μεγαλύτερο λογιστικό γραφείο του Πύργου, αναζητώντας δωρεάν εργάτες, οι οποίοι θα φορτώσουν την «πλατφόρμα» ( ρυμούλκα )  του τρακτέρ, με βιομηχανική ντομάτα.

– Συνεχίζονται οι προεκλογικές εξαγγελίες των Κομμάτων, ενόψει των επικείμενων εκλογών :  α) Μείωση των φορολογικών συντελεστών από το 2021 και σταδιακή τους εξάλειψη έως το 2121, β)  Δημιουργία ειδικής πιστωτικής κάρτας «Επιδομάτων», γ) Απόκτηση από την Ελλάδα, δικού της «κρυπτονομίσματος» ( όπως π.χ. το Bitcoin ) με την ονομασία «papalacoin».

ΜΑΪΟΣ

– Σάλο προκαλεί στα Μ.Μ.Ε. νέα γκάφα υφυπουργού της κυβέρνησης που σε τηλεοπτικό πάνελ επέμενε ότι ο ΕΦΚΑ είναι ο φόρος κατοχής ακίνητης περιουσίας και σημαίνει Ενιαίος Φόρος Κατοχής Ακινήτων. Η νέα γκάφα προκάλεσε την έντονη αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης που χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός υφυπουργός της κυβέρνησης να μη γνωρίζει ότι ο φόρος κατοχής ακίνητης περιουσίας ονομάζεται ΦΠΑ (Φόρος Περιουσίας Ακινήτων) και όχι ΕΦΚΑ.
– Το πορτογαλικό μοντέλο υιοθετεί η Α.Α.Δ.Ε. ( Αρ. 1374 – «Ο» για τις οδηγίες προς τις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ ) για να εντοπίσει φορολογούμενους που νοικιάζουν τα ακίνητά τους μέσω κάποιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας και δεν εμφανίζουν στη φορολογική τους δήλωση τα εισοδήματα που εισπράττουν. Ο έλεγχος θα γίνεται με  το «search robot».  Εντός μηνός κυκλοφορούν όμως στην αγορά μηχανήματα «αντί – search robot». Μετά από αυτή την εξέλιξη το search robot αντικαθίσταται από το νέο robot – terminator πιστό αντίγραφο του robot της ομώνυμης ταινίας.
– Με την Α 9678954 απόφαση, κοινοποιήθηκε τελικά ο τύπος και το περιεχόμενο του νέου απλοποιημένου Ε3. Το νέο έντυπο αποτελείται από 24 σελίδες και στην απόφαση επισημαίνεται ότι είναι υποχρεωτική η συμπλήρωση όλων των κωδικών από κάθε μορφής οντότητα.

ΙΟΥΝΙΟΣ

– Από 1/6/2019, τίθεται σε ισχύ το «Συναλλαγοσημο», ο νέος φόρος που αντικαθιστά μετά από 183 χρόνια το «Χαρτόσημο ». Στην αιτιολογική του νέου νόμου, χρησιμοποιείται σχεδόν αυτούσια η «αιτιολογική»  του αρχικού νόμου ( ΕτΚ αρ. 42- 15/8/1836 ) « Γνωρίσαντες την ανάγκην να αυξήσωμεν τα εισοδήματα του κράτους, διά να απαντήσωμεν τα αναπόφευκτα έξοδα του, και επιθυμούντες ταυτοχρόνως να κατορθώσωμεν την όσον το δυνατόν ίσην διανομήν των φόρων, διά να μην επιβαρύνωνται μόναι αι κλάσεις των γεωργών και των ποιμένων ( αντικαταστάθηκε με την φράση : φορολογούμενων, που δηλώνουν όλα τους τα εισοδήματα ) , θέλοντες προσέτι να εμποδίσωμεν τας καταχρήσεις, τας οποίας απέφερεν η είσπραξις των μέχρι τούδε εν χρήσει δικαστικών, συμβολαιογραφικών, διοικητικών και των υποθηκών διατιμήσεων προς βλάβην του δημοσίου, και της δικαστικής υπηρεσίας …»
Το πεδίο εφαρμογής περιλαμβάνει όλες τις συναλλαγές στις οποίες δεν επιβάλλεται Φ.Π.Α. Μεταξύ των άλλων περιλαμβάνει : Τραπεζικές Συναλλαγές και Συναλλαγές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ( facebook, κ.λπ ). Εξαιτίας των ανωτέρω τροποποιείται και η διάταξη σχετική με την υποχρέωση λήψης Α.Φ.Μ., η οποία θα ξεκινά από την ηλικία των 12 ετών.
Το ποσοστό του φόρου ορίζεται σε 2%, επί της αξίας της απλής συναλλαγής, σε 5%, επί της αξίας της σύνθετης συναλλαγής και σε 15%, επί της αξίας της ύποπτης συναλλαγής,    ενώ καθορίζεται και ελάχιστη αξία, στην  περίπτωση, που η συναλλαγή είναι δωρεάν.  Η ευθύνη της απόδειξης του είδους της συναλλαγής (απλή ή σύνθετη), ανήκει στον φορολογούμενο, σε περίπτωση αδυναμίας απόδειξης, η συναλλαγή θα θεωρείται «ύποπτη». Οι δηλώσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά και η παρακράτηση θα γίνεται στην πηγή.  Η εταιρεία που διαχειρίζεται το facebook, προσφεύγει στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια.

ΙΟΥΛΙΟΣ

– Η ΑΑΔΕ με περηφάνια ανακοινώνει  ότι από την 1η Ιουλίου τίθενται σε παραγωγική λειτουργία οι νέες πλατφόρμες e-invoice και e-books.
– Η ΑΑΔΕ με λύπη ανακοινώνει την πλήρη και ολοσχερή κατάρρευση του συστήματος την 3η Ιουλίου, εξ αιτίας του όγκου των e-invoices που προσπαθούν να υποβληθούν. Λόγω της ζημίας αποφασίστηκε όλων των ειδών οι δηλώσεις να υποβάλλονται χειρόγραφα στις Δ.Ο.Υ. όπως τον «παλιό καλό καιρό», μέχρι νεωτέρας.
– Λόγω της απώλειας των δεδομένων θα πρέπει οι φορολογούμενοι (δηλαδή οι λογιστές τους) να επανυποβάλουν χειρόγραφα όλων των ειδών τις δηλώσεις τις τελευταίας 5ετίας με καταληκτική ημερομηνία υποβολής την 30/8/2019.

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

– Με αιφνιδιαστική ( ενώ ο Λαός κάνει τα μπάνια του ) τροπολογία, σε σχέδιο νόμου, η Κυβέρνηση καταργεί την απαλλαγή, «ασφαλιστικών εισφορών»,  των μερισμάτων που δίνουν οι Ι.Κ.Ε, στους εταίρους της. Ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι : «Αποκαταστάθηκε μια σοβαρή  αδικία των τελευταίων χρόνων. Δεν δεχόμαστε στην Ελλάδα του 21ου αιώνα, να υπάρχουν Εταίροι δύο κατηγοριών».  Μπρος στην μεγάλη αντίδραση του επιχειρηματικού κόσμου, δίδεται η δυνατότητα «αυτόματης μετατροπής» της Ι.Κ.Ε, στην προγενέστερη μορφή της.
– Μετά από αυτή την εξέλιξη το σύνολο σχεδόν των Επιχειρηματιών καταλήγει να λειτουργεί κάτω από την καλύτερη, από υπάρξεως της φορολογίας, μορφή « επιχειρείν » : ΔΕ.ΚΟΒ.ΑΠ  ( Δε.ν Κόβ.ω Απ.οδείξεις )
– Επίσης με τροπολογία στο ίδιο σχέδιο νόμου ορίζεται ανώτατο όριο ( σαν ποσοστό επί του τζίρου) φορολογικής αναγνώρισης των αποδείξεων καυσίμων.
– Εκδίδεται, μετά από 5 χρόνια,  η ερμηνευτική ( Ε – 1920 )  για το  Άρθρο 38. Γενική διάταξη κατά της φοροαποφυγής  του Ν. 4174. Περιέχει 158 περιπτώσεις « τεχνητής διευθέτησης» και καταλήγει με την φράση « Ας προσέχατε »

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ

– Για την ομαλή εφαρμογή του νέου νόμου για την ανακάλυψη του μαύρου χρήματος η κυβέρνηση ανακοινώνει ότι σύντομα θα καταφθάσουν από τις Η.Π.Α. ειδικά κλιμάκια του FBI και της CIA προκειμένου να εκπαιδεύσουν τους επιφορτισμένους με το έργο της ανακάλυψης του μαύρου χρήματος λογιστές – φοροτεχνικούς και οικονομολόγους εν γένει. Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση θα θεσπίσει και ειδικό βραβείο για όποιον φοροτεχνικό ανακαλύψει το μεγαλύτερο ποσό μαύρου χρήματος και θα τον ανακηρύσσει πράκτορα της χρονιάς. Το νέο βραβείο θα έχει τίτλο «επιθεωρητής Κλουζώ».
– Ανοίγει ξανά, η πλατφόρμα των ηλεκτρονικών βιβλίων, η οποία τώρα  ονομάζεται «e- acheron 2 », με 200 εκ. terra, αποθηκευτικό χώρο και με δυνατότητα λήψης στατιστικών στοιχείων, υπηρεσίες είσπραξης απαιτήσεων, αυτόματοι Ισολογισμοί, chat, κ.λπ  . Εκδίδεται για το θέμα αυτό η εγκύκλιος Ε – 2891, η οποία καταλήγει «το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού ». Το κόστος της αναβάθμισης θα καλυφθεί με την επιβολή «τέλους χρήσης taxisnet» ίσου με 1 ευρώ ανά GB. Η ΑΑΔΕ, σχεδιάζει την συγχώνευση των 210, ηλεκτρονικών «πλατφορμών, που αφορούν λογιστές και περιμένει την ερμηνευτική για του νέου Νόμου «περί συγχωνεύσεων », για την υλοποίηση. Η νέα πλατφόρμα θα ονομάζεται «e – confusion » .

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 

– Μετά την πρόσφατη (τελευταία, σύμφωνα με τον Υπουργό) συμμετοχή του Κράτους στην ανακεφαλαιοποίηση  των Τραπεζών , επιβάλλονται τα εξής φορολογικά μέτρα: α) Φορολόγηση με συντελεστή 20%, του υπολοίπου κερδών εις νέον, όλων των επιχειρήσεων, ανεξαρτήτως μορφής,
β) Δυνατότητα διαγραφής των « Δοσοληπτικών λογαριασμών» και των «Μεγάλων Ταμείων», που υπήρχαν στις 31/12/2018, με πληρωμή εφάπαξ φόρου 17,5 % επί του διαγραφόμενου ποσού. Μετά από αυτό καταργείται η δυνατότητα τήρησης « Δοσοληπτικών λογαριασμών»  και «Ταμείου μετρητών» με ποσό μεγαλύτερο των 20.000 ευρώ,
γ) Επιβολή «Ειδικής εισφοράς Αλληλεγγύης Τραπεζών», με ποσοστό 10% επί των Τραπεζικών Καταθέσεων, φυσικών και νομικών προσώπων .
Μετά από αυτά ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε : « Παραμένουμε σταθερά προσηλωμένοι στον βασικό μας στόχο, που είναι η εξάλειψη κάθε φορολογίας έως το 2121 ….»
– Εμφανίζονται σε ηλεκτρονική δημοπρασία « οι απόκρυφες ΠΟΛ » ( είναι οι ΠΟΛ. , οι οποίες δεν ήλθαν ποτέ στην δημοσιότητα και φωτίζουν σημαντικές πτυχές της φορολογίας ) . Ανήκουν στην κυριότητα του ΠΟΛ ( Πολύβιου ) Χ., εγγόνου του Πολύβιου Χ. [ προϊστάμενο κλητήρων στο Υπ. Οικ. ] , από τον οποίο προήλθε το πρόθεμα «ΠΟΛ» ,  ( ο εκάστοτε συντάκτης της απόφασης, σημείωνε πάνω σε αυτή την ένδειξη «ΠΟΛ»  με την έννοια ότι ο Πολύβιος έπρεπε να τις πάρει και να μεριμνήσει για την λήψη των απαραίτητων υπογραφών ), εν αντιθέσει με όσα πιστεύουν λανθασμένα, οι περισσότεροι ( ότι δηλ. προέρχεται από το «ΠΟΛΥΓΡΑΦΗΜΕΝΗ ΔΙΑΤΑΓΗ») .

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 

– Μετά την επιτυχία του θεσμού του οικογενειακού ιατρού, το υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται σχέδιο για την εφαρμογή του οικογενειακού εφοριακού. Σύμφωνα με αυτό οι φορολογούμενοι θα επιλέγουν μέσω ειδικής πλατφόρμας τον οικογενειακό τους εφοριακό, ο οποίος θα τους συνταγογραφεί  συγγνώμη, συντάσσει και επιδίδει τις πράξεις προσδιορισμού του φόρου.
– Η ΑΑΔΕ, στον απολογισμό της σχετικά με την πορεία του «Συναλλαγοσήμου», μεταξύ άλλων αναφέρει : « Οι εισπράξεις ξεπέρασαν κάθε προσδοκία. Με ερμηνευτική που θα εκδοθεί σύντομα ( σημείωση : πρόκειται για την 157η ερμηνευτική, επί του θέματος ) , θα αποσαφηνίζεται ότι υπάγονται στο  «Συναλλαγοσημο» και οι τηλεφωνικές συναλλαγές, γιατί στο Φ.Π.Α υπάγεται μόνο η χρήση του τηλεφώνου, ως τεχνικού μέσου. Άλλο πράγμα είναι η υπηρεσία της συναλλαγής/συνομιλίας και φυσικά υπήρχε και θα υπάρχει 20% υπέρ ΟΓΑ/ΕΦΚΑ ».

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 

– Αγρότης στο Ριόλο Αχαΐας, βρήκε στο χωράφι του, « ηλεκτρονικά λογιστικά δεδομένα», που προέρχονται από «ηλεκτρονικά  βιβλία». Οι επιστήμονες λένε ότι αυτό προήλθε από τον ηλεκτρονικό «βομβαρδισμό » ενός cloud ( σύννεφου ), που περιείχε τέτοια δεδομένα.  Το γεγονός αυτό καταγράφεται ως η πρώτη απόπειρα, καταστροφής «ηλεκτρονικών βιβλίων», με σκοπό την απόκρυψη φορολογητέας ύλης.
– Από μεγάλη εταιρεία πληροφορικής παρουσιάζεται το πρώτο μοντέλο, μιας μηχανής, που η εταιρεία ονόμασε «Ψηφιακό Λογιστή», με τεχνολογία  blockchain . Θα αρχίσει να διατίθεται στην αγορά στις αρχές του 2023. Όμως ένα από τα κυριότερα μειονεκτήματά του, είναι ότι δεν μπορεί να κάνει «ψυχοθεραπεία » στους πελάτες.  Οι κατασκευαστές, όμως  δηλώνουν αισιόδοξα, ότι σύντομα θα μπορεί να κάνει και αυτό……

Πηγή: Taxheaven 

Κοινοποιήστε το άρθρο
Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα άρθρα