arcadianet espa
Enterprise Europe Network
Πρόστιμα σε κόμματα που κάνουν κατάχρηση των προσωπικών δεδομένων
876ujgfhgf

Νέους κανόνες, που θα επιτρέπουν την επιβολή οικονομικών κυρώσεων στα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα και ιδρύματα, που παραβιάζουν προσωπικά δεδομένα, ετοιμάζεται να εγκρίνει η Ευρώπη. Το νέο θεσμικό πλαίσιο, που βρίσκεται προ των πυλών, προβλέπει την επιβολή χρηματικών ποινών στα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα και ιδρύματα σε περίπτωση που θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευθούν παραβάσεις των κανόνων προστασίας των δεδομένων για να επηρεάσουν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Ειδικότερα, οι νέοι κανόνες δίνουν τη δυνατότητα επιβολής προστίμων σε κόμματα, που σκοπίμως επηρεάζουν ή επιχειρούν να επηρεάσουν, το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, εκμεταλλευόμενα παραβιάσεις των κανόνων προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

Η Ευρώπη προετοιμάζεται για να αποτρέψει την κατάχρηση των προσωπικών δεδομένων στις ευρωεκλογές. Τις κυρώσεις επιβάλλει η Αρχή για τα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα και ιδρύματα, αφού λάβει τη γνώμη της επιτροπής ανεξάρτητων διακεκριμένων προσωπικοτήτων. Θα ανέρχονται στο 5% του ετήσιου προϋπολογισμού του ευρωπαϊκού κόμματος ή ιδρύματος, ενώ το ευρωπαϊκό κόμμα στο οποίο έχει επιβληθεί κύρωση δεν θα μπορεί να λάβει χρηματοδότηση το επόμενο έτος. Στόχος των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε. είναι οι νέοι κανόνες για την αποτροπή της κατάχρησης των προσωπικών δεδομένων να έχουν θεσπιστεί πριν από τις ευρωεκλογές την Άνοιξη. “Δεν πρέπει να επιτραπεί η κατάχρηση προσωπικών δεδομένων για τον επηρεασμό των εκλογών. Πρόκειται για ουσιώδες ζήτημα για τις εκλογικές διαδικασίες και το μέλλον των δημοκρατιών μας. Τα κράτη-μέλη είναι αποφασισμένα να εξασφαλίσουν ότι οι φετινές ευρωεκλογές θα είναι δίκαιες και θα προστατευθούν από την κακόβουλη χρήση παραβιάσεων δεδομένων”, σχολίασε ο George Ciamba, αναπληρωτής Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ρουμανίας.

Ψήφιση
Οι νέοι κανόνες έχουν τη μορφή τροποποιήσεων στον κανονισμό του 2014 σχετικά με το καθεστώς και τη χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων και των ευρωπαϊκών πολιτικών ιδρυμάτων. Οι σχετικές διαδικασίες για την ψήφιση των νέων κανόνων είναι ταχείες. Ήδη, οι αντιπρόσωποι των κρατών-μελών έχει εγκρίνει τη σχετική συμφωνία που επετεύχθη ανάμεσα στην Προεδρία του Συμβουλίου και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και αφορά τις αλλαγές στον Κανονισμό του 2014 σχετικά με το καθεστώς και τη χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών κομμάτων. Οι νέοι κανόνες πρέπει ακόμα να εγκριθούν επισήμως από το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο προτού τεθούν σε ισχύ. Η ψηφοφορία στην ολομέλεια του Κοινοβουλίου έχει προγραμματιστεί για το Μάρτιο, ενώ το Συμβούλιο αναμένεται να εγκρίνει τις τροποποιήσεις στον Κανονισμό του 2014 τον Απρίλιο. Με τη συμφωνία, που ήδη εγκρίθηκε, θεσπίζεται διαδικασία ελέγχου για να προσδιοριστεί, εάν μια παράβαση του γενικού κανονισμού της Ε.Ε. για την προστασία δεδομένων, την οποία βεβαιώνει εθνική εποπτική Αρχή, συνδέεται με τις πολιτικές δραστηριότητες ενός ευρωπαϊκού πολιτικού κόμματος ή ιδρύματος στο πλαίσιο των ευρωεκλογών.

Κοινοποιήστε το άρθρο
Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα άρθρα