arcadianet espa
Enterprise Europe Network
Συχνές Ερωτήσεις – Απαντήσεις επί Μισθωτηρίων Ακινήτων της ΑΑΔΕ
thought 2123970 1920

Συχνές Ερωτήσεις – Απαντήσεις επί Μισθωτηρίων Ακινήτων της ΑΑΔΕ

Εγχειρίδιο συχνών ερωτήσεων – απαντήσεων σχετικά με τα μισθωτήρια ακινήτων, ανανεωμένο, εκδόθηκε από την ΑΑΔΕ. Πρόκειται για εμπλουτισμό των ήδη υφιστάμενων δημοσιευθέντων θεμάτων (μέσω ερωτήσεων – απαντήσεων), σχετικά με τα «Μισθωτήρια Ακινήτων» που κατά καιρούς εκδίδει η ΑΑΔΕ. Από τις ερωτήσεις – απαντήσεις, ξεχωρίσαμε αυτές που αφορούν την ενοικίαση της φοιτητικής στέγης και τα παλιά μισθωτήρια και ειδικά:

«27. Ε Όταν ο μισθωτής είναι φοιτητής δηλώνεται ο Α.Φ.Μ. του γονέα που τον περιλαμβάνει στη δήλωση του ως προστατευόμενο μέλος;

Α Κριτήριο είναι αν συμβάλλεται ο γονέας ή ο ίδιος ο φοιτητής. Εφόσον στο συμφωνητικό συμβάλλεται ο γονέας, τότε καταχωρείται, ως μισθωτής, ο Α.Φ.Μ. του γονέα. Αν συμβάλλεται ο φοιτητής καταχωρείται, ως μισθωτής, ο Α.Φ.Μ. του φοιτητή.

28. Ε Πώς δηλώνεται διαμέρισμα (δηλωμένο από τον ιδιοκτήτη κανονικά σε μια γραμμή του Ε9) όπου συγκατοικούν 3 φοιτητές έχοντας κοινή κουζίνα-μπάνιο, αλλά έχει ο καθένας το δικό του υπνοδωμάτιο και πληρώνουν διαφορετικό μίσθωμα ο καθένας;

Α Υπάρχουν 2 δυνατότητες (επιλογές):

A. Να υποβληθεί από τον εκμισθωτή, για αυτή την οικία, 3 διαφορετικές δηλώσεις μίσθωσης ακινήτων, δηλαδή ΜΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΕΝΑ μισθωτή όπου σε κάθε μια δήλωση θα καταχωρείται ό,τι αντιστοιχεί στον καθένα μισθωτή. Θα καταχωρηθεί, δηλαδή, ο Α.Φ.Μ. του μισθωτή, το ποσό του ενοικίου που πραγματικά πληρώνεται και ως τ.μ. της οικίας το ποσοστό επί του συνολικού εμβαδού (π.χ. το 1/3 της συνολικής κατοικίας των 120 τ.μ., δηλαδή 40 τ.μ.).

B. Να υποβληθεί από τον εκμισθωτή μια δήλωση μίσθωσης, όπου στους μισθωτές θα καταχωρηθούν και τα 3 Α.Φ.Μ. των μισθωτών. Σε αυτήν την περίπτωση τόσο στο ποσό του μισθώματος (που εισπράττει ο εκμισθωτής), όσο και στα τ.μ. της κατοικίας, η συμμετοχή των μισθωτών θα θεωρηθεί ισομερής (1/3 ο καθένας).

29. Ε Είναι υποχρεωτική η υποβολή μέσω TAXISnet; Υποβάλλεται δήλωση και για παλιά μισθωτήρια; (για παράδειγμα μισθωτήρια που είχαν γίνει το 2013).

Α Από 1/1/2014 είναι υποχρεωτική η υποβολή μέσω TAXISnet. (ΠΟΛ 1013/2014). Όσα μισθωτήρια δεν έχουν υποβληθεί στη Δ.Ο.Υ., θα υποβληθούν στο TAXISnet ανεξάρτητα του αν είναι εμπρόθεσμα ή εκπρόθεσμα.

Το σύνολο του εγχειριδίου ερωτήσεων – απαντήσεων επί των Μισθωτηρίων Ακινήτων της ΑΑΔΕ, μπορείτε να το δείτε εδώ.

Κοινοποιήστε το άρθρο
Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα άρθρα