arcadianet espa
Enterprise Europe Network
Επιχειρηματικό – Οικονομικό Δελτίο Επιμελητηρίου Αρκαδίας
money1

ΟΟΣΑ: ΟΙ 8 ΣΤΟΥΣ 10 ΕΛΛΗΝΕΣ ΘΕΩΡΟΥΝ ΟΤΙ ΔΕ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΩΝ ΦΟΡΩΝ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ
Τη δυσκολία να καλύψουν τις δαπάνες τους θεωρούν οι Έλληνες ως τον σημαντικότερο βραχυπρόθεσμο κίνδυνο, ενώ μακροπρόθεσμα θεωρούν ως μεγαλύτερο κίνδυνο την οικονομική ασφάλειά τους στα γηρατειά, σύμφωνα με έρευνα του ΟΟΣΑ σε 21 χώρες – μέλη του για τους κοινωνικούς και οικονομικούς κινδύνους που αισθάνονται οι πολίτες τους (Risks that matter). Παράλληλα, το 82,1% των Ελλήνων θεωρεί ότι για το ύψος των φόρων που πληρώνει δεν λαμβάνει δημόσιες υπηρεσίες που να το ικανοποιεί. Ενώ, το 77,8% των Ελλήνων θεωρεί ότι λαμβάνουν τα κοινωνικά ωφελήματα πολίτες οι οποίοι δεν τα δικαιούνται.

ΕΦΚΑ: ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ ΕΩΣ 30 ΙΟΥΝΙΟΥ
Στις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να χορηγηθεί παράταση της ασφαλιστικής ικανότητας έως τις 30 Ιουνίου 2019 στους ασφαλισμένους με παράλληλη ασφάλιση μισθωτών- μη μισθωτών, προχώρησε ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση. Επίσης, έχει ήδη προχωρήσει στην παράταση της ασφαλιστικής ικανότητας, μέχρι τις 31 Μαΐου 2019, των μη μισθωτών που έχουν καταβάλει τις ελάχιστες προβλεπόμενες κατώτατες ασφαλιστικές εισφορές του έτους 2018, χωρίς να λαμβάνονται υπ’ όψιν οι ανεξόφλητες δόσεις για τη δεύτερη εκκαθάριση του 2017.

ΝΕΟ ΩΡΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΕΛΑΤΕΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
H νέα κλαδική σύμβαση που υπέγραψαν οι τραπεζοϋπάλληλοι φέρνει αλλαγές και στο ωράριο των καταστημάτων. Η τροποποίηση δεν θα αλλάξει τις ώρες εργασίας, αλλά τις ώρες εξυπηρέτησης κοινού. Πλέον το εβδομαδιαίο ωράριο διαμορφώνεται Δευτέρα με Παρασκευή: 08:00-14:00

ΣΕ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΤΩΣΕΩΝ ΠΡΟΧΩΡΑ Η ΔΕΗ
Μείωση των εκπτώσεων για τους συνεπείς πελάτες και όσους προπληρώνουν την κατανάλωση ρεύματος αποφάσισε το Δ.Σ. της ΔΕΗ, το οποίο επίσης ενέκρινε την έναρξη διαπραγματεύσεων με τη βιομηχανία για τα τιμολόγια. Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, από 1ης Απριλίου η έκπτωση για όσους πληρώνουν έγκαιρα τον λογαριασμό που είναι σήμερα 15% μειώνεται στο 10%. Από την ίδια ημερομηνία η έκπτωση για την προπληρωμή της ετήσιας κατανάλωσης που είναι σήμερα 6% θα διαμορφωθεί σε 4%.

ΑΑΔΕ: ΤΕΣΣΕΡΑ ΣΤΑ ΔΕΚΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΕΩΣ 5.000 ΕΥΡΩ ΕΙΣΟΔΗΜΑ
Έξι στα δέκα νοικοκυριά εμφανίζουν πλέον στην εφορία εισοδήματα που δεν υπερβαίνουν τα 10.000 ευρώ, ενώ για τέσσερα στα δέκα το ετήσιο εισόδημά τους βρίσκεται κάτω από τα 5.000 ευρώ. Σύμφωνα με στοιχεία που έγιναν γνωστά από την ΑΑΔΕ, την τελευταία τετραετία χάθηκαν εισοδήματα 2,4 δισ. ευρώ. Από 76 δισ. ευρώ που δήλωναν για το 2014 οι φορολογούμενοι, πέρυσι 8,9 εκατ. φυσικά πρόσωπα εμφάνισαν εισοδήματα 73,6 δισ. ευρώ. Από το 2010 όταν η Ελλάδα μπήκε στα μνημόνια, τα εισοδήματα των φορολογουμένων συρρικνώθηκαν κατά 26,7 δισ. ευρώ. Σχεδόν τα μισά από αυτά χάθηκαν από τη μεσαία τάξη, τα νοικοκυριά δηλ. με εισοδήματα από 20.000 έως 50.000 ευρώ.

Κοινοποιήστε το άρθρο
Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα άρθρα