arcadianet espa
Enterprise Europe Network
Χωρίς φρένο οι αγορές ακινήτων από ξένους
conclusion of the contract 3100578 1920

Με μία ακόμα εντυπωσιακή άνοδο ξεκίνησε το 2019 όσον αφορά τις αγορές ακινήτων από ξένους επενδυτές. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τον φετινό Ιανουάριο καταγράφηκε αύξηση 157,7% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2018 στις εισροές κεφαλαίων από το εξωτερικό για την απόκτηση ακινήτων στην Ελλάδα. Ενδεικτικό της δυναμικής που έχει αναπτυχθεί είναι το ότι η αντίστοιχη αύξηση κατά τον περυσινό Ιανουάριο (έναντι του Ιανουαρίου του 2017) είχε αγγίξει το 205,5%. Εν ολίγοις, παρά τη μεγάλη αυτή άνοδο το 2018, και το 2019 φαίνεται πως θα κινηθεί σε υψηλό επίπεδο συναλλαγών. Υπενθυμίζεται ότι στο σύνολο του 2018, τα κεφάλαια που εισέρρευσαν στην ελληνική αγορά ακινήτων από το εξωτερικό αυξήθηκαν κατά 172% σε σχέση με το 2017 και διαμορφώθηκαν πέριξ του 1,3 δισ. ευρώ. Πρόκειται για ποσό υπερδιπλάσιο του 2017, όταν εκτιμάται ότι στην Ελλάδα καταγράφηκαν εισροές κεφαλαίων της τάξεως των 500 εκατ. ευρώ για αγορές ακινήτων.

Σύμφωνα με φορείς της αγοράς ακινήτων, οι βασικοί παράγοντες που έχουν συνδράμει στην εκτόξευση των κεφαλαίων που τοποθετούνται στην εγχώρια κτηματαγορά (πέραν, ασφαλώς, της οικονομικής σταθεροποίησης και της εξόδου από τα μνημόνια) είναι οι προσδοκίες σημαντικών αποδόσεων από την εκμετάλλευση ακινήτων μέσω των ψηφιακών πλατφορμών βραχυχρόνιων μισθώσεων, όπως επίσης η επιτυχία του προγράμματος χορήγησης αδειών παραμονής σε πολίτες εκτός Ε.Ε., μέσω της απόκτησης ακινήτων αξίας τουλάχιστον 250.000 ευρώ.

Ποιοι και πού αγοράζουν

Πανελλαδικά υπολογίζεται ότι περίπου 70.000 κατοικίες εκμισθώνονται μέσω βραχυχρόνιων πλατφορμών, με ένα σημαντικό μέρος αυτών να ανήκει σε ξένους επενδυτές. Αρκετοί εξ αυτών είναι Κινέζοι, οι οποίοι παράλληλα τοποθετούνται και στα νότια προάστια, αγοράζοντας διαμερίσματα για ίδια χρήση. Στον αντίποδα, αγοραστές άλλων εθνικοτήτων κινούνται διαφορετικά στην αγορά. Για παράδειγμα, οι Ρώσοι εστιάζουν όχι μόνο στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και στη Χαλκιδική και στα εξοχικά ακίνητα. Αντίστοιχα, οι αγοραστές από χώρες της Μέσης Ανατολής, όπως ο Λίβανος, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αποκτούν ακίνητα κυρίως στα νότια προάστια, τα οποία στη συνέχεια εκμισθώνουν σε ελληνικά νοικοκυριά μέσω συμβατικών μισθώσεων. Προτιμούν, δηλαδή, τις μακροχρόνιες μισθώσεις και όχι τόσο τις μισθώσεις τύπου Airbnb.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2018 οι χορηγήσεις αδειών παραμονής σε πολίτες εκτός Ε.Ε. στο πλαίσιο του σχετικού προγράμματος ανήλθαν σε 1.399, καταγράφοντας αύξηση της τάξεως του 46% από τις 961 άδειες που εκδόθηκαν το 2017. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, με την ολοκλήρωση του 2018 είχαν εκδοθεί συνολικά 3.892 άδειες, έναντι 2.493 το 2017. Εως και τις αρχές του φετινού Απριλίου, το σχετικό μέγεθος έχει αυξηθεί πλέον σε 4.154 άδειες. Οι αγορές ακινήτων εντός της Αττικής συγκεντρώνουν τη μερίδα του λέοντος, με το 78% των αδειών να αφορά περιπτώσεις επενδύσεων στο λεκανοπέδιο Αττικής.

Παράλληλα, άλλο ένα βασικό συμπέρασμα από την πορεία του προγράμματος είναι η κυριαρχία των Κινέζων επενδυτών, οι οποίοι έλαβαν το 58% των αδειών, 2.416 επί συνόλου 4.154. Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό το ότι από τις τελευταίες 1.665 άδειες που έχουν εκδοθεί, οι 1.300 αφορούσαν Κινέζους επενδυτές, δηλαδή ποσοστό της τάξεως του 78%.

Πηγή:kathimerini.gr

Κοινοποιήστε το άρθρο
Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα άρθρα