arcadianet espa
Enterprise Europe Network
Το Σχέδιο Νόμου για τη ρύθμιση των 120 δόσεων
CHA000010

Κατατέθηκε στη Βουλή το Σ/Ν του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με τίτλο “Ρύθμιση οφειλών προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, τη Φορολογική Διοίκηση και τους ΟΤΑ α’ βαθμού, Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις Δημοσίου και λοιπές ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές διατάξεις, Ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων και άλλες διατάξεις”.

Με τις διατάξεις του υπόψη Νομοσχεδίου προβλέπονται μεταξύ άλλων:

Παρέχεται η δυνατότητα υπαγωγής σε ρύθμιση, κατόπιν αίτησης του οφειλέτη (ΦΠ ή ΝΠ) οφειλών που δημιουργήθηκαν έως και 31/12/2018 με τις πάση φύσης προσαυξήσεις, πρόσθετα τέλη και τόκους λόγω μη εκπρόθεσμης καταβολής, υπό τις οριζόμενες εξαιρέσεις των:

 μη μισθωτών ασφαλισμένων (παρέχεται έκπτωση 85% επί των πάσης φύσης προσαυξήεεων, πρόσθετων τελών και τόκων λόγω μη εμπρόθεσμης καταβολής)

– ασφαλισμένων πρώην ΟΓΑ (παρέχεται έκπτωση 100% επί των πάσης φύσης προσαυξήεεων, πρόσθετων τελών και τόκων λόγω μη εμπρόθεσμης καταβολής)

– εργοδοτών από την απασχόληση των εργαζομένων (παρέχεται έκπτωση 100% επί των πάσης φύσης προσαυξήεεων και τόκων λόγω μη εμπρόθεσμης καταβολής)

– Προβλέπεται ότι, κατά τη διάρκεια της ρύθμισης και εφόσον τηρούνται οι προβλεπόμενοι όροι:

α. δύναται να χορηγείται στον οφειλέτη αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας διμηνιαίας ισχύος, στο οποίο πιστοποιείται το υπολειπόμενο ποσό της οφειλής κ.λπ.

β. αναστέλλεται η λήψη αναγκαστικών μέτρων και η συνέχιση της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης επί της κινητής και ακίνητης περιουσίας του οφειλέτη καθώς και η ποινική δίωξη σε βάρος του οφειλέτη και η τυχόν εκτέλεση ποινής που του έχει επιβληθεί ή εφόσον άρχισε η εκτέλεσή της, αυτή διακόπτεται.

– Χορηγείται ασφαλιστική ικανότητα για παροχές υγειονομικής περίθαλψης σε είδοςγια την περίοδο από 1-3-2019 έως 29-2-2020 στον άμεσα ασφαλισμένο και τα μέλη της οικογένειάς του, εφόσον:

Ο μισθωτός έχει πραγματοποιήσει τουλάχιστον πενήντα (50) ημέρες ασφάλισης, από εβδομήντα πέντε (75) που ισχύει, κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος ή κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο πριν από την ημερομηνία προσέλευσης ή επέλευσης του ασφαλιστικού κινδύνου.

Ο μη μισθωτός έχει συμπληρώσει τουλάχιστον δύο (2) μήνες ασφάλισης, από τρεις (3) που ισχύει. κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος ή κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο πριν από την ημερομηνία προσέλευσης ή επέλευσης του ασφαλιστικού κινδύνου και έχουν καταβληθεί οι απαιτούμενες ασφαλιστικές εισφορές.

– Χορηγείται ασφαλιστική ικανότητα για παροχές υγειονομικής περίθαλψης σε είδος, από 1-3-2019 έως 29-2-2020, χωρίς την προϋπόθεση της συμπλήρωσης των απαιτούμενων για το ανωτέρω χρονικό διάστημα ημερών ασφάλισης:

στους πληγέντες από τις πυρκαγιές που έπληξαν περιοχές της Περιφέρειας Αττικής στις 23 και 24 Ιουλίου 2018, στους επιχειρηματίες και εργοδότες που διατηρούν επαγγελματική εγκατάσταση ή ασκούν δραστηριότητα σε πληγείσες περιοχές από θεομηνίες ή άλλες φυσικές καταστροφές.

– Χορηγείται, επίσης, ασφαλιστική ικανότητα στους ασφαλισμένους του πρώην ΟΓΑ και τα μέλη της οικογένειάς τους που έχουν οφειλές από ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές, εφόσον εκδοθεί μέχρι 29-2-2020 απόφαση από τις επιτροπές οικονομικής αδυναμίας της παρ. 6 του άρθρου 14 του Ν.2458/1997 και για όσο χρονικό διάστημα ορίζεται από την απόφαση αυτή.

Δείτε το Σχέδιο Νόμου, την Αιτιολογική Έκθεση και την Έκθεση Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Πηγή:e-forologia.gr

Κοινοποιήστε το άρθρο
Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα άρθρα