arcadianet espa
Enterprise Europe Network
120 δόσεις σε ασφαλιστικά ταμεία: Πως θα μπείτε στη ρύθμιση για εφορία, ταμεία και δήμους – Τα «ψιλά γράμματα» και τα «κρυφά» σημεία
CHA000020

Τα dikaiologitika.gr σας παρουσιάζουν έναν αναλυτικό οδηγό για τις 120 δόσεις και το πώς να ρυθμίσετε τα χρέη σας.

1.Ποια χρέη μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση οφειλών;

Όλες οι οφειλές που έχουν δημιουργηθεί έως 31.12.2018.

2. Μέχρι πότε θα παραμείνει ανοικτή η ρύθμιση για την υποβολή αιτήσεων;

Η ρύθμιση θα παραμείνει ενεργή έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2019.

3.Ποιοι μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση;

Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν οφειλές αγροτών, αυτοαπασχολούμενων, ελεύθερων επαγγελματιών και εργοδοτικές εισφορές.

4. Μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση και οφειλές που βρίσκονται ήδη σε ρύθμιση;

Ναι μπορούν να ενταχθούν και ρυθμισμένες οφειλές με την πάγια ρύθμιση οφειλών των 12 δόσεων αλλά και οφειλές σε παλιότερες ρυθμίσεις. Δεν μπορούν όμως να ενταχθούν οφειλές που έχουν ήδη ενταχθεί στο νόμο Κατσέλη και στον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

5.Ποιες οφειλές μπορούν να επανυπολογιστούν;

Για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους η οφειλή τους από το 2002 και μετά μπορεί να επανυπολογιστεί, με βάση την κατώτατη εισφορά που προβλέπει ο κατώτατος μισθός (περίπου 160 ευρώ το μήνα).

6. Μπορεί να γίνει επανυπολογισμός των οφειλών για τα χρέη των εργοδοτών;

Όχι δεν γίνεται επανυπολογισμός της οφειλής των εργοδοτών.

7.Ποιο είναι το κούρεμα σε προσαυξήσεις, πρόσθετα τέλη για όσους ενταχθούν στη ρύθμιση;

Η μείωση στις προσαυξήσεις σε όλες τις περιπτώσεις είναι 85%. Για τις εργοδοτικές οφειλές σε περίπτωση που ο εργοδότης καταβάλει εφάπαξ τότε το κούρεμα είναι 100%, εάν επιλέξει δόσεις για την αποπληρωμή 50%.

8. Ποια είναι η ελάχιστη δόση; 

Η ελάχιστη δόση το μήνα είναι 50 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και εργοδότες. Για τους αγρότες η ελάχιστη δόση είναι 30 ευρώ.

9. Επανυπολογίζονται οι οφειλές των αγροτών;

Οι οφειλές των αγροτών δεν επανυπολογίζονται, καθώς οι εισφορές που κατέβαλαν είναι μικρότερες από αυτές που προβλέπει ο κατώτατος μισθός. Για τους αγρότες, η ρύθμιση προβλέπει διαγραφή 100% των προσαυξήσεων.

10.Μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση και ανενεργοί επαγγελματίες;

Στο νέο αυτό σχήμα θα μπορούν να ενταχθούν όλα τα νομικά και φυσικά πρόσωπα, ανεξάρτητα από την ύπαρξη εμπορικής ιδιότητας, από το εάν έχουν προχωρήσει στη διακοπή της επιχειρηματικής δραστηριότητάς τους ή στην αλλαγή ιδιότητας, ενώ εντάσσονται κάθε είδους οφειλές, όπως χρέη από αχρεωστήτως καταβληθείσες παροχές.

11.Μπορούν να ενταχθούν κι όσοι έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα κι επειδή οφείλουν δεν μπορούν να λάβουν σύνταξη;

Με την ρύθμιση, δίνεται η δυνατότητα συνταξιοδότησης σε 80.000 «εγκλωβισμένους» ασφαλισμένους, οι οποίοι λόγω χρεών δε μπορούν να λάβουν σύνταξη. Για τους αγρότες, το όριο της οφειλής αυξάνεται από 4.000 ευρώ στα 6.000 ευρώ, ενώ για αυτοαπασχολούμενους παραμένει 15.000 ευρώ και για ελεύθερους επαγγελματίες στα 20.000 ευρώ.

12.Μπορεί κάποιος να μην επιλέξει τον επανυπολογισμό της οφειλής του και να μπει μόνο στη ρύθμιση των 120 δόσεων;

Ναι μπορεί. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα του δίνει την δυνατότητα να επιλέξει τον τρόπο που θέλει να ρυθμίσει την οφειλή του.

13.Τι γίνεται σε περίπτωση που κάποιος υπερβαίνει τα όρια οφειλής και μετά τον επανυπολογισμό δεν μπορεί να συνταξιοδοτηθεί;

Τότε θα πρέπει ή να πληρώσει εφάπαξ το υπερβάλλον ποσό και να καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης και μέσα από την σύνταξη του να εξοφλεί το υπόλοιπο χρέος, ή θα πρέπει να ρυθμίσει το υπερβάλλον ποσό σε δόσεις και αφού το εξοφλήσει να υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης.

14. Υπάρχουν εισοδηματικά ή περιουσιακά κριτήρια;

Όχι, δεν θα υπάρχουν.

15. Πότε χάνεται η ρύθμιση;

Η ρύθμιση χάνεται αν κάποιος δεν πληρώσει 2 δόσεις ή δεν καταβάλει τις τρέχουσες εισφορές του. Ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες στην εκκαθάριση θα πρέπει να έχουν καταβάλει το σύνολο των εισφορών για το 2019.

16. Τι θα συμβεί στα χρέη που επανυπολίστηκαν, αν κάποιος οφειλέτες χάσει τη ρύθμιση του;

Οι οφειλή του θα επανέλθει στο προ του επανυπολογισμού επίπεδο, αφού αφαιρεθούν τα ποσά τα οποία κατέβαλε ο οφειλέτης. Μάλιστα θα αναβιώσουν όλοι οι τόκοι και οι προσαυξήσεις.

17. Τι θα πληρώσει γιατρός με χρέη προς το πρώην ΕΤΑΑ, με παλαιά οφειλή της τάξης των 35.400 ευρώ;

Μετά τον επανυπολογισμό και τη ρύθμιση, καλείται να διακανονίσει ποσό της τάξης των 11.300 ευρώ, μειωμένο κατά 66,6% σε σχέση με το αρχικό. Η δόση ορίζεται σε 94,16 ευρώ τον μήνα, για 120 μήνες.

18. Ένας μηχανικός με οφειλές 63.400 ευρώ;

Μετά τον επανυπολογισμό της αρχικής οφειλής και μείωση των προσαυξήσεων, καλείται να πληρώσει 19.600 ευρώ (-69,1%), με δόσεις της τάξης των 163,3 ευρώ τον μήνα για 10 χρόνια.

Ρύθμιση οφειλών για εφορία

19. Ποιοι υπάγονται στην ρύθμιση;

Οι ρυθμίσεις αφορούν υποχρεώσεις οι οποίες έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες έως και την 31.12.2018 και έχουν καταχωριστεί στα βιβλία εισπρακτέων εσόδων των Δ.Ο.Υ./ Ελεγκτικών Κέντρων/ Τελωνείων μέχρι την ημερομηνία αίτησης για υπαγωγή σε ρύθμιση

20. Πόσες είναι οι δόσεις ;

Το πλήθος των δόσεων ορίζεται σε έως 120 για φυσικά πρόσωπα και νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Για τις επιχειρήσεις ορίζεται μέγιστο πλήθος 18 δόσεων για τακτικές φορολογικές υποχρεώσεις και 30 δόσεων για έκτακτες.

21. Υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια;

Για οφειλέτες φυσικά πρόσωπα με συνολικό εισόδημα (ατομικό, φορολογούμενο ή απαλλασσόμενο, πραγματικό) κατά το φορολογικό έτος 2017 μέχρι δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ χορηγείται δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών τους σε έως 120 δόσεις, με την κάθε δόση να μην μπορεί όμως να είναι μικρότερη από 30 ευρώ.

Για οφειλέτες φυσικά πρόσωπα με εισόδημα άνω των 10.000 ευρώ ο αριθμός των δόσεων καθορίζεται από τη Φορολογική Διοίκηση με βάση το συνολικό εισόδημα (ατομικό, φορολογούμενο ή απαλλασσόμενο, πραγματικό) του οφειλέτη κατά το φορολογικό έτος 2017 και το ύψος της ρυθμιζόμενης οφειλής, με την εφαρμογή προοδευτικά κλιμακωτών συντελεστών.

Συγκεκριμένα ορίζονται συντελεστές για τμήμα εισοδήματος :

* από 10.000,01 ευρώ έως 15.000 ευρώ με συντελεστή τέσσερα τοις εκατό (4%),

* από 15.000,01 ευρώ έως 20.000 ευρώ με συντελεστή έξι τοις εκατό (6%),

* από 20.000,01 ευρώ έως 25.000 ευρώ με συντελεστή οκτώ τοις εκατό (8%),

* από 25.000,01 ευρώ έως 30.000 ευρώ με συντελεστή δέκα τοις εκατό (10%),

· από 30.000,01 ευρώ έως 50.000 ευρώ με συντελεστή δώδεκα τοις εκατό (12%),

· από 50.000,01 ευρώ έως 75.000 ευρώ με συντελεστή δεκαπέντε τοις εκατό (15%),

· από 75.000,01 ευρώ έως 100.000 ευρώ με συντελεστή είκοσι τοις εκατό (20%),

· πάνω από 100.000 ευρώ με συντελεστή είκοσι πέντε τοις εκατό (25%).

Οι παραπάνω συντελεστές μειώνονται κατά μία ποσοστιαία μονάδα, ανάλογα με τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων του οφειλέτη ως εξής:

κατά μία μονάδα για ένα παιδί,
κατά δύο μονάδες για δύο παιδιά και
κατά τρεις μονάδες για τρία παιδιά και πάνω.
Το προκύπτον άθροισμα των γινομένων των τμημάτων του εισοδήματος με τους αντίστοιχους συντελεστές αναγόμενο σε μηνιαία βάση διαιρεί το ποσό της ρυθμιζόμενης οφειλής.

Το πλήθος των δόσεων προκύπτει από το ακέραιο μέρος του πηλίκου της διαίρεσης αυτής, υπό τον περιορισμό του ελάχιστου ποσού μηνιαίας δόσης που έχει οριστεί στα 30 ευρώ.

22. Για την ένταξη στην ρύθμιση απαιτούνται κάποιες προϋποθέσεις;

Για την υπαγωγή στη ρύθμιση είναι απαραίτητη η υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος της τελευταίας πενταετίας με τελευταίο έτος το φορολογικό έτος 2017.

Σε περίπτωση που ο οφειλέτης δεν είχε υποχρέωση υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος κατά το φορολογικό έτος 2017, χορηγείται το μέγιστο πλήθος δόσεων, υπό τον περιορισμό του ελάχιστου ποσού μηνιαίας δόσης των 30 ευρώ.

Στην αίτηση υπαγωγής αναγράφονται το έτος ή τα έτη εντός της ανωτέρω πενταετίας για τα οποία ο οφειλέτης δεν είχε υποχρέωση υποβολής δήλωσης.

23. Τι εκπτώσεις εχω;

Εάν ο οφειλέτης επιλέξει πριν από την υπαγωγή της οφειλής του στη ρύθμιση να καταβάλει την οφειλή του σε μικρότερο πλήθος δόσεων από αυτό που προτείνεται από τη Φορολογική Διοίκηση, δικαιούται μείωσης των προσαυξήσεων και τόκων εκπρόθεσμης καταβολής, σε συνάρτηση με το ποσοστό απομείωσης του πλήθους δόσεων που επιλέγεται από τον φορολογούμενο, το οποίο υπολογίζεται στην πλησιέστερη ακέραιη μονάδα, ως εξής:

· για ποσοστό απομείωσης δόσεων 20% χορηγείται απαλλαγή κατά ποσοστό 15%,

· για ποσοστό απομείωσης δόσεων 30% χορηγείται απαλλαγή τόκων και προσαυξήσεων κατά ποσοστό 25%

· για ποσοστό απομείωσης δόσεων 40% χορηγείται απαλλαγή τόκων και προσαυξήσεων κατά ποσοστό 35%

· για ποσοστό απομείωσης δόσεων 50% χορηγείται απαλλαγή τόκων και προσαυξήσεων κατά 45%

· για ποσοστό απομείωσης δόσεων 60% χορηγείται απαλλαγή τόκων και προσαυξήσεων κατά ποσοστό 55%

· για ποσοστό απομείωσης δόσεων 70% χορηγείται απαλλαγή τόκων και προσαυξήσεων κατά 75%

· για ποσοστό απομείωσης δόσεων 80% χορηγείται απαλλαγή τόκων και προσαυξήσεων κατά 85%

· για ποσοστό απομείωσης δόσεων 90% χορηγείται απαλλαγή τόκων και προσαυξήσεων κατά 90%

· σε περίπτωση που ο οφειλέτης εξοφλήσει εφάπαξ την οφειλή του, χορηγείται απαλλαγή τόκων και προσαυξήσεων κατά ποσοστό 100%.

Στην περίπτωση που ο οφειλέτης επιλέξει σε οποιοδήποτε στάδιο της ρύθμισης την εφάπαξ εξόφληση του υπολοίπου αριθμού των δόσεων των ρυθμισμένων οφειλών ή τη μετάπτωση σε μικρότερο αριθμό δόσεων, τυγχάνει απαλλαγής επί του εναπομείναντος ποσού των προσαυξήσεων και τόκων εκπρόθεσμης καταβολής, σε ποσοστό ίσο με αυτό που αντιστοιχεί στον αριθμό των μηνιαίων δόσεων που τελικά διαμορφώνεται σύμφωνα με τα οριζόμενα στα προηγούμενα εδάφια της παρούσας περίπτωσης.

24. Υπάρχουν επιβαρύνσεις;

Η ένταξη οφειλών στη νέα ρύθμιση συνεπάγεται μηνιαία επιβάρυνση με τόκους ύψους 5% σε ετήσια βάση.
Εξαιρούνται βασικές συνολικές οφειλές μέχρι 3.000 ευρώ ανά υπηρεσία εφόσον ο οφειλέτης είναι φυσικό πρόσωπο και το συνολικό εισόδημά του δεν υπερβαίνει τα 10.000 ευρώ.

Η καθυστέρηση καταβολής δόσης συνεπάγεται την επιβάρυνση με μηνιαία προσαύξηση 2%.

25. Τι ισχύει για τα Νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα;

Για οφειλέτες νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, συμπεριλαμβανομένων των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, με συνολικό εισόδημα (φορολογούμενο ή απαλλασσόμενο,) κατά το φορολογικό έτος 2017 μέχρι 10.000 ευρώ χορηγείται δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών τους σε έως και 120 δόσεις, υπό του περιορισμό του ελάχιστου ποσού μηνιαίας δόσης.

Για την υπαγωγή στη ρύθμιση είναι απαραίτητη η υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος της τελευταίας πενταετίας με τελευταίο έτος το φορολογικό έτος 2017.

Νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες κερδοσκοπικού χαρακτήρα
Για οφειλέτες νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες κερδοσκοπικού χαρακτήρα χορηγείται δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών τους, σε έως 18 μηνιαίες δόσεις και κατ’ εξαίρεση σε έως 30 μηνιαίες δόσεις εφόσον πρόκειται για οφειλές που βεβαιώνονται από έκτακτη αιτία ή φόρους που καταβάλλονται εφάπαξ, με ταυτόχρονη απαλλαγή από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής που τις επιβαρύνουν κατά την ημερομηνία της αίτησης υπαγωγής, σε συνάρτηση με το πλήθος των δόσεων που επιλέγονται, υπό τον περιορισμό του ελάχιστου ποσού μηνιαίας δόσης.

26. Πως γίνεται η αίτηση;

Η αίτηση για την υπαγωγή σε πρόγραμμα ρύθμισης υποβάλλεται ηλεκτρονικά στη Φορολογική Διοίκηση μέχρι την 28.6.2019. Μόνο σε περιπτώσεις που υφίσταται τεχνική αδυναμία διαδικτυακής υποστήριξης, η υποβολή αίτησης διενεργείται στην υπηρεσία (Δ.Ο.Υ./Ελεγκτικό Κέντρο/Επιχειρησιακή Μονάδα Είσπραξης/Τελωνείο) ο Προϊστάμενος της οποίας είναι αρμόδιος για την επιδίωξη είσπραξης της οφειλής. Η ανωτέρω προθεσμία δύναται να παρατείνεται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών.

Ρυθμιση οφειλών στους δήμους

27. Πως θα γίνει, ποιους αφορά;

Όφειλες προς τους δήµους και τα νομικά τους πρόσωπα, που έχουν βεβαιωθεί ή θα βεβαιωθούν έως και δύο µήνες απὀ την έναρξη ισχύος του παρόντος, µπορεί, ύστερα απὀ αίτηση του οφειλέτη προς την αρμόδια για την εἰσπραξή τους υπηρεσία του οικείου δήµου ή του νομικού του προσώπου, να ρυθμίζονται και να καταβάλλονται µε απαλλαγή κατά ποσοστό απὀ τις κατά ΚΕΔΕ προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσµης καταβολής, καθώς και απὀ ταπρὀστιµα λόγω εκπρόθεσµης υποβολής ή µη υποβολής ή ανακριβούς δήλωσης ή λόγω µη καταβολής τέλους.

28. Πως ρυθμίζονται;

α) αν εξοφληθούν εφάπαξ, µε απαλλαγή κατά 100%,

β) αν εξοφληθούν σε δύο έως είκοσι τέσσερις (24) δὀσεις, µε απαλλαγή κατά ποσοστό κατά 80%

γ) αν εξοφληθοὺν σε εικοσιπέντε (25) έως σαράντα οκτὠ (48) δόσεις, µε απαλλαγή κατά 70%,

δ) αν εξοφληθούν σε σαράντα εννέα (49) έως εβδομήντα δύο (72) δόσεις, µε απαλλαγή κατά 60%

ε) αν εξοφληθούν σε εβδομήντα τρεις (73) έως εκατὀ (100) δόσεις, µε απαλλαγή κατά 50%.

Στη ρύθμιση της µπορεί, επίσης, να υπάγονται και οφειλές που κατά την ημερομηνία υποβολἠς της αίτησης:

α) τελούν σε αναστολή, διοικητική ἡ εκ του νόµου,

β) έχουν υπαχθεί σε προηγούµενη ρύθμιση ἡ διευκόλυνση τµηµατικής καταβολής, η οποία είναι

σε ισχύ, µε απώλεια των ευεργετηµάτων της προηγούμενης ρύθμισης και χωρίς η υπαγωγή τους

να συνεπάγεται επιστροφή καταβληθέντων ποσών,

γ) δεν έχουν βεβαιωθεί, επειδή εκκρεμεί για αυτές δικαστική αμφισβήτηση σε οποιονδήποτε βαθµό, εφόσον, στην τελευταία περίπτωση, ο οφειλέτης παραιτηθεί απὀ τα ασκηθέντα ένδικα βοηθήματα ή µέσα. Αν µε το ένδικο βοήθηµα είχε υποβληθεί και αίτημα συµβιβαστικής επίλυσης της διαφοράς, η ανωτέρω παραίτηση καταλαμβάνει και το αίτημα αυτό. Βεβαίωση της γραμματείας του δικαστηρίου, όπου εκκρεμούσε η υπόθεση, ὁτι έχει υποβληθεί παραίτηση, επισυνάπτεται στην αίτηση υπαγωγἠς στη ρύθμιση.

29. Πόσες είναι οι δόσεις;

Οι δόσεις εἶναι μηνιαίες και ισόποσες πλην της τελευταίας που µπορεί να εἶναι μικρότερη των υπολοίπων, Κάθε δόση, πλην της τελευταίας, δεν µπορεί να εἶναι μικρότερη των 20 ευρω. Η ρυθμιζόμενη οφειλή εξοφλείται εφάπαξ ή η πρὠτη δόση της καταβάλλεται µέσα σε τρεις εργάσιμες ηµέρες απὀ την ηµέρα υπαγωγής στη ρύθμιση, διαφορετικά η ρύθμιση καταργείταιαυτοδικαίως. Οι επόµενες δόσεις καταβάλλονται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ηµέρα τουαντίστοιχου µήνα, χωρίς να απαιτείται ιδιαίτερη ειδοποίηση του οφειλέτη.Η καθυστέρηση καταβολής δόσης συνεπάγεται την επιβἀρυνσή µε µηνιαία προσαύξηση 5% επί του ποσού της δόσης, απὀ την εποµένη της ημέρας που ὀφειλε αυτή να καταβληθεἰ.

Κοινοποιήστε το άρθρο
Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα άρθρα