arcadianet espa
Enterprise Europe Network
Υπό διαμόρφωση παγκόσμιοι κανόνες για το e-commerce
ecommerce 2140603 1920

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με αντικείμενο τη θέσπιση διεθνών κανόνων για το ηλεκτρονικό εμπόριο στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ). Στόχος των διαπραγματεύσεων είναι να θεσπιστούν διεθνείς κανόνες για την ενθάρρυνση του παγκόσμιου ηλεκτρονικού εμπορίου, τη διευκόλυνση των δραστηριοτήτων των επιχειρήσεων, ιδίως των ΜμΕ, την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών στο διαδικτυακό περιβάλλον και τη δημιουργία νέων ευκαιριών για την προώθηση της βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς μεγέθυνσης και ανάπτυξης. Η Ευρώπη συμμετέχει στην παγκόσμια διαπραγμάτευση, με το Συμβούλιο να εγκρίνει, εντολή διαπραγμάτευσης, ώστε να μπορέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συμμετάσχει στις πολυμερείς διαπραγματεύσεις για το e-commerce υπό τον ΠΟΕ.

Η Ευρώπη συμμετέχει σε διεθνείς διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του ΠΟΕ για το ηλεκτρονικό εμπόριοΗ Ε.Ε. έχει δεσμευτεί να συνεργαστεί με τους εταίρους της στον ΠΟΕ, προκειμένου να θέσουν σε εφαρμογή ένα φιλόδοξο και ρεαλιστικό πλαίσιο, που θα εγγυάται ένα ασφαλές και προβλέψιμο περιβάλλον για το ηλεκτρονικό εμπόριο. “Η ψηφιοποίηση της οικονομίας μας, έχει αλλάξει ριζικά τον τρόπο με τον οποίον οι επιχειρήσεις και οι καταναλωτές πραγματοποιούν εμπορικές συναλλαγές. Είναι, πλέον, καιρός ο μετασχηματισμός αυτός να αντικατοπτριστεί και στους διεθνείς κανόνες”, αναφέρει το Συμβούλιο.

Στις αρχές του τρέχοντος έτους και συγκεκριμένα τον Ιανουάριο του 2019, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, η Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλα 48 μέλη του ΠΟΕ αποφάσισαν να αρχίσουν διαπραγματεύσεις για το ηλεκτρονικό εμπόριο. Στις 26 Απριλίου, η Ε.Ε. κατέθεσε αρχικές διαπραγματευτικές προτάσεις στον ΠΟΕ. Οι προτάσεις αυτές συζητήθηκαν μαζί με προτάσεις άλλων συμμετεχόντων μελών του ΠΟΕ κατά τη διάρκεια γύρου επίσημων συζητήσεων στις 13-15 Μαΐου 2019, στη Γενεύη.

Πολυμερές νομικό πλαίσιο
Στόχος των διαπραγματεύσεων είναι να καταλήξουν σε ένα πολυμερές νομικό πλαίσιο, που θα επιτρέπει στους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις, ιδίως τις μικρότερες, να μπορούν να πραγματοποιούν ευκολότερες και ασφαλέστερες διαδικτυακές αγορές, πωλήσεις και επιχειρηματικές δραστηριότητες. Επίσης, πρόθεση των χωρών που συμμετέχουν είναι, μεταξύ άλλων, να καταργηθούν μόνιμα οι τελωνειακοί δασμοί στις ηλεκτρονικές μεταδόσεις. Επίσης, να αντιμετωπιστούν οι απαιτήσεις υποχρεωτικής τοπικοποίησης των δεδομένων και της υποχρεωτικής γνωστοποίησης του πηγαίου κώδικα.

Το κυοφορούμενο νέο θεσμικό πλαίσιο θα έχει ως στόχο να βελτιώσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών στο διαδικτυακό περιβάλλον και να καταπολεμήσει αθέμιτες πρακτικές, όπως τα ανεπιθύμητα μηνύματα. Επίσης, σκοπός των νέων κανόνων θα είναι να αντιμετωπίσουν τους φραγμούς, που θέτουν εμπόδια στις διασυνοριακές πωλήσεις και να εγγυηθούν την ισχύ των ηλεκτρονικών συμβάσεων και των ηλεκτρονικών υπογραφών. Συνολικά, οι προωθούμενοι κανόνες του ΠΟΕ για το ηλεκτρονικό εμπόριο θα στοχεύσουν στην ενίσχυση των ευκαιριών και στην αντιμετώπιση των προκλήσεων του ηλεκτρονικού εμπορίου τόσο στις ανεπτυγμένες, όσο και στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Πηγή:ΣΕΠΕ
Κοινοποιήστε το άρθρο
Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα άρθρα