arcadianet espa
Enterprise Europe Network
Ταξιδιωτική ασφάλιση: Το μυστικό για να ταξιδέψετε άνετα και σίγουρα
aircraft 723900 1280 e1563788579321

Ο μήνας των καλοκαιρινών μας διακοπών φτάνει, σε περίπου 15 ημέρες. Η μεγάλη απόδραση των κατοίκων των πόλεων της Ελλάδας, βρίσκεται προ των «τειχών».

Αεροπλάνα, καράβια, τραίνα, αυτοκίνητα και ότι άλλο μέσο μεταφοράς υπάρχει, προθερμαίνουν τις μηχανές τους, αυξάνουν θέσεις, συχνότητες, προσθέτουν νέους προορισμούς σε εσωτερικό και εξωτερικό για να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση. Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ), το Αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης, όλα τα Περιφερειακά Αεροδρόμια, τα λιμάνια του Πειραιά, Ραφήνας, Λαυρίου και νήσων, οι κύριες οδικές αρτηρίες, τα σύνορα της χώρας, προετοιμάζονται για να υποδεχτούν πλήθος ταξιδιωτών.

Όταν πάμε διακοπές είμαστε πάντα αισιόδοξοι, γιατί να μην είμαστε και σίγουροι;

Δύο κύρια πράγματα χρειάζεται να οργανώσουμε πριν φύγουμε για διακοπές. Το πώς θα κατανείμουμε το κονδύλι που διαθέτουμε για τις διακοπές, ήτοι τακτοποίηση τραπεζικών καρτών, τραπεζικών λογαριασμών, έκδοση Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης Ασθένειας της Ε.Ε. (ΕΚΑΑ) και αγορά ταξιδιωτικής ασφάλισης. Το δεύτερο είναι να σχεδιάσουμε το πώς θα κινηθούμε στο προορισμό που επιλέξαμε και τι θα επισκεφθούμε, βάζοντας προτεραιότητες.

Θα αναρωτηθεί κάποιος, εύλογα, γιατί να αγοράσω ταξιδιωτική ασφάλιση, όταν ταξιδεύω για λίγες ημέρες ή όταν ταξιδεύω σε άλλη χώρα της ΕΕ; Είμαι υπήκοος της ΕΕ και δικαιούμαι κάθε είδους ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης με τους πολίτες που είναι ασφαλισμένοι στην χώρα όπου βρίσκομαι.

Η απάντηση είναι, γιατί η κάρτα της ΕΕ καλύπτει συγκεκριμένα πράγματα, τα οποία αν προκύψει πρόβλημα σίγουρα θα χρειαστείτε και φυσικά η πιθανότητα να συμβεί κάποιο απρόοπτο στην διάρκεια ολιγοήμερων διακοπών δεν είναι μειωμένη. Να σημειωθεί ότι η κάρτα της ΕΕ δεν καλύπτει ιδιωτική υγειονομική περίθαλψη.

Τι σημαίνει ταξιδιωτική ασφάλιση

Η ταξιδιωτική ασφάλιση παρέχει τη βοήθεια που χρειάζεται ο ταξιδιώτης σε Ελλάδα και εξωτερικό, εξασφαλίζοντας καλύψεις για απρόοπτα γεγονότα, όπως είναι η καθυστέρηση μίας πτήσης, η ακύρωση προγραμματισμένου ταξιδιού, η απώλεια εγγράφων, η απώλεια ή καθυστέρηση παράδοσης αποσκευών, η κάλυψη ιατρικών προβλημάτων ή και οι καλύψεις που χρειάζονται για την έκδοση βίζας

Για παράδειγμα:

Για ασφαλισμένο ποσό κατά άτομο 1500 ευρώ για ταξίδι εντός Ευρώπης, με καλύψεις έως 30.000 ευρώ ιατροφαρμευτικές δαπάνες, 1000 ευρώ υγειονομική μεταφορά – απεριόριστο, επαναπατρισμός, διακοπή ταξιδιού 750 ευρώ, αποσκευές 500 ευρώ, καθυστέρηση αποσκευών 200 ευρώ, αποστολή φαρμάκων – απεριόριστο, προσωπικό ατύχημα 30.000 ευρώ, μεταβίβαση μετρητών 1000 ευρώ, συμβουλές – πληροφορίες – απεριόριστο, το κόστος είναι περίπου 16 ευρώ. Επίσης για ιατροφαρμακευτικές δαπάνες 150.000 ευρώ, διακοπή ταξιδιού 1000 ευρώ και όλες οι άλλες καλύψεις στα ίδια όρια, το κόστος του ασφάλιστρου ανεβαίνει μόλις 3 ευρώ, στα 19 περίπου.

Το ύψος του ασφαλίστρου, σε γενικές γραμμές, διαμορφώνεται ανάλογα με τον προορισμό εντός ή εκτός Ευρώπης, το χρόνο παραμονής, όπου συνήθως υπολογίζεται στον ένα μήνα, και το ύψος του ασφαλιζόμενου ποσού.

Και για όσους ενοικιάζουν αυτοκίνητο στις διακοπές τους

Στην περίπτωση που γίνει κάποια ζημιά στο αυτοκίνητο που θα οδηγείτε, η ασφάλιση απαλλαγής θα καλύψει την απαλλαγή που αναγράφεται στην ασφάλεια ενοικίασηςαυτοκινήτου, αποζημιώνοντας ζημιά ή κλοπή προσωπικών αντικειμένων που βρίσκονταν πριν το συμβάν μέσα στο αυτοκίνητο. Η ασφάλιση αυτή μπορεί να ξεκινήσει από 6-7 ευρώ. Ακόμα και για όσους δεν αγοράζουν ασφάλιση απαλλαγής, πολύ καλό θα ήταν να διαβάζουν τους όρους των συμβολαίων ενοικίασηςαυτοκινήτου πριν υπογράψουν.

Κατηγορίες ταξιδιωτικής ασφάλισης

Οι τρεις βασικές κατηγορίες ταξιδιωτικής ασφάλισης είναι η ταξιδιωτική ασφάλιση αναψυχής, η επαγγελματική ταξιδιωτική ασφάλιση και η φοιτητική ταξιδιωτική ασφάλιση. Το κόστος των προγραμμάτων διαφέρει και διαμορφώνεται κυρίως ανάλογα με την διάρκεια του ταξιδιού και των καλύψεων. Τα δε ασφαλιστήρια συμβόλαια, ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να τα προμηθευτεί είτε από τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβούντες, είτε από το διαδίκτυο, είτε κατευθείαν από τις ιστοσελίδες των ασφαλιστικών.

Τι δεν πρέπει να ξεχάσετε όταν εκδώσετε το συμβόλαιο

Είναι πολύ βασικό να έχετε πρόχειρο τον αριθμό του ασφαλιστηρίου συμβολαίου σας και να επικοινωνήσετε με τα 24αρα κέντρα εξυπηρέτησης πελατών σε περίπτωση που κάτι προκύψει.

Να έχετε πάντα μαζί σας – και όχι στις αποσκευές που παραδίδετε – το πορτοφόλι σας, τις πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες, την αστυνομική ταυτότητα ή το διαβατήριο, μαζί με απαραίτητες φωτοτυπίες των αστυνομικών εγγράφων, όπως και των ιατρικών συνταγών που τυχόν έχετε λάβει.

Στην περίπτωση που πάσχετε από κάποιο ειδικό νόσημα, συστήνεται να έχετε μαζί σας μία ιατρική αναφορά μεταφρασμένη στη γλώσσα του προορισμού σας ή στα αγγλικά. Στη συνταγή θα πρέπει να αναγράφεται και η διεθνής πρώτη ύλη του φαρμάκου.

Μέτρα πρόληψης κατά την πτήση και άλλα

Επειδή οι ασφαλιστικές λειτουργούν προληπτικά και συμβουλευτικά με στόχο να μειώσουν τις δαπάνες που καταβάλλουν για αποζημιώσεις, συστήνουν:

  • Να αναφέρετε στο πλήρωμα καμπίνας του αεροσκάφους αν έχετε κάποιο πρόβλημα υγείας ώστε να σας παρέχουν αντίστοιχες υποστηρικτικές υπηρεσίες
  • Στην περίπτωση που αντιμετωπίζετε προβλήματα σε πτήσεις με το αεροπλάνο θα πρέπει να είστε ντυμένοι κατάλληλα με άνετο ρουχισμό και υποδήματα, να αποφύγετε τροφές που μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα – όπως γαλακτοκομικά, άμυλο, ανθρακούχα ποτά, οινοπνευματώδη.
  • Όσοι ενοχλούνται με την αλλαγή ώρας θα πρέπει να φροντίσουν να έχουν ξεκουραστεί μέσα στο αεροπλάνο. Οι επιπτώσεις για αυτούς συμβαίνουν κυρίως σε πτήσεις από τη Δύση προς την Ανατολή.
  • Προσοχή ιδιαίτερη θα πρέπει να δοθεί στις αλλαγές θερμοκρασίας από όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο ή έκθεσης στο κρύο ή αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα υψηλά ποσοστά υγρασίας. Η υποθερμία και η υπερθερμία ενδεχομένως να δημιουργήσουν προβλήματα στην υγεία.

Είμαστε πάντα αισιόδοξοι όταν πάμε διακοπές, γιατί να μην είμαστε και σίγουροι ότι θα περάσουμε καλά;

Πηγή:epixeiro.gr

Κοινοποιήστε το άρθρο
Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα άρθρα