arcadianet espa
Enterprise Europe Network
Φθηνότερα έγιναν τα τέλη περιαγωγής στα Δυτικά Βαλκάνια
computer 3116071 1920

Φθηνότερο γίνεται το τηλεπικοινωνιακό κόστος για πολίτες και επιχειρήσεις στα Δυτικά Βαλκάνια. Από την 1η Ιουλίου, Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κοσσυφοπέδιο, Μαυροβούνιο, Βόρεια Μακεδονία και Σερβία ενεργοποίησαν το πρώτο “κύμα” της μείωσης των τελών περιαγωγής.

Από την 1η Ιουλίου, πολίτες και επιχειρήσεις πληρώνουν έως και οκτώ φορές λιγότερα για τις κλήσεις τουςΟι πολίτες και οι επιχειρήσεις στις έξι χώρες θα πληρώνουν λιγότερα, ενώ χρησιμοποιούν τα κινητά τους τηλέφωνα, όταν ταξιδεύουν στην περιοχή. Οι καταναλωτές θα μειώσουν σημαντικά τα τέλη περιαγωγής τους στην περιοχή, με τις κλήσεις να γίνονται έως και οκτώ φορές φθηνότερες και το κόστος για τη χρήση δεδομένων να μειώνεται – κατά μέσο όρο – από €3 ανά MB σε €0,20 ανά MB.

Η νέα περιφερειακή συμφωνία για τη μείωση των τελών περιαγωγής αποτελεί ένα πρώτο βήμα προς την εισαγωγή της περιοχής στο καθεστώς “roaming like home”. Το επόμενο βήμα θα είναι η περαιτέρω μείωση των τελών περιαγωγής από την 1η Ιανουαρίου 2020. Η αρμόδια Επίτροπος για την Ψηφιακή Οικονομία και Κοινωνία, κυρία Mariya Gabriel, σχολίασε σχετικά: “Η συμφωνία για την περιαγωγή στα Δυτικά Βαλκάνια αποτελεί σημαντικό σημάδι απτής περιφερειακής συνεργασίας και ολοκλήρωσης. Είμαι ικανοποιημένη που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπόρεσε να στηρίξει τη διαδικασία αυτή με την εμπειρία, που αποκτήθηκε από την αντίστοιχη εμπειρία της σχετικής Κοινοτικής νομοθεσίας. Η συμφωνία αυτή έχει μείζονα στόχο τα συμφέροντα των πολιτών και των επιχειρήσεων στα Δυτικά Βαλκάνια”.

Η συμφωνία
Η συμφωνία για τη μείωση των τελών περιαγωγής υπογράφηκε από τους Υπουργούς των Δυτικών Βαλκανίων στις 4 Απριλίου, στη διάρκεια της 2ης Ψηφιακής Συνόδου των Δυτικών Βαλκανίων στο Βελιγράδι. Πρόκειται για ένα σημαντικό επίτευγμα του ψηφιακού θεματολογίου για τα Δυτικά Βαλκάνια, το οποίο δρομολογήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Ιούνιο του 2018. Η σχετική σύμβαση προβλέπει ότι από το καλοκαίρι του 2019 αρχίζει η σταδιακή μείωση των τελών περιαγωγής, με στόχο την πλήρη κατάργησή τους στα μέσα του 2021.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εισηγηθεί, ήδη, από το Φεβρουάριο του 2018 μια ψηφιακή ατζέντα για τα Δυτικά Βαλκάνια, η οποία έχει λάβει πλέον τη μορφή σχεδίου δράσης.

Η ψηφιακή ατζέντα για την περιοχή έχει τέσσερις βασικούς άξονες: επενδύσεις στην ανάπτυξη ευρυζωνικών δικτύων στα Δυτικά Βαλκάνια, αύξηση της ασφάλειας του κυβερνοχώρου, ενίσχυση της ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας, τόνωση της έρευνας και της καινοτομίας. Μεταξύ άλλων, στο πλαίσιο του επενδυτικού πλαισίου για τα δυτικά Βαλκάνια (WBIF) θα διατεθούν €30 εκατ. από επιχορηγήσεις της Ε.Ε. για την ανάπτυξη ευρυζωνικών υποδομών στην περιοχή. Επίσης, το ψηφιακό θεματολόγιο για τα Δυτικά Βαλκάνια θα υποστηρίξει την ανάπτυξη εργαλείων ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, online προμηθειών και ψηφιακής υγείας και θα συμβάλει στην αύξηση των ψηφιακών δεξιοτήτων των πολιτών.

Ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας: Το ψηφιακό θεματολόγιο θα συμβάλει στη δημιουργία εθνικών ερευνητικών εγκαταστάσεων και στην ανάπτυξη ηλεκτρονικών υποδομών τελευταίας τεχνολογίας στα Δυτικά Βαλκάνια και θα τους εντάξει σε έναν αναδυόμενο ψηφιακό ευρωπαϊκό χώρο έρευνας. Η προσπάθεια αυτή θα φέρει εκπαίδευση παγκόσμιας κλάσης για μια νέα γενιά ερευνητών και μηχανικών και θα προωθήσει τη διεπιστημονική συνεργασία σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Κοινοποιήστε το άρθρο
Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα άρθρα