arcadianet espa
Enterprise Europe Network
Meeting Rooms στα Ελεγκτικά Κέντρα
CHA000010

Ραντεβού με την Εφορία κυριολεκτικά. Δεδομένου ότι ο φορολογικός έλεγχος μόνο ευχάριστος δεν μπορεί να θεωρηθεί από τον ελεγχόμενο και δεδομένου ότι η «υφέρπουσα ανασφάλεια» του αποτελέσματος, της οφειλής και των ποινών δημιουργεί μέγιστη ανησυχία, οι συνεχείς, απρογραμμάτιστες και επαναλαμβανόμενες επισκέψεις των ελεγχόμενων ή των «εκπροσώπων» τους στους ελεγκτές, ήταν δεδομένες. Κλασική ουσιαστική ερώτηση του ελεγχόμενου προς τον ελεγκτή ήταν το «πώς πάμε» και αμέσως μετά «εμείς είμαστε τζάμι». Δεδομένου ότι η κατανοητή ανησυχία του ελεγχόμενου είναι μεν σεβαστή αλλά και οι ελεγκτές θα πρέπει να κάνουν την δουλειά τους, η ΑΑΔΕ, εξέδωσε οδηγίες με αρ. πρωτ. Ο ΔΕΛ Β 1106081 ΕΞ 2019/ 24.7.2019, αλλάζοντας τα δεδομένα των «συνεχών επισκέψεων» και θέτοντας συγκεκριμένες προδιαγραφές στις συναντήσεις ελεγκτή – ελεγχόμενου, με θέμα του εγγράφου την «Προσέλευση φορολογουμένων στα Τμήματα Ελέγχου των Δ.Ο.Υ., στα Ελεγκτικά Κέντρα, στις Υ.Ε.Δ.Δ.Ε. και στην Δ.Ε.Δ.». Από τις οδηγίες προκύπτει ότι:

· Η διαδικασία των ραντεβού αφορά τα Τμήματα Ελέγχου των Δ.Ο.Υ., των Ελεγκτικών Κέντρων, των Υ.Ε.Δ.Δ.Ε. και της Δ.Ε.Δ.. Δεν αφορά τα επιμέρους τμήματα των Δ.Ο.Υ. (π.χ. Τμήμα Εισοδήματος).

· Ο κάθε φορολογούμενος έχει Συνταγματικό δικαίωμα ακρόασης σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 20 του Συντάγματος.

· Αν η προσέλευση αφορά νόμιμο εκπρόσωπο ή αντιπρόσωπο του φορολογούμενου, αυτός γίνεται δεκτός εφόσον φέρει πληρεξούσιο έγγραφο ή εξουσιοδότηση με θεώρηση γνησίου υπογραφής από Κ.Ε.Π. ή Δημόσια Αρχή.

· Απαιτείται προγενέστερη επικοινωνία με το Τμήμα Διοικητικής και Μηχανογραφικής Υποστήριξης (Γραμματεία) των ανωτέρω υπηρεσιών, προκειμένου να καθορίζεται ο χρόνος συνάντησης με τα αρμόδια για το θέμα στελέχη της.

· Για τον καθορισμό της συνάντησης κατά τα ανωτέρω, προηγείται συνεννόηση του ελεγκτή, ο οποίος φέρει την εντολή ελέγχου, με τον Προϊστάμενο του Τμήματος Ελέγχου και αυτή οριστικοποιείται, με τη σύμφωνη γνώμη και του φορολογούμενου ή του νόμιμου εκπροσώπου του νομικού προσώπου ή του αντιπροσώπου αυτού, οι οποίοι και ενημερώνονται σχετικά.

· Ο φορολογούμενος προσερχόμενος στο ελεγκτικό κέντρο, φέρει κάρτα επισκέπτη και συνοδεύεται από τον ελεγκτή με τον οποίο έχει συνάντηση.

· Ο ελεγκτής, μετά την πραγματοποίηση της συνάντησης, συντάσσει εις διπλούν σχετικό Πρακτικό Συνάντησης. Το Πρακτικό Συνάντησης υπογράφεται από όλους τους παρευρισκόμενους, μεταξύ των οποίων και ο φορολογούμενος. (Θεωρούμε ότι ενδεχομένως να παρατηρηθούν διαφωνίες σε αυτό το σημείο από τους φορολογούμενους, η υποχρέωση συνυπογραφής υπηρεσιακών πρακτικών από τον φορολογούμενο δεν προκύπτει νομοθετικά, ο φορολογούμενος μπορεί να υπογράψει με κάθε επιφύλαξη και γενικά, έχουμε την άποψη ότι η απαίτηση υπογραφής από τον φορολογούμενου πρακτικών τα οποία μπορεί να χρησιμοποιηθούν σε βάρος του, μάλλον θα προκαλέσει αντιδράσεις).

· Η Ελεγκτική Αρχή, μπορεί να αρνηθεί την ικανοποίηση αιτημάτων συνεχών συναντήσεων, δεδομένου ότι αυτές μπορεί να αιτούνται για λόγο επιβράδυνσης του ελέγχου, κάνοντας χρήση της παρ. 2 του άρθρου 25 του Συντάγματος περί καταχρηστικής άσκησης δικαιώματος.

Δείτε το σύνολο της Ο ΔΕΛ Β 1106081 ΕΞ 2019/24.7.2019 Οδηγίας στην online τράπεζα.

Πηγή:e-forologia.gr

Κοινοποιήστε το άρθρο
Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα άρθρα