Επιμελητήριο Αρκαδίας: Επισήμως η ίδρυση του τμήματος πρωτογενούς τομέα Συνάντηση Προέδρου Επιμελητηρίου Αρκαδίας με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 06/09/2019 / ΩΡΑ: 11:01 / ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: TOP NEWS, ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ, ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ, ΝΕΑ

Συνάντηση εργασίας πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου μεταξύ του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Μάκη Βορίδη και του Προέδρου του Επιμελητηρίου Αρκαδίας κ. Γιάννη Τρουπή στα γραφεία του Υπουργείου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας έθεσε ζητήματα που αφορούν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μεταξύ άλλων και τον εκσυγχρονισμό της επιμελητηριακής νομοθεσίας για τη δημιουργία γεωργικών και άλλων τμημάτων στα κατά τόπους Επιμελητήρια.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Τρουπής ανακοίνωσε και επισήμως την ίδρυση του τμήματος πρωτογενούς τομέα στο Επιμελητήριο Αρκαδίας. Το συγκεκριμένο τμήμα, θα συμβάλλει καθοριστικά στην στήριξη και στην ανάδειξη του πρωτογενούς τομέα και των μεταποιητικών δραστηριοτήτων και επιχειρήσεων του νομού. Παράλληλα θα προσφέρει ενημέρωση αλλά και πρόσβαση σε υπηρεσίες και προγράμματα που τα έχουν ανάγκη οι άμεσα ενδιαφερόμενοι.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας δεν παρέλειψε να αναφερθεί, δεδομένης της ανακοίνωσης του Υπουργείου για την ίδρυση Αγροτικών Επιμελητηρίων, ότι η διαδικασία ίδρυσης τμημάτων πρωτογενούς τομέα στα Επιμελητήρια αποτελεί ένα ακόμα συγκριτικό πλεονέκτημα, καθώς μπορεί να γίνει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια και σημαντικά κόστη, ενώ τα Επιμελητήρια είναι ήδη άρτια δομημένα και έτοιμα να αναλάβουν τις απαραίτητες ενέργειες.

Ο κ. Βορίδης, ικανοποιημένος από τις προτάσεις του Επιμελητηρίου Αρκαδίας,  αναφέρθηκε στα θέματα που απασχολούν τον πρωτογενή τομέα και επεσήμανε ότι οι προτεραιότητες του ΥπΑΑΤ είναι να συνδράμει στις απαιτήσεις της επιμελητηριακής κοινότητας.

Σημειώνεται ότι μετά από αίτημα του Επιμελητηρίου Αρκαδίας, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου, στο περιθώριο των εργασιών της Γ.Σ. της ΚΕΕΕ στη ΔΕΘ προκειμένου να συζητηθεί το θέμα των Τμημάτων Πρωτογενούς Παραγωγής που έχουν ιδρυθεί ή πρόκειται να ιδρυθούν από διάφορα Επιμελητήρια.

 

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ


Σας ενημερώνουμε ότι πρέπει να μεριμνήσετε για την καταβολή του «τέλους διατήρησης μερίδας» της επιχείρησής σας στο Γ.Ε.ΜΗ. εντός της τρέχουσας χρήσης, διότι στο τέλος της χρήσης, σύμφωνα με το άρθρο 3 της υπουργικής απόφασης 79752/30-12-2014, «τα εν λόγω τέλη αποστέλλονται από την αρμόδια υπηρεσία Γ.Ε.ΜΗ. του οικείου Επιμελητηρίου στη Φορολογική Διοίκηση για βεβαίωση και είσπραξη με βάση τις διατάξεις του κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων»

Σας ενημερώνουμε επίσης, ότι όλες οι επιχειρήσεις που είναι καταχωρημένες στο ΓΕΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΜΗΤΡΩΟ (Γ.Ε.ΜΗ.) και δεν είναι κεφαλαιουχικές – και πιο συγκεκριμένα όλες οι Ο.Ε, Ε.Ε, ΑΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ, ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΕΣ και ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ – έχουν υποχρέωση υποβολής στο Γ.Ε.ΜΗ. αποδεικτικού κατάθεσης φορολογικής δήλωσης, σύμφωνα με το άρθρο 5 της Υπουργικής Απόφασης 79760/31-12-2014 (ΦΕΚ. 3623, τ.Β΄). Η καταχώρηση γίνεται με ηλεκτρονικό τρόπο, το αργότερο δύο μήνες μετά την υποβολή της φορολογικής δήλωσης στον ιστότοπο: https://services.businessportal.gr

Τέλος, ελέγξτε και τις άλλες υποχρεώσεις σας στο Επιμελητήριο Αρκαδίας, που τυχόν εκκρεμούν.