arcadianet espa
Enterprise Europe Network
Αισιοδοξία για την αναμενόμενη απόσυρση των υπέρμετρων κινεζικών δασμών στο εισαγόμενο χοιρινό
gemi

Χαμόγελα προκάλεσε στους Αμερικανούς παραγωγούς χοιρινού κρέατος η είδηση των τελευταίων ημερών ότι η Κίνα πρόκειται να μειώσει τους δασμούς στο αμερικανικό χοιρινό κρέας. Όπως θυμούνται όλοι, ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ εδώ και ένα έτος, με αμοιβαία αύξηση δασμών σε πολλά και διαφορετικά προϊόντα, είχε οδηγήσει σε τεράστια επιβολή δασμών στο αμερικανικό χοιρινό που εισάγεται στην Κίνα, δασμοί οι οποίοι φτάνουν σήμερα έως και το 72%.

Η ανακοίνωση της Κίνας ότι θα διευρυνθεί η λίστα με τα προϊόντα που εξαιρούνται από τους επιπρόσθετους δασμούς του τελευταίου έτους, κάτι που σύμφωνα με τις πληροφορίες θα συμπεριλάβει και προϊόντα χοιρινού, ασφαλώς έρχεται ως αποτέλεσμα της αυξημένης ζήτησης για εισαγωγές χοιρινού στη χώρα αυτή, καθώς η κατάσταση με την επιδημία της Αφρικανικής Πανώλους των Χοίρων έχει μειώσει δραστικά το ζωικό κεφάλαιο χοίρων στην Κίνα.

«Εάν συμβεί αυτό, θα είναι μια ιδιαίτερα ευχάριστη εξέλιξη» σχολίασε ο πρόεδρος του αμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου Παραγωγών Χοιρινού, ο Ντέιβιντ Χέρινγκ. Στην ίδια κατεύθυνση ο διευθυντής Επικοινωνιών του οργανισμού, Τζιμ Μονρό, ο οποίος τονίζει ότι από τη στιγμή που επιβλήθηκαν οι επιπρόσθετοι κινεζικοί δασμοί, οι Αμερικανοί παραγωγοί χοιρινού είδαν μια απώλεια 8 δολαρίων ανά χοίρο που πωλείται στις ΗΠΑ. «Η Κίνα ήταν ανέκαθεν μια σημαντική εξαγωγική αγορά για τους παραγωγούς των ΗΠΑ, συνήθως συμπεριλαμβανόταν στις πέντε κορυφαίες εξαγωγικές αγορές. Τώρα, με την επιδημία της Αφρικανικής Πανώλους, η Κίνα αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία. Είναι μια ιστορική ευκαιρία να αυξήσουμε τις εξαγωγές μας στη χώρα αυτή σε μια στιγμή που πράγματι οι Κινέζοι καταναλωτές ζητούν μεγαλύτερη προσφορά».

Σημειώνεται ότι ο τομέας χοιρινού των ΗΠΑ εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τις εξαγωγές, καθώς περίπου το 25% της παραγωγής φεύγει για άλλες χώρες, ενώ επίσης η παραγωγή αυξήθηκε σημαντικά την τελευταία διετία.

Πηγή:meatnews.gr

Κοινοποιήστε το άρθρο
Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα άρθρα