arcadianet espa
Enterprise Europe Network
Στις 19 Σεπτεμβρίου η τρίτη πρόσκληση για το WiFi4EU
vpn 4082927 1280 e1568273335797

Την τρίτη – κατά σειρά – πρόσκληση προς τους δήμους, ανά την Ευρώπη, να υποβάλουν αιτήσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα WiFi4EU απευθύνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ως ημερομηνία της τρίτης πρόσκλησης ορίστηκε η 19η Σεπτεμβρίου 2019.

Η Ευρώπη χρηματοδοτεί τους δήμους ανά την Ευρώπη με €27,7 εκατ. για τη δημιουργία δωρεάν δικτύου Wi-Fi σε δημόσιους χώρουςΜε την τρίτη πρόσκληση, η Ευρώπη χρηματοδοτεί τους δήμους – πανευρωπαϊκά – με €27,7 εκατ. για τη δημιουργία δωρεάν δικτύου Wi-Fi σε δημόσιους χώρους. Συνολικά, η Επιτροπή θα διανείμει 1.780 κουπόνια (vouchers), αξίας €15.000 το καθένα, σε δήμους της Ευρώπης (σ.σ. Επιτροπή επιλέγει τα προς χρηματοδότηση σχέδια με βάση τη σειρά εκδήλωσης ενδιαφέροντος). Οι Δήμοι θα χρησιμοποιήσουν τα vouchers για να δημιουργήσουν δωρεάν δίκτυα Wi-Fi σε δημόσιους χώρους, συμπεριλαμβανομένων των δημοτικών κέντρων, των δημόσιων βιβλιοθηκών, των μουσείων, των δημόσιων πάρκων ή των πλατειών.

Η πρώτη πρόσκληση για το WiFi4EU πραγματοποιήθηκε το Νοέμβριο του 2018 είχε προϋπολογισμό €42 εκατ. και ήταν εξαιρετικά επιτυχημένη, καθώς ανταποκρίθηκαν περισσότεροι από 13.000 δήμους απ’ όλη την Ευρώπη, ενώ διανεμήθηκαν 2.800 κουπόνια.

Ακολούθησε μια δεύτερη πρόσκληση τον Απρίλιο του 2019, με προϋπολογισμό €51 εκατ., στην οποία έγιναν περισσότερες από 10.000 αιτήσεις για 3.400 κουπόνια. Το 98% αυτών των κουπονιών διεκδικούνταν εντός των πρώτων 60 δευτερολέπτων από την έναρξη της πρόσκλησης, υπογραμμίζοντας το έντονο ενδιαφέρον των δήμων για συμμετοχή στη φιλόδοξη πρωτοβουλία.

Δίκτυα Wi-Fi
Το πρόγραμμα WiFi4EU, συνολικού ύψους €120 εκατ. για την περίοδο 2018-2020, καλύπτει και τα 28 κράτη-μέλη της Ε.Ε., καθώς και τη Νορβηγία και την Ισλανδία. Έχει ως στόχο να συνδέσει κάθε ευρωπαϊκό χωριό και κάθε ευρωπαϊκή πόλη με δωρεάν ασύρματη πρόσβαση στο Διαδίκτυο στα κυριότερα κέντρα της δημόσιας ζωής, έως το 2020.

Οι δήμοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα κουπόνια WiFi4EU για την αγορά και εγκατάσταση εξοπλισμού Wi-Fi (σημείων ασύρματης πρόσβασης) στα κέντρα της τοπικής δημόσιας ζωής τα οποία έχουν επιλέξει. Το κόστος συντήρησης του δικτύου θα καλυφθεί από τον δήμο. Κάθε κράτος μέλος της Ε.Ε. θα λάβει τουλάχιστον 15 κουπόνια. Η συνολική χρηματοδότηση των €120 εκατ. υπολογίζεται ότι θα καλύψει 8.000 δήμους σε ολόκληρη την Ε.Ε., έως το 2020.

Τα χρηματοδοτούμενα από το πρόγραμμα WiFi4EU δίκτυα θα είναι δωρεάν, απαλλαγμένα από διαφημίσεις και δεν θα συλλέγουν δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα. Θα χρηματοδοτηθούν δίκτυα, που δεν αναπαράγουν υφιστάμενες ιδιωτικές ή δημόσιες δωρεάν προσφορές παρόμοιας ποιότητας.

Η πρωτοβουλία WiFi4EU, η οποία εξαγγέλθηκε το Σεπτέμβριο του 2016 από τον Πρόεδρο Γιούνκερ, εντάσσεται στη φιλόδοξη μεταρρύθμιση των κανόνων της Ε.Ε. για τις τηλεπικοινωνίες, η οποία συμπεριλαμβάνει νέα μέτρα για την κάλυψη των αυξανόμενων αναγκών συνδεσιμότητας των Ευρωπαίων πολιτών και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης.

Κοινοποιήστε το άρθρο
Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα άρθρα