Ανεβάζουν ταχύτητα τα σχολεία: από το ADSL στο VDSL η ελληνική εκπαίδευση

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 19/10/2019 / ΩΡΑ: 12:00 / ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ, ΝΕΑ, ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ

Σε ψηφιακά μονοπάτια επιχειρεί να βάλει την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση η κυβέρνηση και τα συναρμόδια Υπουργεία, ξεκινώντας από το πρώτο βήμα, αυτό της γρήγορης σύνδεσης μαθητών και εκπαιδευτικών με το Διαδίκτυο. Προς αυτή την κατεύθυνση, τα Υπουργεία Παιδείας και Θρησκευμάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ανακοίνωσαν χθες ότι προχωρούν σε ενέργειες για την άμεση αναβάθμιση των συνδέσεων των σχολείων με το Διαδίκτυο μέσω του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου (ΠΣΔ). Στόχος είναι να εξασφαλιστούν ταχύτερες συνδέσεις, τεχνολογίας VDSL, για τις σχολικές κοινότητες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά χθες, η διαδικασία της αναβάθμισης αναμένεται να ξεκινήσει τις αμέσως επόμενες ημέρες με πρωτοβουλία του σημερινού αναδόχου.

Ενέργειες για άμεση αναβάθμιση των συνδέσεων των σχολείων από το ADSL σε VDSL. Οφέλη για 1,37 εκατ. μαθητές και 142.000 εκπαιδευτικούςΜε την ολοκλήρωση της διαδικασίας, 11.400 σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με 10.000 εργαστήρια πληροφορικής, 1,37 εκατ. μαθητές και 142.000 εκπαιδευτικούς, θα έχουν σημαντικά μεγαλύτερες ταχύτητες πρόσβασης στο Διαδίκτυο σε σχέση με σήμερα. Αναλυτικά, ενόψει και της ολοκλήρωσης των διαγωνισμών για το “ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ” – το οποίο θα παρέχει το σύνολο των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών στους φορείς του Δημοσίου – αναβαθμίζονται άμεσα οι υφιστάμενες συνδέσεις ADSL, που χρησιμοποιούν οι σχολικές μονάδες σε σύγχρονες ευρυζωνικές συνδέσεις τεχνολογίας VDSL. Η αναβάθμιση θα γίνει με μέριμνα του σημερινού αναδόχου και χωρίς καμία επιπλέον επιβάρυνση για το Δημόσιο.  Με την ολοκλήρωση του “ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ” όλες οι σχολικές μονάδες της χώρας θα έχουν στη διάθεσή τους συνδέσεις FTTx.

Χρήση τεχνολογίας
“Θεωρούμε ύψιστης σημασίας και συνιστά προτεραιότητά μας, η διασφάλιση της προσβασιμότητας όλων σε ποιοτικά μαθησιακά εργαλεία, όπως οι αναβαθμισμένες ευρυζωνικές συνδέσεις των σχολείων της χώρας. Η ορθή χρήση σύγχρονων τεχνολογιών στην εκπαιδευτική διαδικασία αφ’ ενός προάγει τις ψηφιακές δεξιότητες των μαθητών, αφ’ ετέρου διευκολύνει τη διδασκαλία και το έργο των εκπαιδευτικών”, σχολίασε χθες, αναφερόμενη στις αποφάσεις για την αναβάθμιση του ΠΣΔ, η Υπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων, κυρία Νίκη Κεραμέως. Όπως πρόσθεσε η ίδια: “η μηδενική επιβάρυνση του Δημοσίου αποδεικνύει ότι πολλές μεταρρυθμίσεις δεν απαιτούν οικονομικούς πόρους, αλλά κατάλληλο σχεδιασμό και πολιτική βούληση”.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για θέματα Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κυριάκος Πιερρακάκης, σημείωσε: “Είναι ευνόητο πως όλοι μας επιθυμούμε τη δημιουργία των καλύτερων δυνατών συνθηκών από πλευράς τεχνολογιών πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών για τα σχολεία, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς. Με την ένταξη του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου στο “ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ”  θα είμαστε σε θέση να προσφέρουμε ακόμα καλύτερες και περισσότερες υπηρεσίες στην εκπαιδευτική κοινότητα με παράλληλη επίτευξη οικονομίας κλίμακας, με ασφάλεια, αξιοπιστία και διαφάνεια”.

Πηγή:ΣΕΠΕ