arcadianet espa
Enterprise Europe Network
Υποχρεωτική συλλογή ηλεκτρονικών αποδείξεων στο 30% του εισοδήματος. Ποιοι κινδυνεύουν με έξτρα φόρο
CHA000007

Η υποχρεωτική συλλογή ηλεκτρονικών αποδείξεων στο 30% του εισοδήματος τους, αναμένεται να αποτελέσει παγίδα έξτρα φόρου για χιλιάδες φορολογούμενους.

Ζευγάρια μεσαίων εισοδημάτων και χαμηλόμισθοι, μαζί με αυτούς που πιάνονται στις δαγκάνες των τεκμηρίων, θα έχουν αυξημένο δείκτη δυσκολίας ώστε να πιάσουν τον νέο στόχο που επιβάλλει το υπουργείο Οικονομικών για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Αυτοί που δε θα τα καταφέρουν, θα βρεθούν αντιμέτωποι με ποινή έξτρα φόρου, με τον συντελεστή υπολογισμού του προστίμου να διατηρείται στο 22%.

Το οικονομικό επιτελείο προβλέπει έσοδα 541 εκατ. ευρώ λόγω της επέκτασης του μέτρου της υποχρεωτικής διενέργειας ηλεκτρονικών πληρωμών στο 30% του εισοδήματος, ακόμα και σε αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες που δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσουν πλαστικό χρήμα στις συναλλαγές.

Από το ΥΠΟΙΚ θεωρούν ότι δεν θα δυσκολευτούν οι φορολογούμενοι, με βάση τα στατιστικά στοιχεία των δηλώσεων που δείχνουν ότι δηλώνονται δαπάνες ύψους 44% για εισοδήματα 10.000 και 36% για εισοδήματα στα 30.000 ευρώ.

Για τους έχοντες μεσαία εισοδήματα, θα είναι δύσκολη υπόθεση η συλλογή ηλεκτρονικών αποδείξεων για το 30% του εισοδήματος, καθώς όσο αυξάνεται το εισόδημα, τόσο αυξάνεται το ποσό των απαιτούμενων ηλεκτρονικών συναλλαγών, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να εστιάζεται στα ζευγάρια που εργάζονται και οι δύο.

Με δεδομένο ότι πολλές βασικές δαπάνες ενός νοικοκυριού είναι κοινές για τα ζευγάρια, όπως τα έξοδα για το σουπερμάρκετ, το ηλεκτρικό ρεύμα, την ύδρευση, το σταθερό τηλέφωνο, τα φροντιστήρια και άλλες δαπάνες για τα παιδιά, τότε πολλοί φορολογούμενοι θα δυσκολευτούν να εξασφαλίσουν το απαιτούμενο ποσό ηλεκτρονικών συναλλαγών για να αποφύγουν τον έξτρα φόρο.

Η πληρωμή ενοικίου ή δόση στεγαστικού δανείου, εξακολουθεί να μη μετράει για την εφορία, οπότε μεγαλώνει ακόμα περισσότερο η δυσκολία του εγχειρήματος.

Σήμερα εάν ένας από τους δυο συζύγους δεν καλύπτει το απαιτούμενο ποσό αποδείξεων, μπορεί να το καλύψει με τις επιπλέον ηλεκτρονικές συναλλαγές που έχει ο άλλος σύζυγος.

Από τη στιγμή που θα αυξηθεί στο 30% του εισοδήματος το ποσό των ηλεκτρονικών συναλλαγών, πολλοί θα πέσουν στην παγίδα του μέτρου και θα βρεθούν αντιμέτωποι με την πληρωμή έξτρα φόρου.

Οι έχοντες χαμηλά εισοδήματα θα πρέπει να συλλέγουν περισσότερες αποδείξεις, συνεπώς αυξάνονται οι πιθανότητες, με βάση και τα παραπάνω, να μην συγκεντρωθεί το απαιτούμενο ποσό.

Σε κάθε περίπτωση όπου το τεκμαρτό εισόδημα είναι μεγαλύτερο του δηλωθέντος και η επιπλέον διαφορά δεν καλύπτεται από τον φορολογούμενο, το ύψος των ηλεκτρονικών συναλλαγών θα προσδιορίζεται ως ποσοστό 30% επί του υψηλότερου, δηλαδή του τεκμαρτού, κι όχι επί του χαμηλότερου δηλωθέντος εισοδήματος.

Πηγή:dikaiologitika.gr

Κοινοποιήστε το άρθρο
Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα άρθρα