arcadianet espa
Enterprise Europe Network
Ήρθε η ώρα να πουλήσουν όσοι κράτησαν σιτάρι
wheat 3506758 1280 e1559555345959

Με προσανατολισµό να πουλήσουν το αµέσως επόµενο διάστηµα φαίνεται πως πρέπει να κινούνται τόσο οι παραγωγοί όσο και οι έµποροι που έχουν κρατήσει το σιτάρι τους. Κι αυτό γιατί το σκληρό σιτάρι τις τελευταίες εβδοµάδες έχει κάνει µια ανοδική πορεία, ενώ το γεγονός ότι στις 23 του µήνα η λίστα της Φότζια δεν άλλαξε τιµές, οδηγεί µια µερίδα αναλυτών να θεωρούν πως πλησιάζει το «ταβάνι» στην τροχιά ανόδου που χαράσσει το προϊόν. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι όσοι παραγωγοί και έµποροι έχουν κρατήσει σκληρό σιτάρι στις αποθήκες τους, και λογικά πήραν όλη την «άνοδο» µέχρι τώρα, δεν υπάρχει λόγος να περιµένουν ρισκάροντας για άλλα 5 ευρώ ο τόνος.

Σηµειωτέον ότι αυτό αναµένεται να φανεί και στην αγορά, δεδοµένου ότι ενώ το προηγούµενο διάστηµα υπήρχε έλλειψη προσφορών, τις επόµενες ηµέρες θα δούµε πλέον κινήσεις τόσο από τους παραγωγούς που κράτησαν σιτάρια όσο και από τους εµπόρους που έχουν απόθεµα.

Να σηµειωθεί ότι στην εξαγωγή τα µέτρια σιτάρια πληρώνονται στα 255 µε 260 ευρώ ο τόνος, ενώ για τις καλύτερες ποιότητες διαµορφώνεται µια αγορά προς τα 275 ευρώ ο τόνος FOB λιµάνι µας. Την ίδια ώρα, θετικά µηνύµατα φέρνει και ο πρόσφατος διαγωνισµός της Τουρκίας, που έκλεισε µε τιµή στα 305 ευρώ ο τόνος, παραδοτέα σε λιµάνι τους, µε τους εµπορικούς οίκους να βολιδοσκοπούν και το ενδεχόµενο να καλυφθούν και µε ελληνικό προϊόν. Και έτσι να µη γίνει, πάντως, οι αναλυτές εκφράζουν την αισιοδοξία τους για τις τιµές που µπορούν να λάβουν τα ποιοτικά σιτάρια.

Καλή η κατάσταση και στη Γαλλία, µε τις τιµές να έχουν σταθεροποιηθεί στα 260 ευρώ ο τόνος παραδοτέα σε γαλλικό λιµάνι, µε τη στήριξη της δυνατής παγκόσµιας ζήτησης και µε τη βοήθεια από τα προβλήµατα στον Καναδά. Ωστόσο, τονίζεται ότι χρειάζεται προσοχή, καθώς στον Καναδά οι τιµές αρχίζουν να γίνονται πιο ελκυστικές, ενώ οι καιρικές συνθήκες για τη συγκοµιδή βελτιώθηκαν.

Εν τω µεταξύ, σύµφωνα µε τις εκτιµήσεις Ιταλών αναλυτών, έπειτα από το ράλι που σηµείωσε το σκληρό σιτάρι στη Φότζια, καταλήγει να βρίσκεται 50 ευρώ ο τόνος πάνω από την τιµή που είχε στο ξεκίνηµα της φετινής εµπορικής περιόδου, αλλά και 32 ευρώ πάνω από την τιµή µε την οποία διαπραγµατευόταν κατά τη λήξη της εµπορικής περιόδου 2018-2019.

Πηγή:agronews.gr
Κοινοποιήστε το άρθρο
Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα άρθρα