arcadianet espa
Enterprise Europe Network
Ο θεμέλιος λίθος στις ανθρώπινες σχέσεις: Εμπιστοσύνη, εμπιστοσύνη, εμπιστοσύνη!
conclusion of the contract 3100578 1920

Ο θεμέλιος λίθος στις ανθρώπινες σχέσεις είναι η εμπιστοσύνη, είτε πρόκειται για διαπροσωπικές σχέσεις, τις σχέσεις ανάμεσα σε ένα ζευγάρι, είτε πρόκειται για τους partners σε μία εταιρεία. Το ίδιο ισχύει και στην οικονομία αλλά και την εξωτερική πολιτική και τις σχέσεις ανάμεσα σε κράτη και οργανισμούς, τις σχέσεις ανάμεσα σε ομάδες κάθε είδους.

Οικογένεια

Η εμπιστοσύνη μεταξύ των συζύγων είναι η σημαντικότερη βάση για το στήσιμο μίας οικογένειας. Η εμπιστοσύνη ότι και οι δύο μοχθούν και αγωνίζονται για τον ίδιο σκοπό, η εμπιστοσύνη ότι δεν θα εγκαταλείψουν το καράβι στην πρώτη αναποδιά. Η εμπιστοσύνη στην υποστήριξη των γονιών στα πρώτα τους βήματα είναι αυτή που ωθεί τα παιδιά να ανακαλύψουν τον κόσμο. Η σιγουριά ότι κάποιος τους προσέχει και είναι εκεί γι’αυτά όταν θα δοκιμάσουν τα όρια.

Εταιρείες

Οι εταιρείες που ξεχωρίζουν και προοδεύουν έχουν στον πυρήνα τους ανθρώπους (soulmates) που θυσιάζουν το άμεσο προσωπικό συμφέρον για το καλό της ομάδας, για το καλό του εγχειρήματος. Η εμπιστοσύνη χτίζεται και δοκιμάζεται στις δύσκολες στιγμές και δένει τις ομάδες. Η εμπιστοσύνη ότι αν κάποιος από τους partner βυθιστεί από τις δυσκολίες θα βρει ένα χέρι να τον τραβήξει πάλι στην επιφάνεια.

Οικονομία

Φανταστείτε μία οικονομία χωρίς εμπιστοσύνη. Φανταστείτε οι τράπεζες να μην μπορούν να διασφαλίσουν την πληρωμή των τόκων, το κράτος την πληρωμή των ομολόγων και τον συντάξεων. Εκεί οδηγούμαστε σε κατάρρευση. Αναρωτηθείτε αν οι διαχειριστές κεφαλαίων ενός συνταξιοδοτικού ταμείου της Β. Ευρώπης θα επέλεγαν την Ελλάδα της κρίσης για να επενδύσουν τα χρήματα τους. Ζήσαμε αντίστοιχες στιγμές κατά την περίοδο της κρίσης και είναι εικόνες γνώριμες σε όλους μας.

Κράτη

Η εμπιστοσύνη στην τήρηση των συμφωνιών κινεί την παγκόσμια διπλωματία και τις σχέσεις των κρατών. Δεν θα γίνει αναφορά στην δύναμη της διαμόρφωσης των ισορροπιών, το δίκαιο του ισχυρού, αλλά στην δύναμη των συνθηκών. Ζούμε στις μέρες μας μία περίοδο αναδίπλωσης παγκόσμιων δυνάμεων. Συμμαχίες στήνονται και αναιρούνται με tweets. Κινούμαστε σε αχορτογράφητα ύδατα με το κουρέλιασμα συνθηκών και συμφωνιών. Πρόκειται ουσιαστικά για μία περίοδο αμφισβήτησης της εμπιστοσύνης στην δύναμη της ηγεμονίας των μεταπολεμικών νικητών του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και ειδικότερα του μεγάλου νικητή του Ψυχρού Πολέμου.

Ομάδες

Κάθε είδους ομάδες από ένα αθλητικό σωματείο, μέχρι μία ομάδα πεζοναυτών, μία ομάδα αεροπορικών επιδείξεων ή μία ομάδα ακροβατών στηρίζονται στην εμπιστοσύνη. Το δέσιμο, η αγωνία του αποτελέσματος, η ανάγκη της επιβίωσης, ο τελικός σκοπός δένει και ενισχύει τις ομάδες.

Η εμπιστοσύνη έχει μερικά κοινά χαρακτηριστικά. Κατακτιέται με διάρκεια, χτίζεται στης δυσκολίες και στην τριβή των ανθρώπων και των ομάδων. Θέλει υπομονή και φροντίδα, συνεχή ενασχόληση και επιβεβαίωση.

Ζητείται εμπιστοσύνη…

Πηγή:epixeiro.gr

Κοινοποιήστε το άρθρο
Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα άρθρα