arcadianet espa
Enterprise Europe Network
€60 εκατ. στις ελληνικές startups μέσω του μηχανισμού EquiFund
startup

Επενδυτικά κεφάλαια συνεχίζει να προσελκύει το ελληνικό οικοσύστημα των νεοφυών εταιρειών, το οποίο δείχνει να ωριμάζει σταδιακά και να διεκδικεί με αξιώσεις τη χρηματοδότηση των επενδυτών. Μέχρι σήμερα, €60 εκατ. έχουν επενδυθεί σε ελληνικές startups μέσω του μηχανισμού EquiFund. Μάλιστα, οι 74 εταιρείες, που έχουν ενισχυθεί, έχουν συγκεντρώσει συνολικά €180 εκατ. με τη συμβολή και άλλων επενδυτών.

Οι 74 εταιρείες που έχουν ενισχυθεί, έχουν συγκεντρώσει συνολικά €180 εκατ. με τη συμβολή και άλλων επενδυτώνΣυγκεκριμένα, για κάθε €1, που έχει επενδυθεί μέσω EquiFund VCs, οι startups έχουν λάβει άλλο €1 από άλλους επενδυτές σε ακόλουθους γύρους χρηματοδότησης. Συνολικά, για κάθε €1 μέσω EquiFund, οι startups έχουν λάβει επιπλέον €2 από άλλους επενδυτές.

Σύμφωνα με το ετήσιο report του Found.ation και του EIT Digital (τμήμα του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας), οι ελληνικές startups, που έχουν ενισχυθεί μέσω EquiFund, είναι πιο νέες (<4 χρόνια) συγκριτικά με τις startups που λάμβαναν χρηματοδότηση τα προηγούμενα χρόνια (<8 χρόνια). Στο μεταξύ, 8 από τις 10 startups, που έχουν λάβει τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση μέχρι σήμερα, έχουν επίσης χρηματοδοτηθεί και μέσω EquiFund. Συγκεκριμένα, το 25% όλων των επενδυτικών γύρων περιλαμβάνουν τη συμμετοχή ενός EquiFund VC. Για τις εταιρείες, που έχουν λάβει χρηματοδότηση μέσω EquiFund, η συμμετοχή του προγράμματος αντιπροσωπεύει, κατά μέσο όρο, το 33% της συνολικής χρηματοδότησης, που έχουν συγκεντρώσει.

Τομείς ενδιαφέροντος
Το ελληνικό οικοσύστημα των startup – όπως διαπιστώνει η μελέτη -εξακολουθεί να προτιμά τις B2B υπηρεσίες. Οι τομείς των βιοεπιστημών, του λιανικού και ηλεκτρονικού εμπορίου και της Αγροδιατροφής αναδεικνύονται ως οι δημοφιλέστεροι ανάμεσα σε startups που βρίσκονται στα αρχικά στάδια της ανάπτυξης τους. Ανοδική πορεία σημειώνουν και άλλοι τομείς, όπως ο Τουρισμός και η Ενέργεια.

Ένα άλλο εύρημα της έρευνας είναι ότι, από τις startups που έχουν ενισχυθεί, το 67,6% έχει την έδρα του στην Ελλάδα. Επίσης, το 92% των εταιρειών που έλαβε χρηματοδότηση απασχολεί 2-9 άτομα, με τους άνδρες εργαζόμενους να κυριαρχούν, καθώς μόλις το 12,6% των απασχολούμενων σε αυτές είναι γυναίκες και μόλις 1 στις 7 startups έχει ιδρυθεί από γυναίκα.

Οι μεγαλύτερες χρηματοδοτήσεις
Η μελέτη καταγράφει και τις μεγαλύτερες χρηματοδοτήσεις, που έχουν πραγματοποιηθεί σε ελληνικού ενδιαφέροντος startups. Της λίστας αυτής ηγείται η Persado με €83,6 εκατ., ακολουθεί η Workable με €73,83 εκατ., ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται η Blueground με €70,43 εκατ. Τις επόμενες θέσεις στην ίδια λίστα καταλαμβάνουν η Balena (€28,19 εκατ.), η Hellas Direct (€23,8 εκατ.), η Softomotive (€21,75 εκατ.), η Netdata (€18,9 εκατ.), η Metamaterial Technologies (€16,26 εκατ.), η Pollfish (€15,5 εκατ.) και η Viva Wallet (€15 εκατ.).

Η έρευνα
Το Found.ation, σε συνεργασία με το EIT Digital, δημοσίευσε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά ένα report, με σκοπό την καταγραφή των ευκαιριών χρηματοδότησης και των προφίλ των startups στην Ελλάδα. Το 2019 αποτελεί μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα χρονιά, καθώς κλείνουν σχεδόν δύο χρόνια από την ενεργοποίηση του EquiFund.

Η μελέτη διαπιστώνει τη σημαντική ενίσχυση των χρηματοδοτήσεων προς τις νεοφυείς επιχειρήσεις που είτε έχουν την έδρα τους στην Ελλάδα, είτε έχουν ισχυρές “σχέσεις” με τη χώρα μας. Η έρευνα δείχνει ότι η λειτουργία του Equifund έχει βοηθήσει πολύ στην αύξηση των χρηματοδοτήσεων, από την άλλη πλευρά, όμως, θα πρέπει να επισημανθεί ότι υπάρχουν ακόμη σημαντικά κεφάλαια, που δεν έχουν διατεθεί από την πλευρά των funds που συμμετέχουν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Πηγή:ΣΕΠΕ

Κοινοποιήστε το άρθρο
Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα άρθρα