arcadianet espa
Enterprise Europe Network
Αυξάνεται η διείσδυση των smart homes στην Ευρώπη
smart 3720021 1280 e1578573721798

Όλο και μεγαλύτερη απήχηση αποκτά τόσο στην ευρωπαϊκή, όσο και στην παγκόσμια αγορά, η τεχνολογία των smart homes. Επί ευρωπαϊκού εδάφους, η υιοθέτηση των “έξυπνων” σπιτιών αγγίζει ποσοστά που φθάνουν ακόμη και το 50%. Συγκεκριμένα, στη Μεγάλη Βρετανία ένα στα δύο σπίτια (50%) διαθέτει μία μορφή “έξυπνου” αυτοματισμού, στη Γερμανία το 40% των κατοικιών έχει τουλάχιστον μία smart συσκευή, ενώ στη Γαλλία το αντίστοιχο ποσοστό είναι 38%. Ακόμη πιο “ώριμη” όσον αφορά τη διείσδυση των smart homes είναι η αμερικανική αγορά, όπου τα “έξυπνα” σπίτια είναι πλέον η πλειοψηφία. Για την ακρίβεια, το 54% των κατοικιών στις ΗΠΑ διαθέτει τουλάχιστον μία “έξυπνη” οικιακή συσκευή.

Τα ποσοστά υιοθέτησης των “έξυπνων” σπιτιών φθάνουν στο 50% στη Μεγάλη Βρετανία, το 40% στη Γερμανία και το 38% στη ΓαλλίαΤη μεγάλη απήχηση των «έξυπνων» σπιτιών δείχνει έρευνα της Strategy Analytics, η οποία θα παρουσιαστεί αναλυτικά στην έκθεση CES στο Λάς Βέγκας. Σύμφωνα με την έρευνα, που διενεργήθηκε σε δείγμα 2.642 καταναλωτών στο 4ο τρίμηνο του 2019, μέχρι σήμερα οι πιο δημοφιλείς “smart” συσκευές είναι τα “έξυπνα” ηχεία, τα διαδραστικά συστήματα ασφαλείας και οι “έξυπνοι” θερμοστάτες. Αναλυτικά, ένας στους τρεις Αμερικανούς, το 28%, απαντά ότι έχει στην κατοχή του “έξυπνα” ηχεία, στην ίδια αναλογία διαθέτουν διαδραστικά συστήματα ασφαλείας, ενώ το 21% απαντά ότι έχει στο σπίτι του “έξυπνους” θερμοστάτες.

Στο μεταξύ, το 17% απαντά ότι διαθέτει “έξυπνες” κάμερες και το 15% “έξυπνα” συστήματα φωτισμού.

Χωρίς επιστροφή
Από την έρευνα προκύπτει, εξάλλου, ότι οι κύριοι λόγοι για τους οποίους οι καταναλωτές αγοράζουν “έξυπνα” οικιακά προϊόντα είναι ότι είναι εύκολα στη χρήση, πολύ βολικά και ότι τους κάνουν να αισθάνονται πιο ασφαλείς. “Μέσα σε χρονικό διάστημα λιγότερο από δέκα χρόνια, τα smart homes εξελίσσονται σε μια “ώριμη” αγορά. Το γεγονός ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων στις ΗΠΑ έχει ήδη αγοράσει μία “έξυπνη” συσκευή, αλλά και τα υψηλά ποσοστά διείσδυσης στις αγορές της Δυτικής Ευρώπης, δείχνουν ότι δεν υπάρχει πια επιστροφή: το “έξυπνο” σπίτι έχει γίνει το κανονικό σπίτι”, αναφέρει η μελέτη της Strategy Analytics.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της εταιρείας και τα ευρήματα της έρευνας, τα “έξυπνα” οικιακά προϊόντα και οι υπηρεσίες έχουν βελτιώσει τη ζωή των ανθρώπων, αφαιρώντας μερικές από τις γνωστές απογοητεύσεις που σχετίζονται με τις οικιακές τεχνολογίες. Και καθώς οι καταναλωτές βρίσκουν αξία και ευκολία στις “έξυπνες” οικιακές τεχνολογίες, είναι έτοιμοι να επενδύσουν περαιτέρω στα smart homes.

Θυμίζουμε ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της IDC, έως το 2023, η ανάπτυξη των πωλήσεων “έξυπνων” οικιακών συσκευών θα παραμείνει σταθερά ανοδική, με τον μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης να τοποθετείται στο 14,4%. Το 2019 υπολογίζεται ότι οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 23,5% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα, φθάνοντας τα 815 εκατ. τεμάχια, ενώ έως το 2023 θα αριθμούν 1,39 δισ. συσκευές.

Πηγή: ΣΕΠΕ
Κοινοποιήστε το άρθρο
Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα άρθρα