arcadianet espa
Enterprise Europe Network
Rabobank: Ποια εικόνα θα έχει το διεθνές εμπόριο βόειου κρέατος στη δεκαετία του 2020
cow 4372532 1280 e1570187206875

Το διεθνές εμπόριο βόειου κρέατος συνέχισε να αυξάνεται την τελευταία πενταετία, και οι αναλυτές της Rabobank εκτιμούν ότι θα συνεχίσει να αυξάνεται και την επόμενη πενταετία, καθώς αναμένεται να διατηρηθεί η ισχυρή αύξηση κατανάλωσης στην Ασία.

Παρ’ όλα αυτά, μαζί με την αύξηση του εμπορίου έρχονται και αυξημένες προκλήσεις, λένε οι αναλυτές, καθόσον οι γεωπολιτικές εντάσεις, οι κίνδυνοι βιοασφάλειας και η αυξημένη χρήση μη-δασμολογικών φραγμών υποδηλώνουν τον κίνδυνο να αλλάζει με ιδιαίτερα γρήγορο ρυθμό η κατάσταση και οι εμπορικές θέσεις των βασικών παικτών.

Σύμφωνα με την ανάλυση, η παγκόσμια εξαγωγική κίνηση στο βόειο αυξήθηκε κατά 38% – από 8,65 εκατ. τόνους το 2013 στα 11,99 εκατ. το 2018. Πρόκειται για μια αύξηση που κατά μέσο όρο κινήθηκε στο +3% ετησίως. Η Νότια Αμερική είχε τη σημαντικότερη συνεισφορά σε αυτή την αύξηση, καθώς σωρευτικά οι εξαγωγές της Βραζιλίας, της Αργεντινής και της Ουρουγουάης αυξήθηκαν κατά 67% στην πενταετία, φθάνοντας το 2018 στα 3 εκατ. τόνους.

Στις εισαγωγικές ροές πρωταγωνίστησε βεβαίως η Κίνα, η οποία ήταν το 2018 ο μεγαλύτερος εισαγωγέας βόειου κρέατος παγκοσμίως. Σημαντική αύξηση εισαγωγών βόειου έδειξαν το Βιετνάμ και το Χονγκ Κονγκ.

Το διεθνές εμπόριο βόειου κρέατος θα συνεχίσει να αυξάνεται και την επόμενη πενταετία, εκτιμούν οι αναλυτές της Rabobank, καθώς θα συνεχίσει η ισχυρή ζήτηση των ασιατικών χωρών. Η παγκόσμια κατανάλωση βόειου αναμένεται επίσης σταθερά αυξανόμενη περίπου κατά 2% ετησίως, ενώ επιπλέον η μείωση της παραγωγής χοιρινού κρέατος στην Κίνα και οι επιπτώσεις που θα έχει η επιδημία της αφρικανικής πανώλους των χοίρων στην Κίνα, καθιστούν σίγουρη την αυξημένη ζήτηση βόειου που θα δείξει η χώρα αυτή τα επόμενα τρία έως πέντε έτη.

Rabobank. Ο χάρτης με τις εμπορικές ροές στο βόειο κρέας
ΚΛΙΚ στην εικόνα για μεγέθυνσηΔείτε και εδώ τον χάρτη.

Η έκθεση της Rabobank αναφέρει ότι οι αβεβαιότητες για τα επόμενα χρόνια δεν είναι λίγες, και μεταξύ αυτών ξεχωρίζει η σινοαμερικανική εμπορική διένεξη που η έκβασή της παραμένει ένα ανοιχτό θέμα.

Πάντως, λένε οι αναλυτές, η ίδια η φύση της αβεβαιότητας καθιστά αδύνατο να προβλεφθούν οι μελλοντικοί όροι και οι ευκαιρίες για το παγκόσμιο εμπόριο στο βόειο κρέας. Ωστόσο, υπάρχουν μερικά βήματα που μπορούν να γίνουν προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι -ή ενδεχομένως να μετατραπούν σε πλεονέκτημα- των από τις αβεβαιότητες που ούτως ή άλλως αναμένεται ότι θα συνεχίσουν να προκύπτουν. Τέτοια είναι:

– Δημιουργία ισχυρών δικτύων. Αύξηση των επενδύσεων σε αγορές προορισμού ή προέλευσης για να γίνει καλύτερα κατανοητό τι ακριβώς θέλουν οι αγοραστές ή τι μπορούν να παραδώσουν οι προμηθευτές.

– Διαφοροποίηση αγορών ή προμηθευτών προκειμένου να μειωθούν οι επιπτώσεις εάν κλείσει μια αγορά.

– Ευελιξία. Μαζί με τη διαφοροποίηση, η ικανότητα να αλλάζουν αγορές ή να προσαρμόζουν τα προϊόντα ώστε να ανταποκρίνονται και σε ελαφρά διαφορετικές ανάγκες, επιτρέπει στους εξαγωγείς να ξεπερνούν πιθανές ασυνέχειες της εφοδιαστικής αλυσίδας.

– Αυξημένη παρουσία σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα. Η επένδυση στις αγορές προορισμού/προέλευσης μπορεί να συμβάλει στη διασφάλιση των εμπορικών ροών, αλλά και στην έγκαιρη λήψη αποφάσεων.

Πηγή:meatnews.gr

Κοινοποιήστε το άρθρο
Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα άρθρα