arcadianet espa
Enterprise Europe Network
Επιχειρηματικό – Οικονομικό Δελτίο Επιμελητηρίου Αρκαδίας
money1

ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΤΑΜΕΙΑΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΥΝΔΕΟΝΤΑΙ ΜΕ ΣΥΣΤΗΜΑ TΑΧΙS
Σε ένα σημαντικό βήμα προς την καθολική ψηφιοποίηση των καταχωρήσεων των συναλλαγών μεταξύ επιχειρήσεων, αλλά και στη λιανική, προχώρησε η ΑΑΔΕ. Με σχετική απόφαση, καθορίζονται οι προδιαγραφές για την αναβάθμιση των ταμειακών μηχανών που θα διασυνδέονται online με το σύστημα TAXIS, ώστε να διαβιβάζουν στην πλατφόρμα myDATA των αποδείξεων λιανικής αναλυτικά ανά συναλλαγή. Επίσης, με τις προδιαγραφές αυτές εισάγεται ένα νέο στοιχείο στις αποδείξεις λιανικής. Πρόκειται για το QR Code, με το οποίο θα αποδεικνύεται η εγκυρότητα ή μη μιας απόδειξης.

ΕΦΚΑ: ΣΤΑ 1.161,39 ΕΥΡΩ Ο ΜΕΣΟΣ ΜΙΣΘΟΣ ΠΛΗΡΟΥΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ, ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ ΤΟΥ 2019
Στα 49,76 ευρώ ανήλθε το μέσο ημερομίσθιο σε ασφαλισμένους με πλήρη απασχόληση στο σύνολο των κοινών επιχειρήσεων και ο μέσος μισθός διαμορφώθηκε στα 1.161,39 ευρώ, τον Ιούλιο του 2019. Στη μερική απασχόληση, το μέσο ημερομίσθιο και ο μέσος μισθός ανήλθαν στα 24,75 ευρώ και 427,90 ευρώ, αντίστοιχα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), οι άνδρες αντιπροσωπεύουν το 54,09% των ασφαλισμένων στο σύνολο των επιχειρήσεων και το 53,43% στις κοινές επιχειρήσεις.

ΕΥΡΩΖΩΝΗ: Η ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΠΙΤΑΧΥΝΘΗΚΕ ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ
Η δραστηριότητα των επιχειρήσεων της Ευρωζώνης αυξήθηκε με ταχύτερο ρυθμό τον Ιανουάριο, σύμφωνα με έρευνα της IHS Markit και αποτελεί μία ακόμη ένδειξη ότι τα χειρότερα μπορεί να έχουν περάσει για την οικονομία της περιοχής. Ο σύνθετος Δείκτης Υπευθύνων Αγορών (PMI) της IHS Markit για την Ευρωζώνη αυξήθηκε από τις 50,9 μονάδες τον Δεκέμβριο στις 51,3 μονάδες τον Ιανουάριο, καταγράφοντας υψηλό επίπεδο πέντε μηνών. Η τιμή του δείκτη είναι υψηλότερη σε σχέση με την πρώτη εκτίμηση που είχε γίνει (50,9 μονάδες), αλλά παραμένει κοντά στο όριο των 50 μονάδων που είναι το μεταίχμιο μεταξύ της ανάπτυξης και της συρρίκνωσης της δραστηριότητας.

Η ΕΕ ΑΥΞΑΝΕΙ ΚΑΤΑ 10% ΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΣΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΟΙΝΩΝ ΣΕ ΤΡΙΤΕΣ ΧΩΡΕΣ
Στην κατ’ εξαίρεση αύξηση της χρηματοδότησης για τα προγράμματα προώθησης και προβολής των ευρωπαϊκών οίνων σε τρίτες χώρες από το 50% στο 60% προχώρησε με έκδοση κανονισμού η Κομισιόν. Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, η απόφαση πάρθηκε καθώς αναγνωρίζονται τα ανταγωνιστικά μειονεκτήματα που προκάλεσαν οι δασμοί που επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και από τις συνθήκες επιδείνωσης που παρουσιάστηκαν στην αγορά οίνου της Ευρώπης καθ’ όλη τη διάρκεια του περασμένου έτους.

ΕΠΙΠΛΕΟΝ 628 ΝΕΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΣΤΗ ΔΡΑΣΗ «ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ(Β΄ ΚΥΚΛΟΣ)»
Δημοσιεύτηκε η 5η τροποποίηση της Απόφασης Ένταξης Πράξεων Κρατικών Ενισχύσεων στο πλαίσιο της πρόσκλησης «Ενίσχυση της Αυτοαπασχόλησης Πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Β΄ Κύκλος)» στην ηλεκτρονική σελίδα του ΕΣΠΑ. Σύμφωνα με την απόφαση, εντάσσονται επιπλέον 628 επιχειρηματικά σχέδια στο πλαίσιο της δράσης. Ειδικότερα, 534 για την πρώτη περίοδο υποβολών, 26 για τη δεύτερη και 68 για την τρίτη περίοδο υποβολών, με συνολικό προϋπολογισμό επιλέξιμης δημόσιας δαπάνης, 15.706.897,70 ευρώ. Η συνολική δημόσια δαπάνη της δράσης ανέρχεται σε 74.084.474,40 ευρώ.

ΝΕΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΡΕΚΟΡ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΤΟ 2019
Νέο ιστορικό ρεκόρ, 33,80 δισ. ευρώ, παρουσίασαν οι ελληνικές εξαγωγές για ακόμη μία χρονιά, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων. Μάλιστα, τον Δεκέμβριο ύστερα από δυο διαδοχικούς μήνες πτώσης επέστρεψαν σε θετικό έδαφος, καταγράφοντας σημαντική άνοδο άνω του 10%. Η αύξηση αυτή έχει ως αποτέλεσμα να καταγράφεται μικρή άνοδος στο σύνολο για το 2019, καθώς οι εξαγωγές αυξάνονται συνολικά κατά 329,1 εκατ. ευρώ ή κατά 1% και ανήλθαν σε 33,80 δισ. ευρώ από 33,47 δισ. ευρώ, δηλαδή ξεπέρασαν το περσινό ιστορικό ρεκόρ εξωστρέφειας.

ΣΕ ΤΡΟΧΙΑ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΣ ΤΟ ΕΣΠΑ
Σε τροχιά αναθεώρησης κινείται πλέον το ΕΣΠΑ 2014 – 2020, με την προετοιμασία για την υποβολή των αναθεωρημένων Περιφερειακών και Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων προς την Ε.Ε. να ανεβάζει ρυθμούς. Σε αυτό το πλαίσιο, αλλάζει η στρατηγική ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας μέσω του ΕΣΠΑ. Πρώτον, οι υφιστάμενες προσκλήσεις θα επιταχυνθούν και στόχος είναι μέχρι τότε να εξαλειφθούν όλες οι εκκρεμότητες από πλευράς του δημοσίου (ολοκλήρωση αξιολογήσεων και εντάξεων). Και δεύτερον, η δημοσίευση λίγων, αλλά εμβληματικών νέων προσκλήσεων για ΜμΕ, οι οποίες θα καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων.

ΠΑΡΑΤΕΙΝΕΤΑΙ ΜΕΧΡΙ 28/2 Η ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΣΤΟΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΝΟΜΟ
Μέχρι την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2020 παρατείνεται η προθεσμία υποβολής αιτήσεων υπαγωγής επενδυτικών σχεδίων στα καθεστώτα «Γενική Επιχειρηματικότητα» και «Επιχειρηματικότητα Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων» του Αναπτυξιακού Νόμου 4399/2016 λόγω του συνεχιζόμενου αυξημένου επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Κοινοποιήστε το άρθρο
Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα άρθρα