arcadianet espa
Enterprise Europe Network
Αυξημένη προσέλευση σε καταστήματα εφοδίων, για επάρκεια μιλούν οι αρχές
pen 3006462 1280 e1576141197827

Αυξημένη ζήτηση για αγροτικά εφόδια και κυρίως για λιπάσματα, μαζική προσέλευση των αγροτών στα γεωπονικά καταστήματα και μικρές αναταράξεις στη συγκεκριμένη αγορά, καταγράφεται τα τελευταία 24ωρα, ως συνέχεια των μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού και της ανησυχίας που δημιουργείται ταυτόχρονα στις τάξεις του αγροτικού κόσμου για ελλείψεις σε συγκεκριμένα προϊόντα.

Στελέχη μεγάλων εταιρειών αγροτικών εφοδίων, γεωπόνοι και κυβερνητικά στελέχη διαβεβαιώνουν ότι η ομαλή ροή πρώτων υλών προς τα γεωπονικά καταστήματα θα συνεχισθεί και δεν τίθεται θέμα έλλειψης εφοδίων, από τη στιγμή που η συμπεριφορά των αγροτών αποδειχθεί υπεύθυνη και δεν υπάρξουν εκτεταμένα φαινόμενα συνωστισμού, στους χώρους προμήθειας αυτών των προϊόντων.

Απ’ όλες τις πλευρές τονίζεται μετ’ επιτάσεως ότι τα καταστήματα αγροτικών εφοδίων δεν πρόκειται να διακόψουν τη λειτουργία τους, καθώς η ομαλή προμήθεια των αγροτών έχει να κάνει με την ομαλή πορεία της αγροτικής παραγωγής και την κάλυψη των διατροφικών αναγκών της χώρας. Μέσα σ’ αυτό κλίμα, υπουργείο και συντελεστές του χώρου καλούν τον αγροτικό κόσμο να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, να κινηθεί με μεθοδικότητα και να έχει εμπιστοσύνη στη λειτουργία της αγοράς.

Τις τελευταίες ώρες πάντως, το Agronews γίνεται αποδέκτης πολλών μηνυμάτων από την πλευρά των παραγωγών που ζητούν να μάθουν τι γίνεται με τα αγροτικά εφόδια, ποιο θα είναι το πρόγραμμα λειτουργίας των αντίστοιχων καταστημάτων, και πως θα μπορέσουν να καλύψουν τις ανάγκες τους κατά τη διάρκεια των εαρινών σπορών.

Προς το παρόν ο εφοδιασμός στα καταστήματα αγροτικών εφοδίων εξελίσσεται κανονικά, ωστόσο, ο φόβος του αγροτικού κόσμου ότι μια πιθανή διακοπή λειτουργίας σε κάποιες μονάδες -είτε του εσωτερικού είτε του εξωτερικού- μπορεί να οδηγήσει σε ελλείψεις προϊόντων θρέψης και φυτοπροστασίας, κάνει τους καλλιεργητές να σπεύδουν προς ανεφοδιασμό. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τον συνωστισμό αγροτών στα εν λόγω σημεία διάθεσης εισροών, την ένταση της φημολογίας ότι μπορεί να υπάρξουν ελλείψεις αλλά και την ανησυχία μήπως, λόγω του συνωστισμού που παρατηρείται, υπάρξει κάποια απόφαση για το κλείσιμο αυτών των καταστημάτων.

Σημειωτέον ότι δυσκολίες λειτουργίας έχουν ανακύψει τις τελευταίες ημέρες και σε κάποιες από τις μεγάλες εταιρείας εισαγωγής αγροτικών εφοδίων, οι οποίες για προληπτικούς κυρίως λόγους, επέλεξαν να αποφύγουν τη μαζική προσέλευση του προσωπικού τους στην έδρα της επιχείρησης, υιοθετώντας ένα πιο χαλαρό εργασιακό μοντέλο με παροχή υπηρεσίας οίκοθεν.

Θα πρέπει να αναφερθεί επίσης ότι αρκετές μέρες πριν, πολλές εταιρείες είχαν διακόψει τις εκ του σύνεγγυς ενημερωτικές εκδηλώσεις και δια ζώσης συναντήσεις με παραγωγούς, κάτι το οποίο κατέστη υποχρεωτικό μετά την κυβερνητική οδηγία και απαγόρευση ουσιαστικά εκδηλώσεων αυτής της μορφής.

Χαρακτηριστικές του κλίματος που έχει δημιουργηθεί είναι και οι επισημάνσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη αλλά και του Γεωπονικού Συλλόγου Λάρισας, όπου καλούνται τόσο οι αγρότες όσο και οι καταστηματάρχες να τηρούν τις οδηγίες του υπουργείου Υγείας και να επιδεικνύουν αυτοσυγκράτηση.

 

Επισημάνσεις Βορίδη προς τους αγρότες  για την πιστή τήρηση των μέτρων αποτροπής διάδοσης του κορωνοϊού

 

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης υπενθυμίζει την αυτονόητη υποχρέωσή των αγροτών στην πλήρη και πιστή εφαρμογή των μέτρων των αρμόδιων αρχών για την αποτροπή διάδοσης της νόσου COVID19.

Με αφορμή φαινόμενα συνωστισμού που παρατηρήθηκαν σε καταστήματα πώλησης γεωργικών εφοδίων, ο κ. Βορίδης κάνει επίκληση στο υψηλό αίσθημα ατομικής και κοινωνικής ευθύνης με το οποίο οφείλουν να προσεγγίζουν την κατάσταση οι παραγωγοί της χώρας μας και συνιστά να προσέρχονται στα σημεία μόνο για να προμηθευτούν τα απολύτως απαραίτητα αγροεφόδια, να παραμένουν εντός καταστήματος τον ελάχιστο δυνατό χρόνο, να αποφεύγεται η δημιουργία ουράς αναμονής και να μη συνωστίζονται.

Επιπροσθέτως, απευθυνόμενος στους ιδιοκτήτες των σχετικών καταστημάτων, ο Υπουργός επαναλαμβάνει την ανάγκη εφαρμογής των οδηγιών του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) σύμφωνα με τις οποίες προβλέπεται:

  • Τήρηση μεγαλύτερων αποστάσεων ασφαλείας μεταξύ των γραφείων των υπαλλήλων
  • Αποφυγή κοντινής επαφής (<2m) για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 15 λεπτών με άτομα τα οποία εμφανίζουν συμπτώματα βήχα, φτερνίσματος ή πυρετού.
  • Δημιουργία χωρισμάτων
  • Καλός εξαερισμός των χώρων εργασίας
  • Συχνές απολυμάνσεις
  • Χρήση προστατευτικών – ιατρικών μασκών και γαντιών
  • Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης από τον ιό
  • Αποφυγή κοινής χρήσης των μολυβιών, των στυλό, των μαρκαδόρων και άλλων προσωπικών αντικειμένων
  • Σε βήχα ή φτέρνισμα, κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο. Το χρησιμοποιημένο χαρτομάντιλο πρέπει να απορρίπτεται αμέσως μετά τη χρήση του μέσα στους κάδους απορριμμάτων
  • Τακτικό πλύσιμο των χεριών των εργαζομένων και των επισκεπτών με υγρό σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Ακολουθεί προσεκτικό στέγνωμα των χεριών με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης οι οποίες θα απορρίπτονται στους κάδους απορριμμάτων

Αντίστοιχα η ανακοίνωση του Γεωπονικού Συλλόγου Λάρισας, η οποία καλεί τους καταστηματάρχες να τηρούν τις οδηγίες του υπουργείου Υγείας κατά την εξυπηρέτηση των πελατών και τους αγρότες να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση. Συγκεκριμένα τονίζεται:

Ο Γεωπονικός Σύλλογος Λάρισας υπενθυμίζει στα μέλη του την αυτονόητη και απαρέγκλιτη τήρηση των μέτρων για την αποφυγή εξάπλωσης της νόσου COVID19, όπως αυτά έχουν ανακοινωθεί από τους αρμόδιους φορείς της πολιτείας. Κατόπιν συνεννόησης με την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι στα καταστήματα εμπορίας αγροτικών εφοδίων θα πρέπει να αποφεύγεται ο συνωστισμός και η παραμονή των πελατών για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Τέλος, ο Γεωπονικός Σύλλογος Λάρισας αντιλαμβανόμενος πλήρως την σοβαρότητα και την κρισιμότητα των στιγμών θέλει να διαβεβαιώσει τα μέλη του ότι βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τους αρμόδιους φορείς, ώστε η καλλιεργητική χρονιά να εξελιχθεί για όλους με ασφάλεια και ομαλότητα.

Σωστή η απόφαση να μην ανασταλεί λειτουργία των καταστημάτων Γεωργικών Εφοδίων λέει η ΠΟΣΕΓ

Για σωστή απόφαση να μην κλείσουν τα καταστήματα Γεωργικών Εφοδίων κάνει λόγο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επαγγελματιών Γεωπόνων (Π.Ο.Σ.Ε.Γ.), τονίζοντας πως η καθώς οι καλλιέργειες βρίσκονται σε πλήρη ανάπτυξη, εξέλιξη και σε διαδικασίες σποράς η απουσία τροφοδοσίας της εφοδιαστικής αλυσίδας, της βιομηχανικής παραγωγής και της μεταποίησης με γεωργικά προϊόντα θα έχει άμεσες επιπτώσεις στην οικονομία της χώρας.

Η ανακοίνωση της Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επαγγελματιών Γεωπόνων

Στα πλαίσια της αναστολής λειτουργίας εμπορικών καταστημάτων ώστε να αντιμετωπιστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επαγγελματιών Γεωπόνων (Π.Ο.Σ.Ε.Γ.), με άμεσες ενέργειες σε όλα τα επίπεδα της κυβέρνησης, έκανε γνωστό από την πρώτη στιγμή ότι:

  • η λειτουργία των καταστημάτων Γεωργικών Εφοδίων δεν πρέπει να ανασταλεί, καθώς οι καλλιέργειες βρίσκονται σε πλήρη ανάπτυξη, εξέλιξη και σε διαδικασίες σποράς
  • η απουσία τροφοδοσίας της εφοδιαστικής αλυσίδας, της βιομηχανικής παραγωγής και της μεταποίησης με γεωργικά προϊόντα θα έχει άμεσες επιπτώσεις στην οικονομία της χώρας
  • τα καταστήματα εφοδίων με βάση την κείμενη νομοθεσία, έχουν υπεύθυνους επιστήμονες, που μπορούν να εφαρμόσουν στο ακέραιο τις οδηγίες του ΕΟΔΥ

Πηγή:agronews.gr

Κοινοποιήστε το άρθρο
Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα άρθρα