arcadianet espa
Enterprise Europe Network
Επιχειρηματικό – Οικονομικό Δελτίο Επιμελητηρίου Αρκαδίας
business3

ΔΙΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ: ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΑΪΟΥ
Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός ώστε να υπάρξει όσο το δυνατό καλύτερη εικόνα για τις επιπτώσεις του κορονοϊού στην ελληνική οικονομία αλλά και για τη λήψη των κατάλληλων αποφάσεων, όταν και εφόσον χρειαστεί. Στην πρώτη διυπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών, υπό την προεδρία του κ. Σταϊκούρα, με τη συμμετοχή των υπουργών Επενδύσεων και Ανάπτυξης κ. Γεωργιάδη, Τουρισμού κ. Θεοχάρη αλλά και των αρμόδιων υφυπουργών έγινε μια ακόμα αποτίμηση της κατάστασης για τις επιπτώσεις λόγω του κορονοϊού. Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, έγινε μια πρώτη αξιολόγηση των αρχικών επιπτώσεων του προβλήματος στην ελληνική οικονομία, συζητήθηκαν εναλλακτικές μελλοντικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του. Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, δεν καταγράφονται προβλήματα στην τροφοδοσία και στις εισαγωγές από την Κίνα. Ωστόσο δεν υπάρχει ακόμα ξεκάθαρη εικόνα για τυχόν επιπτώσεις στον τουρισμό.

ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΑΥΤΟΜΑΤΗ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ ΠΡΑΞΕΩΝ ΣΤΟ ΓΕΜΗ
Επτά είδη πράξεων δημοσιότητας θα μπορούν πλέον οι επιχειρήσεις να καταχωρίζουν αυτομάτως στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο, εξοικονομώντας έτσι χρόνο και χρήμα. Η μεταρρύθμιση αυτή προβλεπόταν στο άρθρο 102 του νόμου 4635/2019, τον περίφημο αναπτυξιακό νόμο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, και ξεκινά να τίθεται τώρα σε εφαρμογή. Τούτο γίνεται σε συνεργασία με την Υπηρεσία Υποστήριξης και Ανάπτυξης και Πληροφοριακών Συστημάτων ΓΕΜΗ και Υπηρεσίας Μιας Στάσης (ΥΜΣ) της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας. Οι αυτοματοποιημένες καταχωρίσεις αφορούν πράξεις και στοιχεία εταιρειών που απαιτούν δημοσιότητα, χωρίς ωστόσο να υπόκεινται σε έλεγχο νομιμότητας. Η καταχώριση και δημοσίευση των εν λόγω πράξεων θα πραγματοποιείται αυτοματοποιημένα στο πληροφοριακό σύστημα του ΓΕΜΗ από τον ίδιο τον υπόχρεο, κάνοντας χρήση των κωδικών του πρόσβασης στο σύστημα (www.businessportal.gr).

ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΜΑΡΤΙΟΥ Η ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ
Στα τέλη Μαρτίου αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πύλη για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων που αφορούν τα εισοδήματα του 2019. Από την ανωτέρω ημερομηνία και μετά, οι φορολογούμενοι και οι επιχειρήσεις μπορούν να συμπληρώσουν και να υποβάλουν τις δηλώσεις με καταληκτική ημερομηνία την 30ή Ιουνίου, πληρώνοντας ωστόσο την πρώτη δόση του φόρου στα τέλη Ιουλίου.

ΕΣΕΕ: ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟ 7% ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΗΤΑΝ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΟΙ ΦΕΤΙΝΕΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ
Μόλις 7% των εμπορικών επιχειρήσεων είδαν τον τζίρο τους να αυξάνεται κατά τις φετινές χειμερινές εκπτώσεις, οι οποίες ολοκληρώθηκαν επισήμως το Σάββατο 29 Φεβρουαρίου. Οι περισσότερες, πάντως, συνεχίζουν τις προσφορές και τις επόμενες ημέρες προκειμένου να ξεπουλήσουν τα προϊόντα της χειμερινής σεζόν. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, το 69% των επιχειρήσεων δήλωσε ότι ο τζίρος στις φετινές χειμερινές εκπτώσεις ήταν χαμηλότερος σε σύγκριση με αυτόν της αντίστοιχης περυσινής περιόδου, το 24% ότι κινήθηκε στα ίδια επίπεδα με πέρυσι και το 7% ότι φέτος οι επιδόσεις ήταν βελτιωμένες.

ΜΕ ΕΝΑ «ΚΛΙΚ» ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΙΕΥΤΗΡΙΑ Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΝΕΟΓΕΝΝΗΤΩΝ ΚΑΙ Η ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΑΜΚΑ
Ξεκίνησε να εφαρμόζεται από χθες το πρωί η μοναδική δήλωση γέννησης ανθρώπου σε δεκαπέντε μαιευτήρια και μαιευτικές κλινικές της χώρας. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, η διαδικασία δήλωσης των νεογέννητων, η οποία ενέπλεκε τέσσερις υπηρεσίες, θα ολοκληρώνεται από τους γονείς μέσα στο μαιευτήριο. Το μόνο απαιτούμενο δικαιολογητικό είναι τα ταυτοποιητικά έγγραφά τους που λαμβάνουν από το μαιευτήριο. Με τη διαδικασία που έχει σχεδιαστεί, τα αρμόδια ληξιαρχεία και δημοτολόγια ενημερώνονται ηλεκτρονικά από το μαιευτήριο, ενώ το νεογέννητο θα αποκτά άμεσα ΑΜΚΑ και ασφαλιστική ικανότητα.

ΑΑΔΕ: ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ ΦΟΡΩΝ ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΙΣ ΔΟΥ
Υποχρεωτική για όσους δικαιούνται επιστροφή φόρου είναι η δήλωση στο TAXISnet της ΑΑΔΕ, του IBAN που χρησιμοποιούν για την πληρωμή των αχρεωστήτως καταβληθέντων φόρων. Αυτό προβλέπει απόφαση του υφ. Οικονομικών, Απόστολους Βεσυρόπουλου, που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ Β’ 458/14.02.2020). Πρακτικά αυτό σημαίνει, ότι για την επιστροφή φόρων σε λογαριασμό του δικαιούχου, δεν θα χρειάζεται η επίσκεψη στη Δ.Ο.Υ. για να δηλωθεί ο τραπεζικός λογαριασμός στον οποίο θα καταβληθεί ο προς επιστροφή φόρος. Επισημαίνεται ότι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να ενημερώνουν το ΤΑΧΙSnet και για μεταβολές του δηλωθέντος ΙΒΑΝ.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΚΙΝΗΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ
Κίνητρα προς τους φορολογούμενους προκειμένου να αυξήσουν τις συναλλαγές τους με κάρτες εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Μάλιστα, σύντομα το υπουργείο Οικονομικών, πρόκειται να ξεκινήσει μεγάλη διαφημιστική καμπάνια για την προβολή του οφέλους που έχουν οι πολίτες και το κράτος απο τη χρήση των ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής στις συναλλαγές τους. Ήδη, προκηρύχθηκε ο σχετικός διαγωνισμός για την ανάληψη της διαφημιστικής καμπάνιας. Τα κίνητρα για την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, καθώς και δέσμη μέτρων για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου αναμένεται να περιληφθούν σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών το οποίο σχεδιάζεται να κατατεθεί στη Βουλή στο τέλος Φεβρουαρίου.

Κοινοποιήστε το άρθρο
Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα άρθρα