arcadianet espa
Enterprise Europe Network
Σε λειτουργία τέθηκε η νέα ψηφιακή πλατφόρμα e-katanalotis
laptop 2557572 1280 e1582540610293

Σε λειτουργία τέθηκε  η νέα ψηφιακή πλατφόρμα e-katanalotis από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Μέσα από το “e-katanalotis” κάθε πολίτης, που κατεβάζει την εφαρμογή στο κινητό του, μπορεί να παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο τις τιμές για τα 1.000 προϊόντα, τα οποία καταγράφει σε αυτήν τη φάση η ΕΛΣΤΑΤ, δηλαδή το “καλάθι της νοικοκυράς”, ώστε να εντοπίζει τις πιο συμφέρουσες τιμές για να κάνει τις αγορές του. Η νέα ψηφιακή πλατφόρμα, την οποία παρουσίασε χθες ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, έρχεται πρακτικά να αντικαταστήσει το παλιό Παρατηρητήριο Τιμών. Το Παρατηρητήριο Τιμών, που έχει καταστεί ανενεργό πριν από τον Ιούλιο του 2019, αποτελούσε ένα στατικό σύστημα δημοσίευσης τιμών με τιμοληψίες off line, που γινόταν από υπαλλήλους της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή, χωρίς να παρέχει πλήρη στοιχεία και χαρακτηριστικά των προμηθευτών και των αγαθών.

Οι καταναλωτές μπορούν να παρακολουθούν τις τιμές για 1.000 προϊόντα που καταγράφει η ΕΛΣΤΑΤ στο “καλάθι της νοικοκυράς”Η εφαρμογή περιέχει βασικά καταναλωτικά αγαθά (καλάθι της νοικοκυράς), με την ανανέωση των τιμών να γίνεται κάθε πρωί, ενώ οι μεγαλύτερες αλυσίδες λιανικής έχουν διασυνδεθεί σε πραγματικό χρόνο με τα συστήματα του Υπουργείου.

Οι προμηθευτές επιλέγονται με βάση το μερίδιό της της βασικές κατηγορίες του καλαθιού της νοικοκυράς. Στην πρώτη φάση λανσαρίσματος του έργου συμμετέχουν αλυσίδες λιανικής (super market) που αντιστοιχούν σε ένα αθροιστικό μερίδιο αγοράς πολύ πάνω από 80% στο οργανωμένο λιανεμπόριο.

Ψηφιοποίηση
“Σήμερα, είναι η πρώτη μέρα λειτουργίας του e-katanalotis, το οποίο είναι πάρα πολύ εύχρηστο και συν τω χρόνω θα γίνεται ολοένα και περισσότερο, με περισσότερα προϊόντα και αξιοποιώντας τις εμπειρίες των καταναλωτών από τη χρήση του”, σχολίασε ο κ. Γεωργιάδης κατά την παρουσίαση της εφαρμογής. “Κάνουμε συντεταγμένη και καλή δουλειά, για να πάει η αγορά στο επόμενο βήμα που είναι η ψηφιοποίηση της, που είναι οι smart λειτουργίες της, που είναι οι IT λειτουργίες της, ώστε οι υπηρεσίες που θα προσφέρει να είναι περισσότερο αποτελεσματικές και σύγχρονες”, πρόσθεσε ο Υπουργός.

Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Νίκος Παπαθανάσης, τόνισε: “Αυτό το εργαλείο, το οποίο έχετε μπροστά σας, είναι μοναδικό στην Ευρώπη, καθώς δεν υπάρχει πουθενά αλλού εργαλείο εποπτείας ενός Υπουργείου, το οποίο είναι ανοιχτό στην κοινωνία. Το Υπουργείο μπορεί σε πραγματικό χρόνο να παρακολουθεί τις διακυμάνσεις των τιμών και, καθώς αυτό ενισχύεται και με τα καύσιμα, θα μπορούμε να έχουμε online σύνδεση με όλη την παραγωγή”.

“Είναι η πρώτη ψηφιακή εφαρμογή της νέας κυβέρνησης, η οποία τίθεται προς χρήση στο κοινό, αλλά έχει κάτι ιδιαίτερο: συμμετέχουν καθολικά και αυτοβούλως οι εταιρείες παρέχοντας τα στοιχεία τα οποία διαθέτουν στα λογισμικά συστήματά τους”, πρόσθεσε ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, κ. Παναγιώτης Σταμπουλίδης.

Κοινοποιήστε το άρθρο
Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα άρθρα