arcadianet espa
Enterprise Europe Network
Το χάσμα μεταξύ των φύλων κοστίζει στην Ευρώπη €360 δισ. ευρώ ετησίως
office 620822 1920 1

Αγεφύρωτο παραμένει το χάσμα μεταξύ των φύλων στον τομέα της απασχόλησης στην Ευρώπη, με την “ψαλίδα” να κοστίζει ακριβά στην ίδια την οικονομία και φυσικά στην κοινωνία. Για την ακρίβεια, η διαφορά στα ποσοστά απασχόλησης των γυναικών και των ανδρών κοστίζει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, συμπεριλαμβανομένης της Μεγάλης Βρετανίας, πάνω από €360 δισ. ετησίως (στοιχεία του 2018).

Αγεφύρωτο παραμένει το χάσμα μεταξύ των φύλων στον τομέα της απασχόλησης στην Ευρώπη. Αυτή η εικόνα προκύπτει από νέα έρευνα του Eurofound, το οποίο μελετά σε σχετική του έρευνα (η προηγούμενη  αντίστοιχη είχε πραγματοποιηθεί το 2013), τον αντίκτυπο του έμφυλου χάσματος στον τομέα της απασχόλησης. Μεταξύ άλλων, η έρευνα του Eurofound διαπιστώνει ότι, διαχρονικά, η μεγαλύτερη μείωση του χάσματος απασχόλησης μεταξύ των δύο φύλων στην Ε.Ε. σημειώθηκε μεταξύ 2015 και 2018. Όσον αφορά στο σήμερα, υπάρχουν ενδείξεις ότι το χάσμα αυτό διευρύνεται, γεγονός το οποίο αποδίδεται εν μέρει και στην ανάκαμψη της απασχόλησης στους κλάδους, όπου κυριαρχούν οι άνδρες εργαζόμενοι.

Συνολικά, επί ευρωπαϊκού εδάφους, το χάσμα μεταξύ των δύο φύλων στον τομέα της απασχόλησης βρίσκεται από το 2015 καθηλωμένο ποσοστιαία στις 11,6 ποσοστιαίες μονάδες, χωρίς να υπάρχουν σημάδια για κλείσιμο αυτής της ψαλίδας.

Σε εθνικό επίπεδο, τις καλύτερες επιδόσεις στη μάχη για τη γεφύρωση του χάσματος αυτού μεταξύ 2015 και 2018 – σύμφωνα με τα στοιχεία του Eurofound – πέτυχαν η Μάλτα και το Λουξεμβούργο.

Οι ελληνικές επιδόσεις
Αυτές οι δύο χώρες κατάφεραν το εξεταζόμενο διάστημα τις μεγαλύτερες μειώσεις στο χάσμα μεταξύ γυναικείας και ανδρικής απασχόλησης: η Μάλτα κατά 4,9 εκατοστιαίες μονάδες και το Λουξεμβούργο κατά 3,7 ποσοστιαίες μονάδες.

Η Ελλάδα, από την άλλη, κάθε άλλο παρά πρέπει να επιχαίρει για τη μείωση των ανισοτήτων στην αγορά εργασίας: το χάσμα της απασχόλησης μεταξύ ανδρών και γυναικών αυξήθηκε μεταξύ 2015 και 2018 στην Ελλάδα κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ μεγάλη ήταν και η αύξηση στην Κύπρο (κατά 2,1 ποσοστιαίες μονάδες). Πάντως, και η Μάλτα, η οποία κατάφερε κάπως να βελτιώσει την εικόνα στο θέμα της απασχόλησης των δύο φύλων, είχε (το 2018) μεγαλύτερο χάσμα απασχόλησης στην Ε.Ε. (22 ποσοστιαίες μονάδες), ενώ η Λιθουανία κατέγραψε την καλύτερη επίδοση (2,3 ποσοστιαίες μονάδες).

Η νέα έρευνα του Eurofound, σχετικά με το κόστος του χάσματος απασχόλησης μεταξύ των φύλων, έρχεται σε μια χρονική συγκυρία, κατά την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκαινιάζει μια νέα φιλόδοξη στρατηγική για την αντιμετώπιση της ανισότητας των φύλων στην Ευρώπη – συμπεριλαμβανομένων προτάσεων για τη βελτίωση της πρόσβασης των γυναικών στην αγορά εργασίας και την ενίσχυση της ισότητας των φύλων στην εργασία.

Πηγή:ΣΕΠΕ

 

Κοινοποιήστε το άρθρο
Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα άρθρα