arcadianet espa
Enterprise Europe Network
Συνέντευξη του Προέδρου του Επιμελητηρίου Αρκαδίας Κ. Γιάννη Τρουπή
troupis3 2 e1578570971795

Το Επιμελητήριο Αρκαδίας, αυτές τις δύσκολες ημέρες που βιώνουμε προσπαθεί να έχει καθοριστικό ρόλο και να είναι δίπλα στους πολίτες. Το τελευταίο διάστημα έχει πραγματοποιήσει δράσεις και δωρεές προς όφελος συνανθρώπων μας και αυτών που λόγω κορωνοϊού αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες, επίσης προχωρήσαμε στην έμπρακτη στήριξη στην τοπική παραγωγή, στους ανέργους και σε υγειονομικό υλικό σε υπηρεσίες που είχαν ανάγκη. Για όλα αυτά τα σημαντικά θέματα μίλησε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας Γιάννης Τρουπής στον Αρκαδία 93,8 και στην Αγγελική Σπυροπούλου.

Ο κ. Τρουπής μεταξύ άλλων ανέφερε:

Έχουμε κάνει ορισμένες προτάσεις στην Κυβέρνηση για την εξομάλυνση των προβλημάτων.

Όσον αφορά τις δωρεές που έχει κάνει το Επιμελητήριο, κάναμε το ελάχιστο στο μέτρο που μπορούσαμε και είναι αυτονόητο ότι αυτές οι δωρεές γίνονται γιατί όντως υπάρχει πρόβλημα σε κάποιες υπηρεσίες. Εμείς είμαστε ένα ευέλικτο πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και ενεργήσαμε άμεσα με κοινή απόφαση του διοικητικού συμβουλίου, θα συνεχίσουμε στο ίδιο μοτίβο, εφόσον μπορούμε, διότι τα οικονομικά του Επιμελητηρίου το τελευταίο διάστημα έχουν βελτιωθεί αρκετά.

Οι αγρότες αν και έχουν ιδρύσει τμήμα πρωτογενούς τομέα, δυστυχώς δεν έχουν αγκαλιάσει το Επιμελητήριο με μια απλή εγγραφή, παρόλα αυτά είναι ένα κομμάτι αναπόσπαστο της καθημερινότητας και της ελληνικής οικονομίας, πόσο μάλλον στον νομό Αρκαδίας που το ποσοστό των αγροκτηνοτρόφων είναι μεγαλύτερο από άλλα αστικά κέντρα.

Είμαστε το πρώτο, μέσα στα τρία Επιμελητήρια, που δώσαμε έμφαση σε μία καμπάνια επιμένουμε ελληνικά και προτιμούμε Αρκαδικά, θεωρώ ότι δεν χρειάζεται να επικροτούμε αυτή την κίνηση του επιμελητηρίου είναι το ελάχιστο ανταποδοτικό για τα μέλη μας.

Ο φόβος δεν είναι ότι τα καταστήματα είναι κλειστά ο φόβος είναι ότι πλησιάζουν οι μέρες για να ανοίξουν. 

Κάποιο πιστεύουν ότι τα μαγαζιά δεν θα ανοίξουν, ακόμα και να ανοίξουν, πως θα ανοίξουν , θα μου πείτε μπροστά στην υγεία θα κοιτάξουμε αυτό;

Η υγεία είναι πάνω από όλα, αλλά το επιχειρείν πρέπει να προχωρήσει.

Είμαστε από τους πρώτους που ταχθήκαμε υπέρ των εργαζομένων με πρόταση στον ΟΑΕΔ και το κράτος ώστε να υπάρξουν προγράμματα στήριξης των εργαζομένων από τις πληγείσες επιχειρήσεις ώστε να διατηρήσουν το υπάρχον προσωπικό, υπάρχει μεγάλος φόβος ότι οι επιχειρήσεις θα υπολειτουργούν.

Θα σας αναφέρω επιγραμματικά κάποιες σκέψεις που έχουμε και εμείς και άλλα Επιμελητήρια.

Όσον άφορα την εστίαση το ΦΠΑ πρέπει να πέσει αρκετά χαμηλά ώστε να είναι ελκυστικά τιμολογιακά στον πελάτη.

Πέρα από το κομμάτι της εστίασης θέλω να εκφράσω κάποιες σκέψεις και προτάσεις που έχουμε για την οικονομία.

Ένα περιβόητο θέμα είναι το πόθεν έσχες, υπάρχει πολύ χρήμα στην αγορά, αδήλωτο, είναι μια ευκαιρία τώρα που ζητάμε ενέσεις ρευστότητας, το σύστημα να ζητήσει από αυτούς που έχουν την δυνατότητα να αποπληρώσουν τα δάνεια τους χωρίς πόθεν έσχες.

Σε κάποιους χωρίς πόθεν έσχες να τους επιτραπεί η ίδια συμμετοχή σε προγράμματα, καταλαβαίνετε ότι θα βοηθήσει πολύ την ρευστότητα της αγοράς.

Επίσης, η φορολογία των επιχειρήσεων πρέπει να μειωθεί αισθητά, όλα αυτά έχον δημοσιοοικονομικό αρνητικό αντίκτυπο, άλλα ο Έλληνας επιχειρηματίας που βάλετε από παντού να μπορέσει να είναι δηλώσιμος ώστε να μην χαθούν θέσεις εργασίας.

Επίσης πρέπει επιτέλους να σταματήσει η προκαταβολή φόρου, δεν πρέπει ο Έλληνας επιχειρηματίας να επιδοτεί το κράτος να έχει λεφτά, πρέπει αυτός ο βραχνάς να φύγει.

Ένα ακόμα σημαντικό ζήτημα, δέχομαι τηλέφωνα από επιχειρηματίες που τροφοδοτούν την εστίαση, έχουν προϊόντα που έχουν παραγγελθεί και μένουν παγωμένα με αποτέλεσμα κάποια στιγμή να λήξουν, τι θα γίνει με αυτά τα προϊόντα; Το ίδιο και στις λαϊκές αγορές, υπάρχουν προϊόντα που δεν πουλήθηκαν, το ΦΠΑ, ο φόρος, πρέπει να γίνει κάτι γιατί οι άνθρωποι έχουν έρθει σε τέλμα.

Επιπλέον, οι επιχειρηματίες, πρέπει να προσέξουν τα νέα δάνεια που θα είναι πολύ δελεαστικά, δεν παύει ένα ποσοστό του δανείου να ζητηθεί από τον επιχειρηματία.

Θέλω να εστιάσω στα περιβόητα δάνεια για τις επιχειρήσεις, και να θυμίσω τα πυρόπληκτα δάνεια τα οποία είχαν λάβει Αρκάδες που μεγάλο ποσοστό δεν τα χειρίστηκε σωστά και δεν κατάφερε να τα αποπληρώσει, πρέπει να υπάρξει μεγάλη προσοχή σε αυτά τα νέα δάνεια, κανείς δεν δωρίζει τίποτα, πρόταση μας, καλύτερα να υπάρξουν κατευθείαν μη επιστρεπτές επιδοτήσεις παρά δάνεια, είναι ώρα το κράτος να δείξει την δύναμη του.

Όσον αφορά την πρωτοβουλία που πήρε ο δήμος για τα ενοίκια, οτιδήποτε γίνεται για τη μείωση των εξόδων των επιχειρήσεων εγώ ο επικροτώ, είχαμε δώσει και εμείς αιτήματα για απαλλαγή από δημοτικά τέλη προς τους δήμους Αρκαδίας, εκείνη τη στιγμή ο δήμος ανήγγειλε κάτι παρόμοιο.

Είναι προφανές στο μέτρο που μπορεί ο κάθε δήμος πρέπει να μειωθεί το εξοδολόγιο των επιχειρήσεων.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι αν το χειμώνα αν συνεχίσει το lockdown, δεν ξέρω αν θα τα καταφέρουν οι 9 στους 10, πρέπει να εκμεταλλευτούμε  τις δωρεές των επιχειρηματιών, την εγρήγορση του κράτους, ότι και να γίνει πρέπει το χειμώνα να μην κλείσουν οι επιχειρήσεις, είναι κρίμα να είναι ανοιχτά τα μεγάλα σούπερ μάρκετ διεθνών συμφερόντων και να είναι κλειστά τα καταστήματα των δήμων.

Έπρεπε να μαγαζιά μας να είναι ανοιχτά υπό όρους, πρέπει η επιχειρηματικότητα να προχωρήσει πρέπει να επισπεύσουμε τις προτάσεις να επιστρέψει το χρήμα, είναι γεγονός ότι κάποιοι από εμάς μπορούν να κάνουν, με όλο το θάρρος κάνω αυτήν την πρόταση, να συντελέσουν στην ρευστότητα, να γυρίσει η αγορά και όλοι μας έχουμε να κερδίσουμε.

Αυτοί που μπορούν ας μην μείνουν σε επιφυλακή.

Δεν θέλω να παρεξηγηθώ το λέω με όλο το θάρρος αυτοί που έχουν, στο μέτρο του δυνατού, να στηρίξουν την τοπική αγορά, να μην φοβηθούν, πρέπει να δείξουμε στον εαυτό μας και στην κοινωνία ότι προσφέρουμε στο γενικό καλό και να επιμείνουμε στην αρκαδική αγορά.

Πρέπει το χρήμα να μείνει στην Αρκαδία.

Πηγή: Αρκαδία 9.38

Κοινοποιήστε το άρθρο
Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα άρθρα