arcadianet espa
Enterprise Europe Network
Για εξοφλημένα τιμολόγια στα Σχέδια Βελτίωσης οι αιτήσεις πληρωμών από τον ερχόμενο Ιούλιο
open 163976 1280 e1559717421482

Ελάχιστους αφορά το άνοιγµα της πλατφόρµας για τις προκαταβολές στα Σχέδια Βελτίωσης, καθώς η εξασφάλιση της εγγυητικής επιστολής φορτώνει µε υποθήκες τους αγρότες. Είτε το 20% της επένδυσης σε ίδια κεφάλαια είτε εξοφληµένα τιµολόγια ζητούν οι τράπεζες για να προχωρήσουν σε δανεισµό.

Για τα µέσα καλοκαιριού ή ακόµα και για Σεπτέµβριο παραπέµπονται οι αιτήσεις πληρωµών στα Σχέδια Βελτίωσης, για αγρότες που ήδη έχουν προχωρήσει µε τις αγορές µηχανηµάτων και έτσι το νωρίτερο που µπορεί να δουν το χρώµα του χρήµατος είναι το 2021. Το πληροφοριακό σύστηµα δεν είναι ακόµα έτοιµο, λείπουν οι οριστικές οδηγίες του ΟΠΕΚΕΠΕ και η αξιολόγηση των ενστάσεων µετά τις πολλαπλές παρατάσεις πάει ακόµα πιο πίσω την όλη διαδικασία. Την ίδια ώρα από την πλευρά των δικαιούχων γίνεται λόγος για «κοροϊδία» σχετικά µε την ανακοίνωση του υπουργείου που αφορά το άνοιγµα της πλατφόρµας προκαταβολών, µία διαδικασία που έτσι όπως έχουν τα πράγµατα συµφέρει ελάχιστους.

Τι συµβαίνει  µε τις προκαταβολές

Για παράδειγµα ένας αγρότης θέλει να αιτηθεί 50% προκαταβολή της δηµόσιας δαπάνης για σχέδιο των 100.000 ευρώ. Αν η επιδότηση είναι 50.000 ευρώ, ουσιαστικά αιτείται τα 25.000 ευρώ. Ζητείται λοιπόν εγγυητική επιστολή ίσης ή και κάποια φορά µεγαλύτερης αξίας από την αιτούµενη προκαταβολή. Αυτή ο αγρότης καλείται να την καλύψει είτε µε µετρητά, είτε µε προσηµείωση ακινήτου, είτε τέλος µε εγγύηση τρίτου που συνήθως είναι κάποια πολύ µεγάλη εταιρεία µηχανηµάτων. Επιπλέον, κάτι που έχει προκύψει φέτος είναι πως ορισµένες τράπεζες ζητούν επίσης ο αγρότης να κλείσει παράλληλα και δανειακό πακέτο για το υπόλοιπο Σχέδιο Βελτίωσης, αν είναι να του δώσουν την εγγυητική που απαιτείται. Αυτόν τον δρόµο, προφανώς, ελάχιστοι θα επιλέξουν. Μένει να φανεί αν αυτό µπορεί να αλλάξει, καθώς η Ελλάδα όπως και άλλα κράτη-µέλη έχουν προχωρήσει σε αίτηµα προς τις Βρυξέλλες για αύξηση του ποσού της προκαταβολής µε παράλληλη µείωση της εγγυητικής επιστολής, µέσω της τροποποίησης του Καν. (ΕΕ) 1305/2013, σύµφωνα µε τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη.

«Αν δεν έχει το 20% δεν του ανοίγουµε καν την πόρτα»

Άλλη περίπτωση, είναι ο αγρότης να θέλει να εξασφαλίσει το δανεισµό του ώστε να υλοποιήσει το Σχέδιο Βελτίωσης. Εδώ, έχει παρατηρηθεί πως ζητείται να έχει οπωσδήποτε ο επενδυτής είτε το 20% της επένδυσης σε ίδια κεφάλαια (µετρητά) είτε να έχει εξοφλήσει τουλάχιστον το 20% των τιµολογίων. «Αν δεν έχει το 20% δεν του ανοίγουµε καν την πόρτα», είναι η κουβέντα που εισπράττουν οι αγρότες.

Ένα ακόµα ζήτηµα είναι το πότε θα ανοίξει και η πλατφόρµα που θα ικανοποιήσει τις τροποποιήσεις των φυσικών φακέλων των αγροτών. Με δεδοµένο πως εκτιµάται ότι 8 στους 10 θέλουν να προχωρήσουν σε τροποποίηση, πρέπει η πλατφόρµα αυτή να προηγηθεί εκείνη της αίτησης πληρωµής. 

Πηγή:agronews.gr

Κοινοποιήστε το άρθρο
Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα άρθρα