arcadianet espa
Enterprise Europe Network
Κίνδυνος έξτρα φόρου για εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες
coins 1523383 1280 e1579080554894

Μπροστά στο φάσμα έξτρα φόρου θα βρεθούν χιλιάδες Έλληνες καθώς όπως φαίνεται λόγω της πανδημίας δεν θα καταφέρουν να καλύψουν το 30% του εισοδήματός τους με ηλεκτρονικές πληρωμές.

Οι ηλεκτρονικές αγορές των πολιτών έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο και αφορούν κυριώς αγορά τροφίμων από σούπερ μάρκετ. Άλλωστε σχεδόν μόνο τα καταστήματα τροφίμων ήταν ανοιχτά στη χώρα μας το τελευταίο δίμηνο.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει σκέψη για μείωση του ορίου 30% καθώς διαπιστώνεται ότι μαζεύονται πολύ περισσότερες ηλεκτρονικές αποδείξεις καθώς όλο το προηγούμενο διάστημα η κοινωνία λειτουργούσε με ηλεκτρονικές συναλλαγές. «Αυτό έχει βελτιώσει την εικόνα της οικονομίας» είπε ενώ αναφερόμενος στα έσοδα του Απριλίου, σημείωσε ότι το ποσοστό της μείωσης τους ήταν χαμηλότερο σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις.

Ωστόσο με την επιβολή του lockdown δημιουργήθηκαν νέες συνθήκες στην οικονομία. Με τα εμπορικά καταστήματα, τους χώρους της εστίασης (εστιατόρια, ταβέρνες, μπαρ) και τα ξενοδοχεία να είναι κλειστά από τον Μάρτιο τα νοικοκυριά έχουν περιορίσει εκ των πραγμάτων τα έξοδά τους.

Έτσι, μεγάλη μερίδα των φορολογουμένων εκτιμάται ότι δεν θα καταφέρουν να καλύψουν το 30% του εισοδήματός τους με e-αποδείξεις που απαιτείται για τα φετινά εισοδήματα και θα κληθούν το επόμενο έτος να πληρώσουν έξτρα φόρο 22% για τις αποδείξεις που θα λείπουν.

Για παράδειγμα, φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ θα πρέπει να πραγματοποιήσει φέτος ηλεκτρονικές συναλλαγές ύψους 6.000 ευρώ. Στην περίπτωση που εμφανίσει λιγότερες, π.χ. 5.000 ευρώ, τότε στη διαφορά των 1.000 ευρώ θα επιβληθεί φόρος 22%, δηλαδή θα επιβαρυνθεί με έξτρα φόρο 220 ευρώ (1.000 Χ 22%).

Πηγή:dikaiologitika.gr

Κοινοποιήστε το άρθρο
Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα άρθρα