arcadianet espa
Enterprise Europe Network
Περιστατικά εξαπάτησης ελληνικών εταιρειών στη Νοτ. Αφρική
mask 4964590 1280 e1585895124267

Εν μέσω πανδημίας κορωνοϊού/Covid-19, παρατηρήθηκε έξαρση των περιπτώσεων ηλεκτρονικής εξαπάτησης ελληνικών επιχειρήσεων στη Νοτ. Αφρική, με τους επίδοξους δράστες να στοχεύουν κυρίως μικρές και μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις, κυρίως δε εισαγωγικές, προφασιζόμενοι τους εκπροσώπους είτε ανύπαρκτων είτε “κατασκευασμένων” εταιρειών.
Το προηγηθέν δίμηνο, Μαρτίου-Απριλίου, απευθύνθηκαν στο Γραφείο μας, εννέα (9) ελληνικές επιχειρήσεις οι οποίες ζητούσαν ενημέρωση για αντίστοιχο αριθμό εταιρειών στη Νοτ. Αφρική, ενώ όλες εξ αυτών επιθυμούσαν να κάνουν εισαγωγές από τη Νοτ. Αφρική. Οι έξι(6) εξ αυτών είχαν την προνοητικότητα να επικοινωνήσουν με το Γραφείο μας, προτού προβούν στην αποστολή χρηματικών εμβασμάτων, ενώ οι υπόλοιπες τρεις(3), δυστυχώς, μας ενημέρωσαν εκ των υστέρων για αθέτηση συμφωνηθέντων και αφού είχαν ήδη πραγματοποιήσει τα σχετικά τραπεζικά εμβάσματα (είτε μέρος τους ως προκαταβολή είτε συνολική εξόφληση).

Επισημαίνεται επίσης το γεγονός ότι από τις εννέα(9) περιπτώσεις, οι επτά(7) αφορούσαν αίτημα για εισαγωγή από τη Νοτ. Αφρική προϊόντων ιατρικού/νοσοκομειακού εξοπλισμού και αντισηπτικών/αιθυλικής αλκοόλης.
Θα θέλαμε να θέσουμε υπ’ όψιν σας ότι μετά την εκδήλωση της πανδημίας του κορωνοϊου/Covid-19 και στη Νοτ. Αφρική, η Κυβέρνηση της χώρας έχει επιβάλλει αυστηρούς περιορισμούς και απαγορεύσεις στις εξαγωγές από τη χώρα όχι μόνο προϊόντων ιατρικού και νοσοκομειακού εξοπλισμού (μάσκες, φόρμες, γάντια, κλπ) αλλά και προϊόντων, όπως η αιθυλική αλκοόλη, που χρησιμοποιούνται ως πρώτη ύλη για την παρασκευή αντισηπτικών και γενικότερα προϊόντων απολύμανσης.

Ως εκ τούτου οποιαδήποτε απόπειρα αποστολής αντίστοιχου υλικού είναι πρακτικά αδύνατη και χρησιμοποιείται ως δικαιολογία για να ζητηθούν επιπλέον χρηματικά ποσά για υποτιθέμενες τελωνειακές εξαγωγικές διαδικασίες ή για “ταχύτερη” διεκπεραίωση της παραγγελίας.
Πατήστε εδώ για να δείτε το σχετικό ενημερωτικό σημείωμα του  3 σελίδων, το οποίο βρίσκεται αναρτημένο και στην ιστοσελίδα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας: www.agora.mfa.gr
(http://www.agora.mfa.gr/ta-grafeia-oikonomikon-emporikon-upotheseon/grafeia-ana-xora/infofile/70599),
στο οποίο παρέχονται χρήσιμες πληροφορίες για έλεγχο φερεγγυότητας και αξιοπιστίας νοτιοαφρικανικών επιχειρήσεων, εφιστώντας την προσοχή των ελληνικών επιχειρήσεων για περιπτώσεις εξαπάτησης και για ενδεχόμενες ενέργειές τους προκειμένου να προστατέψουν και να διασφαλίσουν τα επιχειρηματικά τους συμφέροντα.

Κοινοποιήστε το άρθρο
Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα άρθρα