arcadianet espa
Enterprise Europe Network
Επιχειρηματικό – Οικονομικό Δελτίο Επιμελητηρίου Αρκαδίας
money1

ΕΚΤ: ΑΥΞΗΘΗΚΕ ΣΤΟ 60,3%, ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 2016-18, ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΟΥ ΚΑΙΝΟΤΟΜΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Αύξηση των καινοτόμων επιχειρήσεων στη χώρα μας καταγράφηκε κατά την περίοδο 2016-2018, σύμφωνα με έρευνα του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης & Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ). Το ποσοστό των καινοτόμων επιχειρήσεων στην Ελλάδα, είτε στα προϊόντα τους είτε στις επιχειρησιακές τους διαδικασίες, ανήλθε στο 60,3%, παρουσιάζοντας άνοδο κατά 2,6 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με την περίοδο 2014-2016 και κατά οκτώ ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με την περίοδο 2010-2012.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΤΡΑΠΕΖΩΝ: ΕΩΣ 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΤΟ ΟΡΙΟ ΤΩΝ 50 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΑΝΕΠΑΦΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ
Έως 30 Σεπτεμβρίου παρατείνεται το όριο των 50 ευρώ για τις ανέπαφες συναλλαγές. Σε συνέχεια της από 26 Μαρτίου 2020 Ανακοίνωσης της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, οι τράπεζες μέλη της ΕΕΤ θα διατηρήσουν έως την Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου 2020 το όριο των ανέπαφων (contactless) συναλλαγών καρτών χωρίς τη χρήση ΡΙΝ στο ύψος των 50 ευρώ.

ΟΟΣΑ: ΔΕΥΤΕΡΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΜΕ ΠΑΙΔΙΑ
Η Ελλάδα είχε τη δεύτερη υψηλότερη οικογενειακή φορολογική επιβάρυνση στην εργασία το 2019, στο 37,8%, με πρώτη την Ιταλία, στο 39,2%, σύμφωνα με τη συγκριτική έκθεση φορολογικής επιβάρυνσης της εργασίας που δημοσίευσε το Tax Foundation και παρουσιάζει στη χώρα μας το ΚΕΦίΜ. Σε σύγκριση με τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ που αντιστοιχεί στο 36%, η φορολογική επιβάρυνση της εργασίας στην Ελλάδα είναι σχετικά υψηλή, στο 40,8%. Η φορολογική επιβάρυνση της εργασίας στη χώρα μας είναι η 14η υψηλότερη μεταξύ των 36 χωρών του ΟΟΣΑ.

ΣΕ ΨΗΦΙΑΚΑ… ΓΚΙΣΕ ΟΙ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Από τις ουρές μπροστά από τα γραφεία των υπαλλήλων των δημόσιων υπηρεσιών περνάμε στη νέα εποχή των συναλλαγών του πολίτη με το Δημόσιο από το σπίτι μας. Ψηφιακά «γκισέ», ζωντανή επικοινωνία και τηλεδιάσκεψη προσφέρουν εύκολη, άμεση και γρήγορη εξυπηρέτηση. Συγκεκριμένα, σε δυο εβδομάδες ανοίγουν τα ψηφιακά «γκισέ» των ΚΕΠ, άμεσα έρχεται και το «αγροτικό ΚΕΠ», ενώ ήδη το gov.gr εμπλουτίστηκε με την ψηφιακή πύλη kyd.gov.gr, όπου οι αγρότες μπορούν να υποβάλλουν ψηφιακά την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά και το myAADElive για την εξ αποστάσεως επικοινωνία πολιτών με εκπροσώπους της ΑΑΔΕ.

«ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»: ΣΕ ΦΕΚ Ο ΝΟΜΟΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ
Τον μηχανισμό ενίσχυσης της απασχόλησης «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», με τη μορφή οικονομικής ενίσχυσης βραχυχρόνιας εργασίας, για το χρονικό διάστημα από τις 15.6.2020 έως τις 15.10.2020, ενεργοποιεί η τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή και δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ (4690/2020). Συγκεκριμένα, τίθεται σε εφαρμογή η δυνατότητα του εργοδότη να εφαρμόζει εκ περιτροπής εργασία με επιδότηση μέρους του μισθού από το κράτος. Ο εργοδότης θα μπορεί να μειώνει το χρόνο εργασίας κατά 50% είτε για μέρος είτε για το σύνολο του προσωπικού της επιχείρησης, καταβάλλοντας το 50% του μισθού. Από το υπόλοιπο 50% του μισθού το κράτος θα καταβάλλει στον εργαζόμενο το 60%. Από την 1η Ιουνίου, όλες οι επιχειρήσεις με απώλεια τζίρου 20% και άνω, θα μπορούν να μπουν στο συγκεκριμένο μηχανισμό.

ΞΕΚΙΝΑΕΙ Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΚΑΤΑ 0,90 ΠΟΣΟΣΤΙΑΙΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ
Ξεκινάει από 1 Ιουνίου 2020, η εφαρμογή του μέτρου της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,90 ποσοστιαίες μονάδες στη μισθωτή εργασία μόνο για τις θέσεις πλήρους απασχόλησης. Όπως έχει γνωστοποιήσει το υπουργείο Εργασίας, το μέτρο έρχεται ως εφαρμογή της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης 4670/2020, που ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο του 2020 και θα βοηθήσει σημαντικά, συνδυαστικά με τις άλλες νομοθετικές πρωτοβουλίες, στην επανάκαμψη της απασχόλησης και, συγκεκριμένα, στην αύξηση των θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΟΥΝ ΤΑ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ
Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την έλευση τουριστών στην Ελλάδα μετά και την αποστολή για δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της Κοινής Υπουργικής Απόφαση με τα υγειονομικά πρωτόκολλα, με βάση τα οποία τα ξενοδοχειακά καταλύματα θα προσαρμόσουν την λειτουργία τους στην εποχή του κορονοϊού. Στην ΚΥΑ ξεχωρίζει η θέσπιση του Σήματος Πιστοποίησης που φέρει τον τίτλο “Health First” και το οποίο θα είναι υποχρεωτικό για τις επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων που θα λειτουργήσουν κατά το έτος 2020. Το εν λόγω σήμα θα αναρτάται σε εμφανές σημείο του κοινόχρηστου χώρου υποδοχής του καταλύματος και θα αποδεικνύει ότι η επιχείρηση τηρεί τα πρωτόκολλα υγειονομικού περιεχομένου. Για τα μη κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα, το σήμα χορηγείται από το υπουργείο Τουρισμού μετά από αίτηση της επιχείρησης, μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του www.mintour.gov.gr.

ΤΟ ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΙΣΧΥΕΙ ΧΩΡIΣ ΑΛΛΑΓΕΣ
Το ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων συνεχίζει να ισχύει από Δευτέρα, χωρίς αλλαγές, όπως αναφέρει ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης. Συγκεκριμένα ο γενικός γραμματέας με ανάρτησή του στο twitter αναφέρει: «Συνεχίζουμε στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων με ασφάλεια την 5η φάση επανεκκίνησης της οικονομίας. Το ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων κλπ συνεχίζει να ισχύει, όπως ίσχυε μέχρι 31/5. Επίσης, οι λαϊκές αγορές συνεχίζουν λειτουργούν με τις ίδιες ρυθμίσεις».

Κοινοποιήστε το άρθρο
Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα άρθρα