arcadianet espa
Enterprise Europe Network
Κορονοϊός: Η Επιτροπή και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος εγκαινιάζουν μια νέα πλατφόρμα για την παρακολούθηση της πράσινης και βιώσιμης ανάκαμψης
virus 4999857 1280 e1588143726995

Από τότε που ξεκίνησε η πανδημία του κορονοϊού, οι διαστημικές δραστηριότητες διαδραματίζουν καίριο ρόλο. Το πρόγραμμα Copernicus έχει κινητοποιηθεί πλήρως από την πρώτη ημέρα της κρίσης, για να βοηθήσει τους πολίτες και τις δημόσιες αρχές των κρατών μελών στους δύσκολους αυτούς καιρούς.

Σήμερα παρουσιάστηκε το εργαλείο «Rapid Action Coronavirus Earth observation», γνωστό και ως RACE, το οποίο αναπτύχθηκε από την Επιτροπή σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος. Πρόκειται για μια πλατφόρμα (link is external) που χρησιμοποιεί γεωσκοπικά δεδομένα δορυφόρου για τη μέτρηση του αντικτύπου του εγκλεισμού λόγω του κορονοϊού και την παρακολούθηση της ανάκαμψης μετά την άρση του εγκλεισμού σε τοπικό, περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο.

Ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς κ. Τιερί Μπρετόν, δήλωσε σχετικά: «Το εργαλείο παρατήρησης RACE αποδεικνύει την ανθεκτικότητα της Ευρώπης. Ακόμη και στους πιο χαλεπούς καιρούς, οι Ευρωπαίοι βρίσκουν πάντα λύσεις για τις πιο δύσκολες καταστάσεις. Η πλατφόρμα που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος είναι ένα μοναδικό και σπουδαίο εργαλείο το οποίο θα μας βοηθήσει κατά την πανδημία του κορονοϊού αλλά και σε πολλούς άλλους τομείς, όπως για την επίτευξη των οικολογικών μας στόχων, χάρη στις πολυμορφικές λειτουργίες του».

Το εργαλείο παρακολουθεί κυρίως βασικές περιβαλλοντικές παραμέτρους —π.χ. μεταβολές στην ποιότητα του αέρα και των υδάτων, οικονομικές και ανθρώπινες δραστηριότητες όπως η βιομηχανία, η ναυτιλία, οι κατασκευές, η κυκλοφορία και η παραγωγικότητα της γεωργίας.

Για τον σκοπό αυτό, η πλατφόρμα συνδυάζει δεδομένα παρατήρησης από τους δορυφόρους Sentinel του προγράμματος Copernicus που ανήκουν στην ΕΕ, με τη βοήθεια νέων ψηφιακών εργαλείων, όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η ανάλυση δεδομένων.

Press Release in English

Κοινοποιήστε το άρθρο
Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα άρθρα