arcadianet espa
Enterprise Europe Network
«Να διασφαλισθεί η τροφοδοσία των ελληνικών νοικοκυριών με τα δικά μας προϊόντα». Δυναμικό παρόν του Επιμελητηρίου Αρκαδίας στην τηλεδιάσκεψη για την πρωτογενή παραγωγή που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Τρικάλων με τη συμμετοχή του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστα Σκρέκα
meeting photo e1591947202961

Μια σημαντική τηλεδιάσκεψη στο πλαίσιο της θεματικής υποεπιτροπής Αγροτικών τμημάτων της ΚΕΕΕ πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή 5 Ιουνίου 2020 με πρωτοβουλία του Προέδρου του Επιμελητηρίου Τρικάλων κ. Βασίλη Γιαγιάκου, στην οποία επίσημος προσκεκλημένος ήταν ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστας Σκρέκας.

Ενδεικτικό της σημασίας της τηλεδιάσκεψης, η οποία είχε ως θεματολογία τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα, τον προσανατολισμό στις δυναμικές καλλιέργειες, τη νέα βιώσιμη στρατηγική για τη μείωση του κόστους παραγωγής και την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας, ήταν το γεγονός ότι συμμετείχαν πρόεδροι και εκπρόσωποι 17 Επιμελητηρίων της χώρας.

Ο κ. Σκρέκας, με τη σειρά του, αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Τρικάλων κ. Βασίλη Γιαγιάκο για την πρόσκληση και την πρωτοβουλία οργάνωσης αυτής της τηλεδιάσκεψης,  τόνισε πως «η πανδημία έδειξε που πρέπει να πάει η Ελλάδα. Ο πρωτογενής τομέας αντιστάθηκε ιδιαίτερα και ίσως καλύτερα από κάθε άλλο κλάδο και η συμβολή του στην οικονομία είναι μεγάλη. Στις εξαγωγές παρατηρήθηκαν αυξήσεις στα πορτοκάλια, στα μήλα, στα αχλάδια, στα αγγούρια, στα ακτινίδια, στις φράουλες, στις πατάτες κ.α. Σχεδόν όλα τα προϊόντα που παράγουμε αυτό το διάστημα έχουν αύξηση των εξαγωγών περίπου 32%.

Ο κ. Σκρέκας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο πρόγραμμα Leader τονίζοντας ότι «αυτό  βοηθάει πολύ την περιφερειακή ανάπτυξη και για το λόγο αυτό έχουμε προχωρήσει σε υπερδέσμευση προϋπολογισμού. Θα το δούμε πως θα κινηθεί και θα κάνουμε τις απαραίτητες παρεμβάσεις ώστε να έχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας κ. Γιάννης Τρουπής, στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης υπογράμμισε ότι η εγγραφή των παραγωγών στα Επιμελητήρια πρέπει να είναι υποχρεωτική για να διασφαλίσουν τα δικαιώματά τους, κάνοντας παράλληλα ιδιαίτερη αναφορά  στο τμήμα του πρωτογενούς τομέα του Επιμελητηρίου Αρκαδίας τονίζοντας ότι η συνύπαρξη των επαγγελματιών όλων των κλάδων μπορεί να επιτευχθεί άμεσα μέσα από τα Επιμελητήρια, καθώς υπάρχουν οι κατάλληλες δομές και συνεργάτες για να στηρίξουν τον πρωτογενή τομέα και παράλληλα να προκύψουν και συνεργασίες μεταξύ των επαγγελματιών όλων των κατηγοριών.

Κατά την τοποθέτησή του ο κ. Τρουπής έθεσε ερωτήματα όπως: τα μέτρα που θα πάρει το ΥΠΑΤ στο ενδεχόμενο ενός νέου lockdown τον Σεπτέμβριο, για το αν θα γίνουν εν τέλει εκπτώσεις στα καύσιμα και στο ηλεκτρικό ρεύμα και για τον συμψηφισμό του ΕΛΓΑ, όπου χάνονται χρήματα, αφού ο παραγωγός περιμένει να πληρωθεί από τον ΕΛΓΑ και λόγω της καθυστέρησης για ένα λεπτό του ευρώ να μην παίρνει τα χρήματά του με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ρευστότητα στην αγορά.

Ιδιαίτερη επισήμανση έκανε στη διασφάλιση των καταναλωτών: «Να βρεθούν δικλείδες ασφαλείας για την προέλευση των προϊόντων «Δεν γίνεται να εισάγουμε πατάτες από Αίγυπτο και Τουρκία που χρησιμοποιούν απαρχαιωμένα φυτοφάρμακα που στην Ελλάδα απαγορεύονται, αλλά όταν αγοράζουμε και καταναλώνουμε τις πατάτες δεν υπάρχει πρόβλημα» ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις τιμές των προϊόντων που αν και η αγορά είναι ελεύθερη πρέπει να υπάρχει έλεγχος στις τιμές . «Πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στα ελληνικά προϊόντα έναντι των εισαχθέντων» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης απάντησε διεξοδικά στις ερωτήσεις που τέθηκαν από τους εκπροσώπους των Επιμελητηρίων αναλύοντας τις δράσεις κα τις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί από την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, αλλά και στις δράσεις που είτε υλοποιούνται είτε έχουν δρομολογηθεί για να αναπτυχθεί ο πρωτογενής τομέας της χώρας μας.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν κατά σειρά τοποθέτησης τους οι κ.κ. Γεωργιάδης Στέφανος – Πρόεδρος Επιμελητηρίου Δράμας & Υπεύθυνος Εξωστρέφειας και Διεθνών Σχέσεων της ΚΕΕΕ, Δέμπας Μάρκος – Πρόεδρος Επιμελητηρίου Καβάλας, Μέγκλας Χρήστος – Πρόεδρος Επιμελητηρίου Σερρών, Καπνοπώλης Αναστάσιος  – Πρόεδρος Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Κουφίδης Ιωάννης – Πρόεδρος Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, Ζυγογιάννης Κωνσταντίνος – Πρόεδρος Επιμελητηρίου Καρδίτσας, Χασιώτης Ευθύμιος – Γενικός Γραμματέας Επιμελητηρίου Κοζάνης, Γκολομάζος Ιωάννης – Πρόεδρος Επιμελητηρίου Άρτας, Τσιχριτζής Παναγιώτης – Πρόεδρος Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας, Κυρίτσης Αθανάσιος – Πρόεδρος Επιμελητηρίου Φθιώτιδας, Μιχάλαρος Ανδριανός – Πρόεδρος Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, Παναρίτης Ιωάννης – Πρόεδρος Επιμελητηρίου Λακωνίας, Παρασκευόπουλος Αντώνης – Β Αντιπρόεδρος Επιμελητηρίου Ηλείας, Παρασκευάς Φραντζέσκος – Β Αντιπρόεδρος Επιμελητηρίου Λέσβου, Επιμελητήριο Ιωαννίνων.

Η τηλεδιάσκεψη είναι διαθέσιμη στο κανάλι του Επιμελητηρίου Τρικάλων στο youtube:https://www.youtube.com/watch?v=a1f4e1UJJCQ

 

Κοινοποιήστε το άρθρο
Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα άρθρα