arcadianet espa
Enterprise Europe Network
Ποιες επιχειρήσεις επλήγησαν περισσότερο κατά την περίοδο ισχύος των περιοριστικών μέτρων
chemistry 4932607 1280 e1584692945942

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοινώνει στοιχεία που αφορούν στην εξέλιξη του κύκλου εργασιών για τις επιχειρήσεις που τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας με κρατική εντολή, λόγω της πανδημίας της νόσου του κορωνοϊού 2019 (COVID-19) (σχετικός σύνδεσμος ΚΑΔ επιχειρήσεωνπου πλήττονται και ΚΑΔ επιχειρήσεων που κλείνουν με κρατική εντολή).

Η παρούσα δημοσίευση αποτελεί συνέχεια των σχετικών Δελτίων Τύπου που δημοσιεύθηκαν από την ΕΛΣΤΑΤ τον Απρίλιο και Μάιο 2020, με ενσωμάτωση των πιο πρόσφατων στοιχείων για τον κύκλο εργασιών από Διοικητικές Πηγές, Απριλίου 2020. Αντίστοιχη δημοσίευση έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιείται από την ΕΛΣΤΑΤ σε μηνιαία βάση, καθόλη την περίοδο που θα παρουσιάζει ενδιαφέρον και θα είναι εύλογη η καταγραφή των επιπτώσεων της νόσου του κορωνοϊού στις επιδόσεις των ελληνικών επιχειρήσεων που τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας στο πλαίσιο των μέτρων περιορισμού για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Επιπλέον, στην παρούσα δημοσίευση παρουσιάζονται νέοι πίνακες με συγκεντρωτικά στοιχεία για τον κύκλο εργασιών του συνόλου των επιχειρήσεων και των κλάδων δραστηριότητας της οικονομίας καθόλη την εξεταζόμενη περίοδο, ώστε να μπορούν να αποτελέσουν βάση σύγκρισης για την αποτίμηση των επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19 σε όρους μεταβολής του κύκλου εργασιών συνολικά και κλαδικά.

Σκοπός των δημοσιεύσεων αυτών είναι η παρακολούθηση και παρουσίαση της εξέλιξης του βασικού οικονομικού μεγέθους (κύκλος εργασιών από Διοικητικές Πηγές) των επιχειρήσεων που τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας, διαχρονικά και συγκεκριμένα από την αρχή του τρέχοντος έτους (Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2020), καθόλη τη διάρκεια εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων (Μάρτιος-Απρίλιος 2020) και κατά την περίοδο σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων (Μάιος 2020 και επόμενοι μήνες), καθώς επίσης και συγκριτικά, σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες του 2019.

Τα στοιχεία που δημοσιεύονται, μπορούν να αναδείξουν, αφενός ποιες επιχειρήσεις επλήγησαν περισσότερο, σε όρους μείωσης του κύκλου εργασιών, κατά την περίοδο ισχύος των περιοριστικών μέτρων, και αφετέρου ποιες επιχειρήσεις ανακάμπτουν γρηγορότερα ή βραδύτερα κατά τη σταδιακή άρση των μέτρων αυτών.

Επιπλέον, με βάση τα στοιχεία που θα δημοσιεύονται, μπορεί να συναχθεί, από την πλευρά της προσφοράς, ποιες από τις επιχειρήσεις αυτές ανταποκρίθηκαν – προσαρμόστηκαν γρηγορότερα στην άρση των περιοριστικών μέτρων και στη λειτουργία υπό τις νέες συνθήκες που έχουν επιβληθεί λόγω της πανδημίας. Παράλληλα, από την πλευρά της ζήτησης, μπορούν να εξαχθούν χρήσιμα, έμμεσα συμπεράσματα σχετικά με τις επιχειρήσεις, τις οποίες επέλεξαν κατά προτεραιότητα και μαζικότερα οι καταναλωτές (φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις) από την έναρξη της άρσης των περιοριστικών μέτρων για να καλύψουν βασικές και άλλες ανάγκες τους.

Ειδικότερα,

Στο σύνολο των επιχειρήσεων και των δραστηριοτήτων της οικονομίας, οι επιχειρήσεις του τομέα Παροχής Νερού, Επεξεργασίας Λυμάτων, Διαχείρισης Αποβλήτων και Δραστηριοτήτων Εξυγίανσης και του τομέα Γεωργίας, Δασοκομίας και Αλιείας παρουσίασαν αύξηση στον κύκλο εργασιών κατά 5,8% και 5,3% αντίστοιχα, μεταξύ του πρώτου τριμήνου 2020 και του πρώτου τριμήνου 2019. Τη μεγαλύτερη μείωση στον κύκλο εργασιών, μεταξύ του πρώτου τριμήνου 2020 και του πρώτου τριμήνου 2019, παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα Τέχνες, Διασκέδαση και Ψυχαγωγία (14,9%) και των τομέων Δραστηριότητες Υπηρεσιών Παροχής Καταλύματος και Υπηρεσιών Εστίασης (11,8%), Διαχείριση Ακίνητης Περιουσίας (11,8%) (Πίνακας 1α).

Για το σύνολο των επιχειρήσεων της οικονομίας με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών στοιχείων, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο τομέας Τέχνες, Διασκέδαση και Ψυχαγωγία και ο τομέας Δραστηριότητες Υπηρεσιών Παροχής Καταλύματος και Υπηρεσιών Εστίασης παρουσίασαν τη μεγαλύτερη μείωση στον κύκλο εργασιών κατά 93,3% και 85,5% αντίστοιχα, τον μήνα Απρίλιο 2020 σε σύγκριση με τον Απρίλιο 2019. Οι επιχειρήσεις του τομέα Γεωργίας, Δασοκομίας και Αλιείας και του τομέα Χρηματοπιστωτικών και Ασφαλιστικών Δραστηριοτήτων παρουσίασαν τη μικρότερη μείωση στον κύκλο εργασιών, 11,0% και 12,2% αντίστοιχα, τον μήνα Απρίλιο 2020 σε σύγκριση με τον Απρίλιο 2019 (Πίνακας 1β).

Από τις 205.984 επιχειρήσεις που τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας, οι επιχειρήσεις των κλάδων της Εκπαίδευσης και των Δραστηριοτήτων Οργανώσεων παρουσίασαν αύξηση στον κύκλο εργασιών κατά 0,6% και 3,1% αντίστοιχα μεταξύ πρώτου τριμήνου 2020 και πρώτου τριμήνου 2019. Οι επιχειρήσεις του κλάδου Δημιουργικές Δραστηριότητες, Τέχνες και Διασκέδαση παρουσίασαν τη μικρότερη μείωση στον κύκλο εργασιών, 3,5% μεταξύ πρώτου τριμήνου 2020 και πρώτου τριμήνου 2019, ενώ οι επιχειρήσεις του κλάδου των Καταλυμάτων κατέγραψαν αντίστοιχα τη μεγαλύτερη μείωση, 19,1% (Πίνακας 2α).

Για τις επιχειρήσεις που τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών στοιχείων, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κλάδος της Εκπαίδευσης παρουσίασε τη μικρότερη μείωση στον κύκλο εργασιών 21,9% τον μήνα Απρίλιο 2020 σε σύγκριση με τον Απρίλιο 2019, ενώ ο κλάδος που κατέγραψε τη μεγαλύτερη μείωση στον κύκλο εργασιών, 97,1%, τον μήνα Απρίλιο 2020 σε σύγκριση με τον Απρίλιο 2019, είναι η Παραγωγή Κινηματογραφικών Ταινιών, Βίντεο και Τηλεοπτικών Προγραμμάτων, Ηχογραφήσεων και Μουσικών Εκδόσεων (Πίνακας 2β).

Πίνακας 1α: Κύκλος Εργασιών (σε χιλ. ευρώ), από Διοικητικές Πηγές, για το Σύνολο των Επιχειρήσεων της Ελληνικής Οικονομίας (Στατιστικό Μητρώο Επιχειρήσεων, έτους 2017), ανά Τομέα Οικονομικής Δραστηριότητας (NACE Αναθ. 2)

Σημείωση:

Οι επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικά βιβλία υποβάλλουν στοιχεία στις φορολογικές αρχές σε τριμηνιαία βάση, ενώ οι επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικά βιβλία υποβάλλουν αντίστοιχα στοιχεία σε μηνιαία βάση. Ως εκ τούτου, στοιχεία για το σύνολο των επιχειρήσεων είναι διαθέσιμα μόνο σε τριμηνιαία βάση.

** Η σύγκριση δεν είναι δυνατή λόγω μη τυπικών συναλλαγών επιχειρήσεων του τομέα που περιλαμβάνονται στα στοιχεία

Φεβρουαρίου 2019 (Α’ Τρίμηνο 2019).

Πίνακας 1β: Κύκλος Εργασιών (σε χιλ. ευρώ), από Διοικητικές Πηγές, για το Σύνολο των Επιχειρήσεων της Ελληνικής Οικονομίας (Στατιστικό Μητρώο Επιχειρήσεων, έτους 2017) με υποχρέωση τήρησης Διπλογραφικών Βιβλίων, ανά Τομέα Οικονομικής Δραστηριότητας (NACE Αναθ. 2)

Πίνακας 2α: Κύκλος Εργασιών (σε χιλ. ευρώ), από Διοικητικές Πηγές, για το Σύνολο των Επιχειρήσεων σε Αναστολή Λειτουργίας, ανά Κλάδο Οικονομικής Δραστηριότητας (NACE Αναθ. 2)

Σημείωση:

Οι επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικά βιβλία υποβάλλουν στοιχεία στις φορολογικές αρχές σε τριμηνιαία βάση, ενώ οι επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικά βιβλία υποβάλλουν αντίστοιχα στοιχεία σε μηνιαία βάση. Ως εκ τούτου, στοιχεία για το σύνολο των επιχειρήσεων είναι διαθέσιμα μόνο σε τριμηνιαία βάση.

Πίνακας 2β: Κύκλος Εργασιών (σε χιλ. ευρώ), από Διοικητικές Πηγές, των Επιχειρήσεων σε Αναστολή Λειτουργίας με υποχρέωση τήρησης Διπλογραφικών Βιβλίων, ανά Κλάδο Οικονομικής Δραστηριότητας (NACE Αναθ. 2)

** Η σύγκριση δεν είναι δυνατή λόγω μη τυπικών συναλλαγών επιχειρήσεων του κλάδου που περιλαμβάνονται στα στοιχεία Απριλίου 2020.

Δείτε την πλήρη έκθεση που περιλαμβάνει και τις μεθοδολογικές σημειώσεις εδω

Κοινοποιήστε το άρθρο
Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα άρθρα