arcadianet espa
Enterprise Europe Network
Το άρθρο της εβδομάδας. Η σημασία της γλώσσας του σώματος στην επικοινωνία [3ο μέρος]
marketing 3111733 1920

Ολοκληρώνουμε σήμερα το αφιέρωμα μας στη σημασία της γλώσσας του σώματος στην επικοινωνία με το τρίτο μέρος, που αφορά στη στάση του κορμιού και σε μια σειρά μυστικών.

Στάση Κορμιού
Έχοντας την κοιλιά «μέσα», το στήθος προτεταμένο, τη πλάτη ίσια και το κεφάλι ψηλά, εκπέμπουμε μια σιγουριά για τον εαυτό μας και αυτοπεποίθηση. Το σώμα που υιοθετεί αυτή τη στάση δείχνει πιο αδύνατο, αναδεικνύει το στήθος, κάνει πιο επίπεδη την κοιλιά και δείχνει τους ωμούς του πιο όμορφα. Πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν πως ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τον κόσμο αντανακλάται στη στάση του σώματος που υιοθετούμε.

Οι άνθρωποι που δεν αντέχουν την πίεση, έχουν την τάση να κυρτώνουν τους ώμους τους, σαν να μεταφέρουν πραγματικά και όχι μεταφορικά το βάρος των ευθυνών. Εκείνοι πάλι που είναι ντροπαλοί και θέλουν να περνούν απαρατήρητοι, έχουν την τάση να κυρτώνουν την πλάτη και να κρύβουν το στήθος. Γενικά το καμπούριασμα σημαίνει κούραση, απογοήτευση (ακόμα πιο έντονα αυτά τα συναισθήματα όταν το καμπούριασμα γίνεται κατά το βάδισμα και συνοδεύεται από σούρσιμο των ποδιών). Με τη στάση αυτή, όμως, οι άνθρωποι αυτοί δείχνουν πιο κοντοί και παχουλοί. Όταν βρισκόμαστε σε κατάθλιψη χαμηλώνουμε το στήθος και αναπνέουμε άσχημα, με αποτέλεσμα να χειροτερεύομε την ψυχολογική μας κατάσταση. Όσοι νιώθουν ανασφάλεια, κινούνται με χαμηλωμένους τους ώμους και το κεφάλι.

Το περήφανο περπάτημα (στητό, καμαρωτό) φανερώνει αυτοπεποίθηση, αίσθηση υπεροχής. Όταν αφήνουμε ακάλυπτο το στήθος και την κοιλιά δηλώνουμε άνεση και ελευθερία, ότι δεν έχουμε κάτι να κρύψουμε, ότι είμαστε ανοικτοί σε προτάσεις και ειλικρινείς σε όσα λέμε.

Όρθιος με τα χέρια στη μέση, στάση γνωστή και ως «στάση μποξέρ» των αθλητών πριν ανέβουν στο ρινγκ είναι μια επιθετική στάση, και δηλώνει άνθρωπο έτοιμο για όλα. Οι ειδικοί την ονομάζουν «στάση επίτευξης». Ο άλλος έχει ένα στόχο και τίποτα δεν θα τον εμποδίσει. Συχνή στους άντρες ιδιαίτερα παρουσία γυναικών, όταν θέλουν να περάσουν μήνυμα ελέγχου. Επίσης άλλη μια στάση που συνηθίζεται (κυρίως από τους άντρες), είναι να βρίσκεται κάποιος όρθιος με τα χέρια να κρατούν τη ζώνη ή τις κορυφές των τσεπών, γνωστή και ως “Στάση καουμπόι” και δείχνει έτοιμος για επίθεση. Συχνά περνάει ερωτικό μήνυμα μιας και τα χέρια δείχνουν την περιοχή των γεννητικών οργάνων, αφήνοντας υπονοούμενα που δεν μένουν απαρατήρητα από τις γυναίκες. ∆ύο άντρες αντιμέτωποι με την ίδια στάση σημαίνει ότι ετοιμάζονται να διεκδικήσουν το θήραμα τους.

Τέλος, άλλη μια γνωστή στάση, είναι να βρίσκεται κάποιος όρθιος με τα χέρια πίσω από την πλάτη. Πρόκειται για κίνηση που δείχνει αυτοπεποίθηση και δύναμη. Αντίθετα, όταν το ένα χέρι συγκρατεί το άλλο από τον αγκώνα, ο άλλος είναι εκνευρισμένος μαζί σας και προσπαθεί να ελέγξει τα νεύρα του για να μη σας χτυπήσει.

7 μυστικά για ελκυστική γλώσσα του σώματος
Ειδικοί αναφέρουν ότι υπάρχουν 7 μυστικά για μια ελκυστική γλώσσα του σώματος, τα οποία και είναι:

Πρόσωπο: Να έχετε ζωηρή έκφραση και να χαμογελάτε συνεχώς, φροντίζοντας καθώς χαμογελάτε να δείχνετε τα δόντια.
Χειρονομίες: Να είστε εκφραστικοί αλλά να μην το παρακάνετε. Να έχετε τα δάκτυλα κλειστά όταν χειρονομείτε και τα χέρια κάτω από το ύψος του πηγουνιού και να αποφεύγετε να σταυρώνετε τα χέρια και τα πόδια.
Κινήσεις του κεφαλιού: Να χρησιμοποιείτε τριπλά γνεψίματα όταν μιλάτε και να κλίνετε το κεφάλι στο πλάι όταν ακούτε. Κρατάτε το πηγούνι ψηλά.
Οπτική επαφή: Να προσφέρετε στον καθένα την οπτική επαφή που τον κάνει να νιώθει άνετα. Όσοι κοιτούν στα μάτια κερδίζουν μεγαλύτερη αξιοπιστία από όσους δεν το κάνουν.
Στάση του κορμιού: Να γέρνετε μπροστά όταν ακούτε τον άλλο και να στέκεστε ευθυτενείς όταν μιλάτε.
Ζωτικός Χώρος: Να στέκεστε όσο κοντά στον άλλο νιώθετε άνετα εσείς. Αν ο άλλος πισωπατήσει, εσείς μην κάνετε μπροστά για να καλύψετε την απόσταση.
Κατοπτρισμός: Να καθρεφτίσετε με λεπτότητα τη γλώσσα του σώματος των άλλων.
Πόσο σημαντική είναι τελικά η γλώσσα του σώματος
Η λεκτική επικοινωνία χρησιμοποιείται περισσότερο για να εκφράσει το γνωστικό κομμάτι, να δώσει δηλαδή πληροφορίες και να μεταφέρει γνώσεις, ενώ η γλώσσα του σώματος μεταδίδει περισσότερο συναισθήματα και βοηθά στη διαπροσωπική συνεννόηση. Μαθαίνοντας την σημασία της κίνησης του σώματός μας αρχίζουμε να την προσέχουμε περισσότερο σε εμάς αλλά και στους ανθρώπους γύρω μας.

Οι πολιτικοί τη γνωρίζουν πολύ καλά και όσοι δεν την γνωρίζουν, αναζητούν τη βοήθεια επικοινωνιολόγων για να τη κατακτήσουν. Όσοι ασχολούνται με το Marketing & την Διαφήμιση προσπαθούν να την κάνουν δεύτερη φύση τους, ενώ οι πωλητές την έχουν ως ένα χρήσιμο εργαλείο για την αντιμετώπιση αναποφάσιστων πελατών και τον χειρισμό των αντιρρήσεων τους. Οι εκπαιδευτικοί καλούνται να τη χρησιμοποιήσουν για να διευκολύνουν την επικοινωνία με τους φοιτητές τους. Οι ηθοποιοί κρίνονται σε μεγάλο βαθμό για αυτήν τους την ικανότητα όταν περνούν μια οντισιόν ή συμμετέχουν σε ένα έργο. Γενικότερα, όλοι οι άνθρωποι τη χρησιμοποιούν καθημερινά, και τις περισσότερες φορές χωρίς καν να το αντιλαμβάνονται. Είναι η μόνη μορφή επικοινωνίας που μπορούμε να εμπιστευτούμε, καθώς εκφράζεται από το υποσυνείδητο, ασυναίσθητα και κρύβει πολλά μυστικά.

Η γλώσσα του σώματος δίνει νοήματα και όποιος γνωρίζει τα μυστικά της αποκωδικοποίησης της, κατέχει ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα τόσο στην επαγγελματική όσο και στην προσωπική του ζωή. Όσο, περισσότερο παρατηρητικοί είμαστε, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να «διαβάσουμε» σωστά τα μη λεκτικά σήματα που μας στέλνει ο συνομιλητής μας. Παρακολουθώντας λοιπόν τις κινήσεις και γνωρίζοντας την ερμηνεία τους μπορούμε να βελτιώσουμε την αυτογνωσία, την αυτοεκτίμηση και την προσωπική αυτονομία μας,

Του Μιχάλη Μάρκου

Πηγή:epixeiro.gr

Κοινοποιήστε το άρθρο
Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα άρθρα