arcadianet espa
Enterprise Europe Network
Ανοίγει τα σύνορα η Ελλάδα: Τι ισχύει για τουρίστες και πτήσεις, ποιοι εξαιρούνται – Πάνω από 12.000 τεστ κατά τις αφίξεις
aircraft 723900 1280 e1563788579321

Η Ελλάδα μπήκε σήμερα, Τετάρτη 1 Ιουλίου, στο τελευταίο στάδιο του ανοίγματος του τουρισμού για πολίτες ξένων χωρών, καθώς θα δέχεται καθημερινά δεκάδες πτήσεις στα αεροδρόμια όλης της χώρας, αλλά και αφίξεις στα λιμάνια και τους μεθοριακούς σταθμούς, μετά τη δημοσιοποίηση εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της λίστας για πολίτες κρατών εκτός των μελών της.

Η είσοδος ξένων τουριστών δεν θα επιτρέπεται χωρίς τα απαραίτητα έγγραφα και τεστ που έχουν προβλεφθεί. Παράλληλα, στην προσπάθεια της κυβέρνησης για να μην εξαπλωθεί η πανδημία από τις αφίξεις χιλιάδων τουριστών, ο στρατός προσφέρει τις υπηρεσίες του στα νησιά.

Κατά την άφιξη των τουριστών, ξεκινούν και οι εντατικοί έλεγχοι σε αεροδρόμια, λιμάνια και στα σύνορα στα βόρεια της χώρας, ενώ χιλιάδες τεστ κορονοϊού αναμένονται να γίνονται σε καθημερινή βάση, με τα αεροδρόμια να δέχονται την πλειοψηφία κατά τις αφίξεις.

Στα 27 αεροδρόμια αναμένεται να γίνουν γίνουν συνολικά 5.634 τεστ ανά ημέρα, ως εξής:

– 1.200 στην Αθήνα
– 500 στη Θεσσαλονίκη
– 825 στο Ηράκλειο
– 605 στη Ρόδο
– 400 στην Κέρκυρα
– 309 στην Κω
– 275 στα Χανιά
– 250 στη Ζάκυνθο
– 150 στη Μύκονο
– 150 στη Σαντορίνη
– 100 στην Κεφαλονιά
– 100 στο Άκτιο
– 60 στη Λέσβο
– 60 στη Σκιάθο
– 50 τεστ στα υπόλοιπα 13 μικρότερα αεροδρόμια.

Επιπλέον, στα λιμάνια αναμένεται να γίνουν 4.137 τεστ σε μια μέρα. Συγκεκριμένα:

– 1.490 στον Πειραιά
– 309 στην Πάτρα
– 117 στην Ηγουμενίτσα
– 1.060 στην Κέρκυρα
– 612 στη Ρόδο
– 504 στο Κατάκολο
– 45 στο Βόλο

Στους μεθοριακούς σταθμούς θα γίνουν 1.652 τεστ. Συγκεκριμένα:

– 1.029 στον Προμαχώνα
– 571 στους Ευζώνους
– 52 στις Καστανιές

Τουρισμός: Από ποιες χώρες επιτρέπεται να ταξιδεύουν στην Ελλάδα

Από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης και ως τις 15 Ιουλίου, είναι σε ισχύ η απαγόρευση εισόδου στην χώρα μη Ευρωπαίων Πολιτών. Από την συγκεκριμένη αεροπορική οδηγία εξαιρούνται οι 14 χώρες που πήραν το «ΟΚ» από την Ευρωπαϊκή Ενωση και μπορούν να επισκέπτονται την Ελλάδα και είναι οι: Αλγερία, Αυστραλία, Καναδάς, Γεωργία, Ιαπωνία, Μαυροβούνιο, Μαρόκο, Νέα Ζηλανδία, Ρουάντα, Σερβία, Νότια Κορέα, Ταϊλάνδη, Τυνησία και Ουρουγουάη.

Παράλληλα, απαγόρευση πτήσεων υπάρχει για την Βρετανία, την Τουρκία και την Σουηδία, ενώ εκτός λίστας είναι και οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Βραζιλία.

Εξαίρεση αποτελούν οι πτήσεις μεταφοράς εμπορευμάτων (cargo), οι υγειονομικού ενδιαφέροντος (sanitary), οι ανθρωπιστικού ενδιαφέροντος (humanitarian), οι πτήσεις επιστροφής αεροσκάφους μόνο με το πλήρωμά του (ferry flights), οι κρατικές πτήσεις (state), οι πτήσεις που αναφέρουν ότι ευρίσκονται σε επικίνδυνη κατάσταση (emergency), οι στρατιωτικές πτήσεις (military, δεν ισχύουν οι πτήσεις αυτές για την Τουρκία), οι πτήσεις της Frontex, οι πτήσεις πυροσβεστικών (fire fighting flights), οι πτήσεις που έχουν τεχνική βλάβη χωρίς να χρειαστεί να αποβιβαστούν οι επιβάτες (technical landings), οι πτήσεις υποστήριξης του Εθνικού Συστήματος Υγείας της χώρας μας και οι πτήσεις επαναπατρισμού Ελλήνων Πολιτών.

Συνέχεια το άρθρου εδώ.

Κοινοποιήστε το άρθρο
Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα άρθρα