Επιδότηση ασφαλίστρου στο νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 05/08/2020 / ΩΡΑ: 14:00 / ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ, ΝΕΑ, ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ

Το Μέτρο επιδότησης αγροτικών ασφαλίστρων σε αγρότες που ασφαλίζονται για ζηµιές που δεν καλύπτει ο ΕΛΓΑ, υποστήριξε πως θα θέσει σε εφαρµογή την ερχόµενη προγραµµατική περίοδο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης.

Πρόκειται για το Μέτρο 17 που είχε προβλεφθεί στο προσχέδιο των Προγραµµάτων Αγροτικής Ανάπτυξη το οποίο είχε αποσταλεί προς έγκριση στις Βρυξέλλες το 2014, ωστόσο τελικά δεν συµπεριελήφθη στον τελικό ελληνικό φάκελο. Η τότε κυβέρνηση Σαµαρά Βενιζέλου είχε δεσµεύσει στο ΠΑΑ για τη συγκεκριµένη δράση ποσά ύψους 200 εκατ., τα οποία τελικά κατευθύνθηκαν σε άλλα προγράµµατα. Ειδικότερα, όπως εξήγησε ο κ. Βορίδης: «Θα βάλουµε µέσα στο Πρόγραµµα Αγροτικής Ανάπτυξης, αυτό το οποίο υπήρχε προκειµένου να υπάρχει πρόσθετη κάλυψη προς τους παραγωγούς µας. Θέλω απλά να σας πω ότι νοµίζω µέσα στο επόµενο διάστηµα, µέσα στην επόµενη διετία, -λέω διετία γιατί το Πρόγραµµα Αγροτικής Ανάπτυξης το καινούργιο θα τρέξει µέσα στην επόµενη διετία- οι παραγωγοί µας θα έχουν ένα πολύ ισχυρότερο σύστηµα ασφαλιστικών καλύψεων και αποζηµιώσεων, ώστε να µειώσουν την ανασφάλεια που νιώθουν και την αγωνία που νιώθουν από τις ζηµιές λόγω φυσικών καταστροφών».

Αναµόρφωση καταλόγου ζηµιών

Περιθώρια ένταξης περισσότερων ζηµιών χωρίς να διαταραχθεί η δηµοσιονοµική ισορροπία του Οργανισµού δεσµεύτηκε ότι θα εξετάσει ο υπουργός Μάκης Βορίδης, σε µια προσπάθεια να ανταποκριθεί σε ένα εκ των βασικών αιτηµάτων του αγροτικού κόσµου, που βλέπει τις εκµεταλλεύσεις του να πλήττονται όλο και πιο συχνά, όλο και πιο έντονα από καιρικά φαινόµενα τα οποία δεν προβλέπονται στον υφιστάµενο κανονισµό του ΕΛΓΑ.

Πηγή:agronews.gr