arcadianet espa
Enterprise Europe Network
Επιχειρηματικό – Οικονομικό Δελτίο Επιμελητηρίου Αρκαδίας
money1

ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΠΟΣΤΑΣΙΟΠΟΙΗΣΗΣ
Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η ΚΥΑ Δ1α/ΓΠ.οικ. 50361/8.8.2020 με την οποία τροποποιείται η απόφαση Δ1α/ΓΠ.οικ.48976/31.7.2020 «Κανόνες τήρησης αποστάσεων και άλλα μέτρα προστασίας σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, δημόσιες υπηρεσίες και άλλους χώρους συνάθροισης κοινού στο σύνολο της Επικράτειας, προς περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19» (Β’ 3165).

ΜΕ ΕΝΑ «ΚΛΙΚ» Η ΜΕΙΩΣΗ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΦΟΡΟΥ
Σε σημαντική επιτάχυνση της διαδικασίας μείωσης του συντελεστή προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις που την δικαιούνται και έχουν ήδη υποβάλει τη φορολογική τους δήλωση, προχώρησε η ΑΑΔΕ. Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αρκεί ένα απλό κλικ για την επανυποβολή της δήλωσης, με τα ίδια ακριβώς στοιχεία της αρχικής, ώστε να υπολογιστεί ο φόρος με το μειωμένο συντελεστή προκαταβολής. Δηλαδή, αρκούν το πολύ 5 λεπτά για να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Με τον τρόπο αυτό, η ΑΑΔΕ δίνει τη δυνατότητα σε πάνω από 350.000 επιχειρήσεις να επωφεληθούν άμεσα από το μέτρο. Για το σκοπό αυτό, οι δικαιούχοι θα λάβουν ένα εξατομικευμένο μήνυμα στη θυρίδα τους στο myTaxisnet με τις σχετικές οδηγίες. Η προθεσμία για την υποβολή της τροποποιητικής λήγει στις 30 Δεκεμβρίου. Αυτονόητα, όσοι, από σήμερα, θα υποβάλλουν για πρώτη φορά τη δήλωση τους, θα λάβουν την εκκαθάριση του φόρου απευθείας με το νέο μειωμένο συντελεστή προκαταβολής.

ΑΠΟΛΙΓΝΙΤΟΠΟΙΗΣΗ: ΕΙΔΙΚΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΚΙΝΗΤΡΑ
Η κατάρτιση ειδικού καθεστώτος φορολογικών κινήτρων για τις λιγνιτικές περιοχές (Φλώρινα, Κοζάνη, Αμύνταιο, Πτολεμαΐδα, Μεγαλόπολη), η οριζόντια επέκταση της Ρήτρας Δίκαιης Μετάβασης (την οποία το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει ήδη ενσωματώσει στο νόμο για την ηλεκτροκίνηση και στο νέο «Εξοικονομώ-Αυτονομώ»), καθώς και η προώθηση πολεοδομικών και χωροταξικών παρεμβάσεων με σύντομη διαδικασία αποφασίστηκαν κατά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής για την απολιγνιτοποίηση που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης.

ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ: ΞΕΚΙΝΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Από σήμερα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να δώσουν προκαταβολή ή να αγοράσουν/μισθώσουν το ηλεκτρικό όχημα που επιθυμούν, στο πλαίσιο της δράσης του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Κινούμαι Ηλεκτρικά», όπως αναφέρεται σε σχετική ΚΥΑ που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ. Αυτό σημαίνει ότι οι δαπάνες είναι από σήμερα επιλέξιμες προς επιδότηση. Η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων για την επιδότηση θα ανοίξει στις 24 Αυγούστου, ενώ ήδη έχει ενεργοποιηθεί η ιστοσελίδα του προγράμματος (http://kinoumeilektrika.ypen.gr) όπου έχουν αναρτηθεί όλες οι σχετικές ανακοινώσεις. Επιπλέον για τη δράση «Κινούμαι Ηλεκτρικά» λειτουργεί καθημερινά από τις 3 Αυγούστου (από τις 10.00 έως τις 18.00) Help Desk στα τηλέφωνα 2131513640/2131513643.

ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΑΥΓΟΥΣΤΟ-ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΜΕ ΝΕΑ ΠΝΠ
Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), με την οποία διευρύνεται η δυνατότητα αναστολής συμβάσεων εργασίας για τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο. Πρόσφατα νομοθετήθηκε η δυνατότητα αναστολών το εν λόγω 2μηνο για τις επιχειρήσεις του τουρισμού – εποχικής ή μη λειτουργίας – και των μεταφορών. Με την νέα νομοθετική διάταξη οι αναστολές Αυγούστου – Σεπτεμβρίου επεκτείνονται στις επιχειρήσεις του επισιτισμού (που είχε βγει εκτός αναστολών τον Ιούλιο), του πολιτισμού και του αθλητισμού καθώς και κάθε άλλου κλάδου που πλήττεται σημαντικά βάσει ΚΑΔ.

ΑΑΔΕ: ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΜΕ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΜΕΙΩΣΗΣ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΦΟΡΟΥ
Οδηγίες και αναλυτικά παραδείγματα για τη μείωση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος για χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες δίνει εγκύκλιος της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για την εφαρμογή της σχετικής διάταξης του νόμου. Για την κλιμακωτή μείωση και την πλήρη κατάργηση της προκαταβολής, εξετάζεται το ποσοστό πτώσης του τζίρου το πρώτο εξάμηνο του έτους συγκριτικά με το ίδιο διάστημα του 2019. Οι φορολογούμενοι που έχουν υποβάλλει τις φορολογικές δηλώσεις πριν την εφαρμογή του μέτρου θα πρέπει με ένα κλικ να επανυποβάλλουν τη δήλωση ώστε να γίνει νέα εκκαθάριση ενώ για τους υπόλοιπους η μείωση της προκαταβολής θα γίνει αυτόματα.

ΠΑΡΑΤΕΙΝΕΤΑΙ ΕΩΣ 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ Η ΤΗΛΕ-ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ
Παρατείνεται μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, η δυνατότητα των εργοδοτών του ιδιωτικού τομέα να εφαρμόζουν την τηλεργασία, ένα μέτρο που εφαρμόστηκε τους τελευταίους μήνες ως αναγκαστική επιλογή από πολλές επιχειρήσεις, με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας COVID-19. Ήδη υπεγράφη η σχετική υπουργική απόφαση, ενώ σε δεύτερο χρόνο, πιθανότατα τον Σεπτέμβριο, αναμένεται και νομοθετική διάταξη που θα καθορίζει τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα εργοδοτών και εργαζομένων κατά την εξ αποστάσεως εργασία, ακόμη και μετά την άρση των μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς της νόσου.

ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΥΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΑΣΜΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΠΙΒΑΛΕΙ ΟΙ ΗΠΑ ΣΕ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΗΣ ΕΕ
Την εξαίρεση των ελληνικών τυριών από τους δασμούς που έχουν επιβληθεί σε γεωργικά προϊόντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισαν οι ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Σε δήλωσή του ο αρμόδιος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, σημείωσε πως η κυβέρνηση και το υπουργείο θα συνεχίσουν με αμείωτη ένταση την προσπάθεια να εξαιρεθούν όλα τα ελληνικά προϊόντα από δασμούς, με στόχο να διασφαλιστούν τα συμφέροντα των Ελλήνων παραγωγών και των ελληνικών εταιρειών και να αναδειχθούν διεθνώς τα εξαιρετικής ποιότητας ελληνικά προϊόντα.

Κοινοποιήστε το άρθρο
Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα άρθρα