arcadianet espa
Enterprise Europe Network
Δείχνει να ξεπερνά το σοκ της πανδημίας και του Brexit ο ευρωπαϊκός αγροδιατροφικός τομέας
cow 4372532 1280 e1570187206875

Οι δυναμικά συνεχιζόμενες ευρωπαϊκές εξαγωγές χοιρινού κρέατος και σιταριού συνέβαλαν κατά κύριο λόγο στην άμβλυνση των εμπορικών προκλήσεων που έθεσε στην Ε.Ε. η πανδημία COVID-19 και το Brexit τους πρώτους πέντε μήνες του 2020. Μολονότι οι εξαγωγές και εισαγωγές της Ε.Ε.-27 μειώθηκαν κατά 7,5% και 4,5% αντίστοιχα τον Μάιο του 2020 σε σχέση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα, πρέπει να σημειωθεί ότι στο διάστημα Ιανουαρίου-Μαΐου 2020, η συνολική αξία εξαγωγών αγροδιατροφικών προϊόντων της Ε.Ε.-27 ήταν αυξημένη κατά 2% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2019, φθάνοντας τα 75,8 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ η αξία των εισαγωγών αυξήθηκε στα 52,7 δισεκατομμύρια ευρώ (αύξηση σχεδόν 1%).

Την ίδια περίοδο, η Ε.Ε. είχε στα αγροδιατροφικά προϊόντα εμπορικό πλεόνασμα ύψους 23,1 δισεκατομμυρίων ευρώ, αύξηση 5% σε σύγκριση με τους αντίστοιχους μήνες του 2019.

Αυτά τα στοιχεία περιλαμβάνονται μεταξύ των κύριων ευρημάτων που περιέχονται στη μηνιαία εμπορική έκθεση για Ιανουάριο-Μάιο 2020, που δημοσίευσε η Κομισιόν.

Η αύξηση των εξαγωγών της Ε.Ε. οφείλεται στις εξαιρετικά υψηλές πωλήσεις χοιρινού κρέατος στην Κίνα, αλλά και σιτηρών στην περιοχή Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής (MENA). Η αξία των εξαγωγών της Ε.Ε. προς την Κίνα αυξήθηκε κατά 1,93 δισ. € και, εκτός του χοιρινού, τα άλλα αγροδιατροφικά προϊόντα της Ε.Ε. που είχαν υψηλή ζήτηση από την Κίνα ήταν το σιτάρι, τα παραπροϊόντα σφαγίων και τα παιδικά τρόφιμα.

Επιπλέον, η έντονη ζήτηση για κριθάρι και σιτάρι της Ε.Ε. οδήγησε σε αύξηση των εξαγωγών στην περιοχή MENA, ιδίως στη Σαουδική Αραβία, όπου η αξία των εξαγωγών αυξήθηκε κατά 464 εκατομμύρια ευρώ, καθώς και στο Μαρόκο (326 εκατομμύρια ευρώ πάνω) και την Αλγερία (αύξηση € 313 εκατομμύρια).

Τέλος, καταγράφηκαν μειώσεις στην αξία εισαγωγών της Ε.Ε. από τις ΗΠΑ (416 εκατ. ευρώ χαμηλότερα, που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη μείωση της ευρωπαϊκής ζήτησης σπόρων σόγιας από τις ΗΠΑ), ενώ σημαντική πτώση σημείωσαν οι εξαγωγές της Ε.Ε. (-405 εκατομμύρια ευρώ), καθώς οι ΗΠΑ μείωσαν την κατανάλωση σε οινοπνευματώδη και λικέρ, κρασί, χυμούς φρούτων, χοιρινό κρέας και τροπικά φρούτα.

Πηγή:meatnews.gr

Κοινοποιήστε το άρθρο
Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα άρθρα