arcadianet espa
Enterprise Europe Network
Επιχειρηματικό – Οικονομικό Δελτίο Επιμελητηρίου Αρκαδίας
money1

ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ ΙΙΙ: ΕΩΣ 21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ
Ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τον 3ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας “myBusinessSupport” της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή ΙΙΙ το πεδίο των δικαιούχων είναι διευρυμένο και οι επιχειρήσεις καλούνται να υποβάλουν στοιχεία για τα ακαθάριστα έσοδα της περιόδου Ιανουαρίου-Αυγούστου 2020. Το συνολικό ύψος της διαθέσιμης χρηματοδοτικής ενίσχυσης έχει αυξηθεί, ώστε να ανέλθει περίπου στα 1,5 δισ. ευρώ. Στον 3ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής μπορούν να ενταχθούν ιδιωτικές επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής και ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους, εφόσον διαθέτουν φορολογική ταμειακή μηχανή. Οι επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να αξιοποιήσουν τον 3ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής μπορούν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον στην ηλεκτρονική πλατφόρμα http://www.aade.gr/mybusinesssupport έως τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2020.

ΕΛ.ΣΤΑΤ.: ΚΑΤΑ 5,8% ΜΕΙΩΘΗΚΕ Ο ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΙΣΘΩΝ ΚΑΙ ΗΜΕΡΟΜΙΣΘΙΩΝ ΣΤΟ ΛΙΑΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΣΤΟ Β’ 3ΜΗΝΟ
Μείωση 5,8% σημείωσε ο δείκτης μισθών και ημερομισθίων στο λιανικό εμπόριο της χώρας το β’ τρίμηνο εφέτος σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του β’ τριμήνου 2019, ενώ σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του α’ τριμήνου 2020 παρουσίασε αύξηση 8%. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο γενικός δείκτης απασχολούμενων ατόμων στο λιανικό εμπόριο παρουσίασε αύξηση 0,3% το β’ τρίμηνο 2020 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του β’ τριμήνου 2019, ενώ σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του α’ τριμήνου 2020 σημείωσε αύξηση 0,1%. Παράλληλα, ο δείκτης ωρών εργασίας παρουσίασε μείωση 11,5% το β’ τρίμηνο 2020 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του β’ τριμήνου 2019, ενώ σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του α’ τριμήνου 2020 σημείωσε μείωση 8,6%.

ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΗΝΑ ΙΟΥΛΙΟ
Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 3948/B/15-9-2020) η Κοινή Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης & Επενδύσεων και Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων σχετικά με την Αποζημίωση Ειδικού Σκοπού, για την ενίσχυση επιχειρήσεων συγκεκριμένων πληττόμενων κλάδων λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορονοϊού, για τον μήνα Ιούλιο 2020. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, βάσει της συγκεκριμένης απόφασης, οι δικαιούχοι θα πρέπει να υποβάλουν από 16 Σεπτεμβρίου 2020 και έως τις 25 Σεπτεμβρίου 2020, ηλεκτρονική αίτηση για τη χορήγηση της αποζημίωσης στην πλατφόρμα «myBusinessSupport» της ΑΑΔΕ.

MΕΙΩΘΗΚΑΝ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΠΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΙΣΤΩΣΕΩΝ
Μείωση παρουσίασε, στο δεύτερο τρίμηνο του έτους η ονομαστική αξία των δανείων τα οποία διαχειρίζονται οι εταιρείες Διαχείρισης Δανείων. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, η συνολική αξία των δανείων αυτής της κατηγορίας μειώθηκε κατά 119 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε σε 30,901 δισ. ευρώ, έναντι 31,020 δισ. ευρώ το α΄ τρίμηνο του 2020.

ΠΑΡΑΤΕΙΝΕΤΑΙ ΕΩΣ 31/12 Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΠΡΟΣΦΥΓΗΣ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Την παράταση της δυνατότητας προσφυγής στο σύστημα της εξ αποστάσεως εργασίας προβλέπει Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Οικονομικών, Εργασίας και Υγείας, η οποία αναρτήθηκε στη «Διαύγεια». Σύμφωνα με την ΚΥΑ, παρατείνεται, μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2020, η δυνατότητα του εργοδότη να καθορίζει με απόφασή του ότι η εργασία που παρέχεται από τον εργαζόμενο στον προβλεπόμενο από την ατομική σύμβαση τόπο εργασίας θα πραγματοποιείται με το σύστημα της εξ αποστάσεως εργασίας, η οποία θεσμοθετήθηκε ως έκτακτο και προσωρινό μέτρο για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού Covid-19 και της ανάγκης περιορισμού της διάδοσής του.

ΕΛ.ΣΤΑΤ.: ΚΑΤΑ 55,9% ΜΕΙΩΘΗΚΕ Ο ΤΖΙΡΟΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΟΥ ΤΕΘΗΚΑΝ ΣΕ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΛΟΓΩ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ
Τις επιπτώσεις του «κλειδώματος» της οικονομίας το β’ τρίμηνο λόγω της πανδημίας του κορονοϊού φέρνουν στο προσκήνιο τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή για την πορεία του τζίρου των επιχειρήσεων. Σύμφωνα με την έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία, για το σύνολο των επιχειρήσεων και των δραστηριοτήτων της οικονομίας, ο κύκλος εργασιών το β’ τρίμηνο 2020 ανήλθε σε 58.987.931 χιλ. ευρώ σημειώνοντας μείωση 25,1% (ή περίπου 19,9 δισ. ευρώ) σε σχέση με το β’ τρίμηνο 2019, που είχε ανέλθει σε 78.800.256 χιλ. ευρώ. Ενώ, για τις 205.984 επιχειρήσεις που τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας, ο κύκλος εργασιών το β’ τρίμηνο 2020 ανήλθε σε 3.232.618 χιλ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 55,9% (ή 4 δισ. ευρώ) σε σχέση με το β’ τρίμηνο 2019, που είχε ανέλθει σε 7.329.184 χιλ. ευρώ.

ΕΕ: ΟΙ 7 ΤΟΜΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ
Οδηγίες για τον τρόπο που θα συνταχθούν τα εθνικά προγράμματα ανάκαμψης, στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εστιάζοντας σε επτά βασικούς τομείς επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων:
1. Καθαρές τεχνολογίες που θα αντέξουν στο μέλλον και επιτάχυνση της ανάπτυξης και χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. 2. Βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων. 3. Προώθηση καθαρών τεχνολογιών για την επιτάχυνση της χρήσης βιώσιμων, προσβάσιμων και έξυπνων μεταφορών, σταθμών φόρτισης και ανατροφοδότησης και επέκταση των δημόσιων μεταφορών. 4. Ταχεία ανάπτυξη γρήγορων ευρυζωνικών υπηρεσιών σε όλες τις περιφέρειες και νοικοκυριά, περιλαμβανομένων των δικτύων πέμπτης γενιάς και των οπτικών ινών. 5. Ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης και υπηρεσιών, περιλαμβανομένων των συστημάτων απονομής δικαιοσύνης και υγειονομικής περίθαλψης. 6. Αύξηση των δυνατοτήτων αποθήκευσης βιομηχανικών στοιχείων και ανάπτυξη των πιο ισχυρών, πρωτοπόρων και βιώσιμων επεξεργαστών. 7. Προσαρμογή των εκπαιδευτικών συστημάτων για να στηρίζουν τις ψηφιακές δεξιότητες και εκπαιδευτική και επαγγελματική εξάσκηση σε όλες τις ηλικίες.

Κοινοποιήστε το άρθρο
Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα άρθρα