arcadianet espa
Enterprise Europe Network
Επιχειρηματικό – Οικονομικό Δελτίο Επιμελητηρίου Αρκαδίας
money1

1Η ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ «ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΜΙΚΡΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΟΥ ΕΠΛΗΓΗΣΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ COVID-19 ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ»
Εκδόθηκε η 1η Τροποποίηση της Πρόσκλησης της Δράσης «Ενίσχυση Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία Covid-19 στην Περιφέρεια Πελοποννήσου», προϋπολογισμού 30 εκατομμυρίων ευρώ.
Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου Αρκαδίας www.arcadianet.gr (Σημαντικά νέα).

ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ Η e-ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ my-DATA ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΑ ΤΟΥΣ
Ξεκίνησε πιλοτικά η ψηφιακή διαβίβαση στην πλατφόρμα των Ηλεκτρονικών Βιβλίων – myDATA για όλες τις επιχειρήσεις και για παραστατικά που εκδίδουν από αυτή την ημερομηνία και μετά. Με Κοινή Απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών, Απόστολου Βεσυρόπουλου, και του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, για την ενεργοποίηση της πλατφόρμας myDATA ελήφθη υπόψη ο βαθμός ετοιμότητας των επιχειρήσεων εξαιτίας της πανδημίας του Covid-19. Στο πλαίσιο αυτό, προβλέπεται ότι: Για το 2020 οι επιχειρήσεις μπορούν να διαβιβάσουν τα παραστατικά μόνο του τελευταίου τριμήνου (Οκτώβριος-Δεκέμβριος). Η υποχρέωση διαβίβασης των παραστατικών εσόδων όλου του 2020 θα παραμείνει μόνο για τις επιχειρήσεις που θα λάβουν τα κίνητρα ηλεκτρονικής τιμολόγησης μέσω παρόχου για το έτος αυτό. Η ψηφιακή διαβίβαση των παραστατικών στο myDATA καθίσταται υποχρεωτική από την 1η/1/2021.

ΙΟΒΕ: ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ Ο ΔΕΙΚΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΣ ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ
Περαιτέρω επιδείνωση εμφάνισε τον Σεπτέμβριο ο δείκτης οικονομικού κλίματος, όπως προκύπτει από τα σημερινά στοιχεία του Ινστιτούτου Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ). Πιο συγκεκριμένα, το οικονομικό κλίμα υποχώρησε στις 89,5 μονάδες έναντι 90,8 μονάδων τον Ιούλιο του 2020 και 90,7 μονάδων τον Αύγουστο του 2020. Σύμφωνα με τα επιμέρους στοιχεία, μικρή κάμψη των προσδοκιών καταγράφηκε στον κλάδο της βιομηχανίας, ενώ εντονότερες αποδείχθηκαν οι πιέσεις στους κλάδους των κατασκευών και της καταναλωτικής εμπιστοσύνης. Στον αντίποδα, ο κλάδος του λιανικού εμπορίου εμφάνισε μερική ανάκαμψη, ενώ ο κλάδος των υπηρεσιών παρουσίασε νέα βελτίωση.

ΣΤΗ «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» Η ΚΥΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 100.000 ΝΕΩΝ ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕΝΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Αναρτήθηκε στη «Διαύγεια» η Κοινή Υπουργική Απόφαση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη, για το ανοιχτό πρόγραμμα 100.000 νέων επιδοτούμενων θέσεων εργασίας. Το πρόγραμμα ξεκίνησε από χθες, 1η Οκτωβρίου και θα «τρέχει» μέχρι εξαντλήσεως των επιδοτούμενων θέσεων εργασίας. Το πρόγραμμα επιδοτεί για έξι μήνες όλο το μη μισθολογικό κόστος που επωμίζονται επιχειρήσεις και εργαζόμενοι, κινητροδοτώντας νέες προσλήψεις, ενώ, παράλληλα, εξασφαλίζει με ειδική ρήτρα τη διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας.

ΕΡΕΥΝΑ EBRD: ΠΩΣ ΕΠΗΡΕΑΣΕ Ο ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ
Σχεδόν δύο στους τρεις Έλληνες (65,1%) δήλωσαν ικανοποιημένοι με τον τρόπο που η κυβέρνηση χειρίστηκε την πανδημία της COVID-19, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) σε συνεργασία με το γερμανικό ινστιτούτο Ifo. Η έρευνα για τον αντίκτυπο του κοροναϊού πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο μεταξύ σχεδόν 40.000 ατόμων από οχτώ χώρες που χρηματοδοτούνται από την EBRD, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Στην έκθεσή της η EBRD προβλέπει μεγαλύτερη ύφεση για το 2020 και μικρότερη ανάκαμψη για το 2021 για την Ελλάδα, όπως και συνολικά για τις χώρες που χρηματοδοτεί, σε σχέση με τις προβλέψεις που είχε κάνει τον περασμένο Μάιο.

ΤτΕ: ΔΡΟΜΟΛΟΓΕΙΤΑΙ Η ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ ΜΙΚΡΟΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΩΝ
Προχωρά η διαδικασία για την αδειοδότηση των πρώτων ιδρυμάτων που θα χορηγούν πιστώσεις σε επιχειρήσεις έως 25.000 ευρώ χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις. Η Τράπεζα της Ελλάδος ΕΛΛ προχώρησε στην έκδοση των προβλεπόμενων αποφάσεων για την εφαρμογή του πλαισίου και εκτιμάται ότι οι άδειες για τα πρώτα ιδρύματα μικροχρηματοδότησης θα δοθούν ακόμα και εντός του Οκτωβρίου. Στα ιδρύματα μικροχρηματοδότησης θα μπορούν να συμμετέχουν (ή να ιδρύονται από) και ξένα φυσικά ή νομικά πρόσωπα, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν έδρα στην Ελλάδα. Πρόσωπα που υπάγονται στο δημόσιο τομέα μπορούν να συμμετέχουν στις εν λόγω εταιρείες, με ποσοστό όμως που δεν υπερβαίνει το 60% του κεφαλαίου της εταιρείας.

ΤΟ ΝΟΕΜΒΡΙΟ ΣΤΟ TAXISNET ΤΑ ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ
Χωρίς αλλαγές θα είναι τα τέλη κυκλοφορίας που θα καταβάλλουν φέτος για το 2021 οι ιδιοκτήτες ΙΧ. Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών σταθμίζοντας την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η οικονομία λόγω της κρίσης του κορονοϊού αλλά και της κατάστασης στην αγορά αυτοκινήτων αποφάσισε να μην προχωρήσει σε αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας. Τα ειδοποιητήρια των τελών κυκλοφορίας αναμένεται να φορτωθούν στο taxisnet εντός του Νοεμβρίου και η εξόφληση θα πρέπει να γίνει το αργότερο έως τις 31 Δεκεμβρίου. Οι φορολογούμενοι πρέπει να είναι προσεκτικοί, καθώς η εκπρόθεσμη καταβολή των τελών κυκλοφορίας συνεπάγεται πρόστιμο που αναλογεί στο 100% -δηλαδή το διπλάσιο- των τελών που αναλογούν στο εκάστοτε όχημα.

Κοινοποιήστε το άρθρο
Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα άρθρα