arcadianet espa
Enterprise Europe Network
Επιχειρηματικό – Οικονομικό Δελτίο Επιμελητηρίου Αρκαδίας
money1

ΥΠ. ΟΙΚ.: ΣΕ ΠΟΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ Η ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΗ ΜΕΙΩΣΗ ΕΝΟΙΚΙΟΥ
Επιχειρήσεις των πληττόμενων κλάδων του τουρισμού της εστίασης, των μεταφορών, του πολιτισμού, του αθλητισμού και συγκεκριμένες δραστηριότητες του λιανεμπορίου περιλαμβάνονται στους 83 κλάδους στους οποίους επιτρέπεται η μείωση του ενοικίου κατόπιν συμφωνίας του εκμισθωτή με τον μισθωτή για τον μήνα Οκτώβριο, με παράλληλη αποζημίωση των ιδιοκτητών ακινήτων για τα «χαμένα» ενοίκια. Οι κλάδοι αυτοί καταγράφονται σε απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Βεσυρόπουλου που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ και αφορά την εφαρμογή της προαιρετικής μείωσης των ενοικίων για τον τρέχοντα μήνα. Η προαιρετική μείωση του ενοικίου ισχύει έως και τον Δεκέμβριο, ωστόσο κάθε μήνα θα ανακοινώνονται οι ΚΑΔ τους οποίους αφορά.

ΕΛΣΤΑΤ: -2% Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΙΜΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ
Σε αρνητικό έδαφος συνέχισε να βρίσκεται και τον Σεπτέμβριο εφέτος ο πληθωρισμός, καθώς σημείωσε μείωση 2% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι, από μείωση 1,9% τον Αύγουστο 2020 και έναντι μείωσης 0,1% τον Σεπτέμβριο 2019. Ωστόσο, ο πληθωρισμός «τσίμπησε» κατά 2% σε μηνιαία σύγκριση (Σεπτέμβριος 2020 προς Αύγουστο 2020), καθώς καταγράφηκαν ανατιμήσεις στο σύνολο σχεδόν των ειδών διατροφής και ειδικότερα σε: Νωπά λαχανικά (7,2%), νωπά φρούτα (5,3%), αρνί και κατσίκι (2,5%), νωπά ψάρια (2,2%), πουλερικά (1,7%), έλαια και λίπη (1,4%), τυριά (0,8%) και ψωμί και δημητριακά (0,7%). Ανατιμήσεις σημειώθηκαν, επίσης, σε φυσικό αέριο (3,4%) και καινούργια αυτοκίνητα (0,9%).

ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ IΙΙ: ΕΩΣ 26 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ Η ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ
Μέχρι τις 26 Οκτωβρίου θα μπορούν οι δικαιούχοι του τρίτου κύκλου της επιστρεπτέας προκαταβολής να υποβάλλουν αιτήσεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «myΒusinessSupport». Σύμφωνα με την ΚΥΑ, κατά την αίτηση η επιχείρηση δηλώνει το αν απαιτείται να λάβει την ενίσχυση βάσει του Προσωρινού Πλαισίου ή βάσει του κανονισμού de minimis, τα απαιτούμενα στοιχεία και πληροφορίες σύμφωνα με την πλήρωση των προϋποθέσεων της παρούσας, κατά περίπτωση, καθώς και το ποσό που απαιτείται να λάβει. Η είσοδος στην ηλεκτρονική πλατφόρμα διενεργείται με τη χρήση των σχετικών κωδικών TAXISnet. Η αιτούσα επιχείρηση ενημερώνεται ψηφιακά από την ΑΑΔΕ αναφορικά με την έγκριση ή απόρριψη της αίτησής της. Το ποσό της ενίσχυσης καταβάλλεται εφάπαξ στον τραπεζικό λογαριασμό της δικαιούχου επιχείρησης που δηλώνεται στην προσωποποιημένη πληροφόρηση του TAXISnet της ΑΑΔΕ.
Αναλυτικά η ΚΥΑ ΓΔΟΥ 233/2020 – ΦΕΚ 4471/Β/11-10-2020 με τις διαδικασίες και τις προϋποθέσεις

ΣΕ ΦΕΚ ΤΑ ΙΣΧΥΟΝΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ, ΠΡΟΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ COVID-19
Κανόνες τήρησης αποστάσεων και άλλα μέτρα προστασίας στο σύνολο της Επικράτειας, προς περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19
Δείτε αναλυτικά το ΦΕΚ 4484/B/11-10-2020

ΝΕΕΣ ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
Εκσυγχρονισμένες ψηφιακές υπηρεσίες σε επιχειρήσεις, δημόσιους φορείς και πολίτες, προσφέρει από σήμερα μέσω της ιστοσελίδας της η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Συγκεκριμένα, οι ψηφιακές υπηρεσίες αφορούν σε : Ηλεκτρονική υποβολή αιτήματος για τηλέ-συνάντηση / τηλέ-διάσκεψη με στελέχη της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Ηλεκτρονική υποβολή καταγγελίας με χρήση του εντύπου καταγγελιών, γνωστοποίηση πράξης συγκέντρωσης ηλεκτρονικά με χρήση του σχετικού εντύπου γνωστοποίησης, ηλεκτρονική υποβολή αίτησης παρέκκλισης από τις υποχρεώσεις των επιχειρήσεων για αναστολή πραγματοποίησης συγκέντρωσης, ηλεκτρονική υποβολή πρότασης δεσμεύσεων, ηλεκτρονική υποβολή παρέμβασης σε υπόθεση ως τρίτος, ηλεκτρονική υποβολή αιτήματος (από δημόσιους φορείς) / ερωτήματος για παροχή γνωμοδότησης επί ζητημάτων ελεύθερου ανταγωνισμού, δυνατότητα ηλεκτρονικής ενημέρωσης περί καταβολής του τέλους 1/000 του άρ. 17 του ν. 3959/2011 και υποβολής αίτησης επιστροφής του και τέλος, ηλεκτρονική υποβολή γενικών ερωτημάτων.

ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ: ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ 80 ΗΜΕΡΩΝ ΓΙΑ ΤΑ 299.174 «ΟΡΦΑΝΑ» ΑΚΙΝΗΤΑ
Περιθώριο 80 ημερών έχουν ιδιοκτήτες σε 298 περιοχές σε όλη τη χώρα προκειμένου να διεκδικήσουν δικαστικά 299.174 ακίνητα που δεν δηλώθηκαν στο Κτηματολόγιο. Διαφορετικά, την 31η Δεκεμβρίου 2020 χάνουν οριστικά κάθε αδήλωτο ιδιοκτησιακό δικαίωμα, και μετά οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να προσφύγουν στα δικαστήρια – αλλά μόνο για να διεκδικήσουν χρηματική αποζημίωση και όχι για να ανακτήσουν το ακίνητο.

ΑΝΟΙΞΕ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ 3ο ΚΥΚΛΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑΣ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗΣ
Σε λειτουργία τέθηκε η εφαρμογή της ηλεκτρονικής πλατφόρμας “myBusinessSupport” (www.aade.gr/mybusinesssupport), της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, μέσω της οποίας οι επιχειρήσεις που έχουν υποβάλει οριστική αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τον 3ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής καλούνται να υποβάλουν αίτηση χορήγησης της χρηματοδοτικής ενίσχυσης. Η προθεσμία υποβολής της αίτησης για τη χορήγηση της Επιστρεπτέας Προκαταβολής ΙΙΙ λήγει τη Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου 2020. Η καταβολή της ενίσχυσης στους πρώτους δικαιούχους θα ξεκινήσει εντός της τρέχουσας εβδομάδας. Συνολικά, η διαθέσιμη χρηματοδότηση από τον 3ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής ανέρχεται στα 1,5 δισ. ευρώ, ενώ 174.027 επιχειρήσεις έχουν καταθέσει οριστική αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Υπενθυμίζεται ότι οι κατηγορίες των δικαιούχων, ο τρόπος προσδιορισμού του ύψους της ενίσχυσης και οι σχετικές διαδικασίες έχουν καθοριστεί με την Κοινή Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης & Επενδύσεων ΓΔΟΥ 233/10-10-2020 (ΦΕΚ 4471/Β΄/11-10-2020).

ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΤΟ Ν/ΣΧ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΑΠΟ 1/1/2021
Τέθηκε από την Πέμπτη σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, υπό τον τίτλο: «Μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, ασφαλιστικές ρυθμίσεις και διατάξεις για την ενίσχυση των ανέργων», η οποία θα ολοκληρωθεί την 29η Οκτωβρίου 2020, στις 18:00. Μεταξύ άλλων, με διάταξη του σχεδίου νόμου, προβλέπεται ότι, από την 1η Ιανουαρίου 2021 μειώνονται κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες.

Κοινοποιήστε το άρθρο
Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα άρθρα