arcadianet espa
Enterprise Europe Network
Μείωση ενοικίου: Τι γίνεται με όσους το έχουν ήδη πληρώσει, για ολόκληρο μήνα η μείωση για εργαζόμενους σε αναστολή
covid 19 4960254 1280

Μείωση ενοικίου για όλο το μήνα και όχι μόνο για τις ημέρες που έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας τους, δικαιούνται οι εργαζόμενοι πληττόμενων επιχειρήσεις οι οποίοι έχουν τεθεί σε προσωρινή αναστολή εργασίας.

Αυτό διευκρινίζεται σε νέα υπουργική απόφαση για την υποχρεωτική μείωση 40% του ενοικίου που εφαρμόστηκε μέχρι και τον Σεπτέμβριο ενώ ξεκαθαρίζεται ότι σε περίπτωση υπεκμίσθωσης του ακινήτου δικαιούχος της έκπτωσης είναι ο τελικός χρήστης του ακινήτου και όχι ο υπεκμισθωτής.

Συγκεκριμένα με την υπουργική απόφαση που δίνει διευκρινίσεις για την μείωση του ενοικίου στους πληττόμενους εργαζομένους και επιχειρήσεις και έχει αναδρομική ισχύ ρυθμίζεται σειρά σοβαρών θεμάτων που είχε προκύψει από τις αναγκαστικές μειώσεις μισθωμάτων κατά 40% σε ευρείες κατηγορίες μισθώσεων, επαγγελματικών και κατοικιών.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ αυτή στις περιπτώσεις υπεκμίσθωσης ακινήτου, δικαιούχος της μείωσης ενοικίου είναι μόνον ο υπομισθωτής-τελικός χρήστης του ακινήτου έναντι του υπεκμισθωτή, και όχι περαιτέρω ο υπεκμισθωτής έναντι του ιδιοκτήτη – εκμισθωτή του ακινήτου, όπως πολλοί έσπευσαν αυθαίρετα να πράξουν. Συνεπώς μειώνεται μόνον το μίσθωμα το οποίο εισπράττει ο υπεκμισθωτής από τον πληττόμενο υπομισθωτή του, δεν μειώνεται όμως το μίσθωμα που οφείλει στον ιδιοκτήτη-εκμισθωτή ο υπεκμισθωτής, γιατί ο τελευταίος δεν ασκεί κάποια πληττόμενη δραστηριότητα στο μίσθιο ακίνητο.
Στις περιπτώσεις προκαταβολής μισθωμάτων, το 40% του μισθώματος για το οποίο ο μισθωτής απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής συμψηφίζεται στις επόμενες καταβολές μισθωμάτων. Στην περίπτωση μη ύπαρξης επόμενων καταβολών μισθωμάτων λόγω λήξης της μισθωτικής σχέσης, τα χρηματικά ποσά της απαλλαγής αναζητούνται ως αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά.

Στις περιπτώσεις όπου στη μισθωτική σχέση μετέχουν περισσότεροι μισθωτές και οι προϋποθέσεις μερικής καταβολής μισθώματος δεν συντρέχουν για το σύνολο των μισθωτών, (με την επιφύλαξη των οριζομένων για την περίπτωση συζύγου ή έτερου μέρος συμφώνου συμβίωσης όπου εκεί ειδικά το μίσθωμα μειώνεται ακόμη και αν η αναστολή εργασίας συντρέχει στο πρόσωπου του άλλου συζύγου), η μερική καταβολή μισθώματος υπολογίζεται αναλογικά σύμφωνα με το μερίδιο συμμετοχής του δικαιούχου μισθωτή στο μίσθωμα.

Στις περιπτώσεις όπου το μίσθωμα καταβάλλεται κατά τη λήξη της μίσθωσης ή σε μικρότερα διαστήματα και πάντως μεγαλύτερα του μηνός, η απαλλαγή του 40% του συνολικού μισθώματος για τους προβλεπόμενους μήνες υπολογίζεται αναλογικά.

Οι μειώσεις των μισθωμάτων των εργαζομένων ισχύουν για ολόκληρο τον μήνα για τον οποίο προβλέπεται μερική καταβολή μισθωμάτων, κατά περίπτωση, ανεξαρτήτως των ημερών ανά μήνα κατά τις οποίες έχει ανασταλεί προσωρινά η σύμβαση εργασίας τους.

Οι παραπάνω υπέρ των ενοικιαστών ρυθμίσεις εφαρμόζονται και όταν εκμισθωτές είναι το Δημόσιο, τα ΝΠΔΔ και οι δημόσιες επιχειρήσεις. Αντίθετα, από την εφαρμογή των παραπάνω ρυθμίσεων εξαιρούνται, στην περίπτωση κατά την οποία είναι ενοικιαστές, το Δημόσιο, τα ΝΠΔΔ και οι δημόσιες επιχειρήσεις.

Να υπενθυμίσουμε ότι η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχει θέσει σε λειτουργία την εφαρμογή για την δήλωση Covid για τον μήνα Οκτώβριο και τις μειώσεις ενοικίων.

Οι υπόχρεοι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν τις δηλώσεις τους έως τις 20 Νοεμβρίου.

Πηγή:dikaiologitika.gr

Κοινοποιήστε το άρθρο
Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα άρθρα