arcadianet espa
Enterprise Europe Network
ΒΗΜΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ «‘Ένα σύγχρονο Μουσείο με εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό περιεχόμενο»
hjg67

Το Μουσείο Λαϊκού Πολιτισμού Δάρα Αρκαδίας τον Αύγουστο του 2014 μετά από μουσειογραφικό σχεδιασμό ξεκίνησε τη λειτουργία του με την μόνιμη έκθεση της αυτοδημιούργητης ξυλόγλυπτης συλλογής του Ιωαν. Μπακόπουλου.

Επιπλέον ανέπτυξε συλλεκτική δραστηριότητα καθώς αρκετοί Δαραίοι ανταποκρίθηκαν με δωρεές αντικειμένων συμβάλλοντας στο σκοπό της ίδρυσης του, δηλ. στην ενίσχυση της συλλογικής μνήμης, στη διατήρηση της παράδοσης και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του χωριού.

Το Μουσείο αναγνωρίζοντας την άξια της αλληλεπίδρασης του με την κοινωνία προχώρησε στην προσωρινή ανανέωση της μόνιμης έκθεσης στην ενότητα της «καθημερινής ζωής» με αντικείμενα προερχόμενα από δωρεές, η οποία θα διαρκέσει 3 μήνες.

Τους τελευταίους μήνες έχει αυξηθεί η επισκεψιμότητα καθώς σύλλογοι και σχολεία πραγματοποίησαν τις πρώτες οργανωμένες μαζικές επισκέψεις στο Μ.Λ.Π.Δ.Α απολαμβάνοντας ξεναγήσεις διδακτικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα.

Επίσης ανέπτυξε πλούσιο πρόγραμμα συνεργασιών και εκπαιδευτικών δράσεων ενεργοποιώντας το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας.

Με αφορμή τις ημέρες του Αγ. Πάσχα παρουσίασε στο κοινό το έκθεμα του Μήνα Απριλίου 2015: «Τη Σταύρωση» κερδίζοντας την προσοχή των επισκεπτών αλλά και των ΜΜΕ.

Το επόμενο διάστημα θα παρουσιάζεται στην αρχή κάθε μήνα ένα αντικείμενο-έκθεμα της Μόνιμης Έκθεσης με έμφαση στα στοιχεία λαογραφικού περιεχομένου και βασικό στόχο την επιπλέον προσέλκυση του κοινού.

Αντωνία Κορδοπάτη, Φιλόλογος – Επιχειρηματίας
Τουρισμού & Εκπαίδευσης,
Γραμματέας του Συνδέσμου Δαραίων,
Μουσείο Λαϊκού Πολιτισμού Δάρα Αρκαδίας
e-mail: museum.folkculture_dara@yahoo.com,
www.facebook.com/museum.folkculture.dara

Κοινοποιήστε το άρθρο
Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα άρθρα