arcadianet espa
Enterprise Europe Network
Προτάσεις για τη νέα κανονιστική αδειοδότησης καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και περιπτέρων
epimelitirio

Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε,

H Διοίκηση του Επιμελητηρίου Αρκαδίας, σε απάντηση της επιστολής σας με αριθμό 32217/22-7-2015, σας καταθέτει συνημμένα τις προτάσεις της για τη νέα κανονοστική αδειοδότησης καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Καταρχήν, απαραίτητη προϋπόθεση για την εύρυθμη λειτουργία της επιχειρηματικότητας, καθώς και του Δήμου είναι η τήρηση της νομιμότητας. Αυτό επιθυμεί να προάγει πρωτίστως το Επιμελητήριο Αρκαδίας. Βασικό πρόβλημα αποτελεί, λοιπόν, όχι μόνον η θέσπιση σωστών και δίκαιων κανόνων, αλλά η εφαρμογή τους από τα αρμόδια όργανα. Για το λόγο αυτό, θέλουμε να επιστήσουμε την προσοχή σας στην ανάγκη να υπάρξει αυστηρή τήρηση και διαρκής έλεγχος των κανόνων που θα αποφασιστούν σχετικά με τη λειτουργία του κέντρου της πόλης μας.
Επί των κανόνων αυτών, θα θέλαμε να προτείνουμε, μετά και από διαβούλευση με τα μέλη μας και της αποφάσεως του ΔΣ (24/7/2015) τα ακόλουθα:

Παρόδιες Στοές
Στις παρόδιες στοές προτείνουμε να υπάρχει μία σειρά τραπεζοκαθίσματα στις προσόψεις των καταστημάτων με διάδρομο 1,5 μέτρου. Σε περίπτωση επάρκειας χώρου προτείνουμε και άλλες σειρές τραπεζοκαθισμάτων, εφόσον το επιθυμεί ο επιχειρηματίας, αρκεί να υπάρχει χώρος 1,5 μέτρου για την διέλευση των πολιτών.

Προσόψεις
Προτείνουμε να παραχωρείται κοινόχρηστος χώρος στην όψη του καταστήματος, το 100% της όψης.
Σε περίπτωση γειτνίασης με εμπορικό κατάστημα, είσοδο πολυκατοικίας ή κατοικίας, να υπάρχει, απόσταση ½ μέτρο (0,50 εκατ.) εκατέροθεν της εισόδου ή της προσόψεως των εν λόγω κτιρίων.

Πλατεία Πετρινού
Να παραμείνει η κανονιστική του περιβάλλοντα χώρου, ως έχει, βάσει των διαστάσεων του εξωτερικού χώρου με γνώμονα πάντα την καλαίσθητη ομοιομορφία και με την δέσμευση με τις προσόψεις όπως ανωτέρω λαμβανομένου υπόψιν ότι οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις έχουν προβεί σε σημαντικές δαπάνες βάση της προηγούμενης κανονιστικής.

Περίπτερα Πλατείας Πετρινού, Άρεως, Αγίου Βασιλείου, κ.λπ
Σχετικά με την θέσπιση κανόνων για τα περίπτερα, παραμένουν οι προτάσεις που είχαμε αποστείλει με Αριθ. Πρωτ.3441 23-11-2012, ως έχουν:
Τα περίπτερα να διαμορφωθούν κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μη φαίνονται εξωτερικά αντικείμενα που δε συνάδουν με την καλαίσθητη ομοιομορφία. (Ψυγεία αναψυκτικών, παγωτών, διαφημιστικές επιγραφές και banners). Αυτό μπορεί να γίνει με την κατασκευή περιπτέρων κλειστών σε λίγο μεγαλύτερες διαστάσεις, στα οποία οι ιδιοκτήτες θα δραστηριοποιούνται εντός αυτών και μόνο.

Πεζόδρομοι
Σχετικά με την θέσπιση κανόνων για τους πεζόδρομους, παραμένουν οι προτάσεις που είχαμε αποστείλει με Αριθ. Πρωτ.3441 23-11-2012, ως έχουν:
1. Στους κεντρικούς δρόμους που έχουν πεζοδρομηθεί (Εθνικής Αντίστασης και Τάσου Σεχιώτη), να δίδεται άδεια καταλήψεως του κοινοχρήστου χώρου στην πρόσοψη του κάθε καταστήματος.
Ο χώρος θα οριοθετείται σαφέστατα από το ρείθρο του πεζοδρομίου που θα κατασκευαστεί και θα αφορά στα 2/3 αυτού.

Οι ανωτέρω προτάσεις μας θεωρούμε ότι λαμβάνουν υπόψη τόσο την ανάγκη εύρυθμης λειτουργίας των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, ειδικά στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε, αλλά και το σεβασμό προς τον πολίτη και τους περιοίκους της περιοχής. Για άλλη μια φορά επισημαίνουμε, όμως, ότι πρώτιστο ρόλο στα ανωτέρω διαδραματίζει η απαρέγκλιτη τήρηση των όποιων κανόνων τεθούν και η επαγρύπνηση των αρμοδίων οργάνων.
Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω συνεργασία επί του θέματος.

Με εκτίμηση,

ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΡΚΑΔΙΑΣ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΝΤΡΟΥΚΑΣ

Κοινοποιήστε το άρθρο
Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα άρθρα