arcadianet espa
Enterprise Europe Network
Όλες οι λεπτομέρειες για το νέο επιδοτούμενο πρόγραμμα ΛΑΕΚ του ΟΑΕΔ
CHA000017

Τους όρους και τις λεπτομέρειες για το νέο επιδοτούμενο πρόγραμμα κατάρτισης εργαζομένων με όνομα ΛΑΕΚ που θα υλοποιηθεί το 2016 καθορίζει με εγκύκλιο του ο ΟΑΕΔ.
Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο

Όλες οι λεπτομέρειες για την χρήση του ΛΑΕΚ

Ο Λογαριασμός για την Απασχόληση και την Επαγγελματική Κατάρτιση (Λ.Α.Ε.Κ.) προκύπτει από το 1994, ως εργοδοτική εισφορά 0,45%. Από 1.7.2014 οι προβλεπόμενοι πόροι του ΛΑΕΚ,, οι οποίοι αποτελούν πόρους του Ενιαίου Λογαριασμού για την Εφαρμογή Κοινωνικών Πολιτικών (ΕΛΕΚΠ), διαμορφώνονται από ποσοστό 0,81% σε ποσοστό 0,46% με εργοδοτική εισφορά 0,24% υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού Προγραμμάτων Επαγγελματικής Κατάρτισης και Εκπαίδευσης (Ε.Λ.Π.Ε.Κ.Ε).
Στο συγκεκριμένο έγγραφο επισημαίνονται οι δικαιούχοι φορείς του εν λόγω λογαριασμού, οι απαραίτητες προϋποθέσεις ένταξης, η περίοδος υλοποίησης των προγραμμάτων κατάρτισης, το συνολικό δικαιούμενο ποσό, όπως επίσης και οι γενικοί όροι λειτουργίας των προγραμμάτων που προκύπτουν από τον Λογαριασμό. Επίσης, ξεχωριστή αναφορά γίνεται στα προγράμματα e-learning που μπορεί να προκύψουν, για την κατάρτιση που υλοποιείται στο εξωτερικό και γενικότερα για τους όρους και τις συνθήκες αποπληρωμής όσων συμμετέχουν στα προγράμματα αυτά συνολικά.
Η ανωτέρω εισφορά καταβάλλεται υποχρεωτικά από όλους τους εργοδότες συμπεριλαμβανομένων του Δημοσίου, των Ν.Π.Δ.Δ. και των Ο.Τ.Α., για τους ασφαλισμένους που υπάγονται έστω και σε ένα κλάδο ασφάλισης του ΟΑΕΔ, συνεισπράττεται με τις υπέρ ΙΚΑ εισφορές και υπολογίζεται επί των αποδοχών επί των οποίων υπολογίζονται οι εισφορές του ΙΚΑ.
Οι πόροι του ΛΑΕΚ που αποδίδονται στις επιχειρήσεις και αφορούν στην επαγγελματική κατάρτιση είναι ακατάσχετοι, δε λογίζονται ως έσοδα και απαλλάσσονται από κάθε φορολογική επιβάρυνση.
Δυνάμει της ως άνω διάταξης σε συνδυασμό με τη διάταξη του άρθρου 464 ΑΚ που ορίζει ότι «απαιτήσεις ακατάσχετες είναι ανεκχώρητες», τυχόν εκχωρήσεις των προς επιστροφή ποσών από τις δικαιούχες επιχειρήσεις σε τρίτους είναι άκυρες .

Η Επιτροπή Διαχείρισης του ΕΛΕΚΠ με τη με αριθμ.641/45/8.12.2015 διατύπωση γνώμης η οποία εγκρίθηκε με τη με αριθμ 3029/71/15.12.2015 απόφαση του ΔΣ του ΟΑΕΔ, κατήρτισε για το έτος 201 6 ετήσιο πρόγραμμα διάθεσης και διαχείρισης των πόρων που αφορά στα προγράμματα κατάρτισης του προσωπικού των δικαιούχων φορέων με την ονομασία «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ (ΛΑΕΚ 0,24%) ΕΤΟΥΣ 2016» και διακριτικό τίτλο «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΛΑΕΚ 0,24% ΕΤΟΥΣ 2016».

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΦΟΡΕΙΣ
Στο πρόγραμμα μπορούν να λάβουν μέρος Ιδιωτικές Επιχειρήσεις και φορείς του Δημόσιου τομέα. Το προσωπικό το οποίο έχουν δικαίωμα να καταρτίσουν πρέπει να είναι ασφαλισμένο στο ΙΚΑ και να υπάγεται έστω και σε ένα Κλάδο Ασφάλισης του ΟΑΕΔ.

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΕΝΤΑΞΗΣ
• Η καταβολή στο ΙΚΑ της εργοδοτικής εισφοράς 0,24% από την επιχείρηση για τους εργαζόμενους σε αυτήν για το έτος 2016.
• Κατά τη διάρκεια ισχύος της παρούσης η μη συμμετοχή της επιχείρησης και οι εργαζόμενοι σε αυτή, σε πρόγραμμα κατάρτισης ΛΑΕΚ για εργαζόμενους σε μικρές επιχειρήσεις.

ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ

Τα προγράμματα κατάρτισης υλοποιούνται από την ημερομηνία δημοσίευσης της παρούσης απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης έως και την 20/12/2016.

Δείτε αναλυτικά όλο πρόγραμμα εδώ

Πηγή: www.dikaiologitika.gr

 

Κοινοποιήστε το άρθρο
Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα άρθρα