arcadianet espa
Enterprise Europe Network
EURES: Καταπολέμηση της ανεργίας μέσω της κινητικότητας του εργατικού δυναμικού
een

Ακόμα και αν αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εύρεση εργασίας στη χώρα τους, ελάχιστοι είναι οι Ευρωπαίοι που θα αναζητήσουν μια θέση στην αγορά εργασίας σε ένα άλλο κράτος μέλος. Την Τετάρτη και την Πέμπτη οι ευρωβουλευτές συζητούν και ψηφίζουν προτάσεις για τη βελτίωση του δικτύου Eures.

Η κινητικότητα του εργατικού δυναμικού εντός της ΕΕ, είναι σχετικά χαμηλή με μόλις 7,5 εκατομμύρια του ευρωπαϊκού εργατικού δυναμικού, να δραστηριοποιείται οικονομικά σε άλλο κράτος μέλος.
Κύριοι λόγοι για την χαμηλή κινητικότητα είναι η έλλειψη ξένων γλωσσών και οι δυσκολίες στην εύρεση εργασίας.

Περισσότερα νέα από το ΕΚ, εδώ.

Στόχος του νέου κανονισμού είναι η βελτίωση του Ευρωπαϊκού Δικτύου Υπηρεσιών Απασχόλησης, με τη δημιουργία δεξαμενής κενών θέσεων εργασίας και βιογραφικών, μέσα από τη βελτίωση της αντιστοίχησης ικανοτήτων και διαθέσιμων θέσεων εργασίας, τη βελτίωση της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ κρατών μελών για την έλλειψη ή το πλεόνασμα εργατικού δυναμικού αλλά και την ενσωμάτωση πρακτικών ασκήσεων.Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Υπηρεσιών Απασχόλησης (EURES) ιδρύθηκε το 1993, για τη διευκόλυνση της ελεύθερης κυκλοφορίας των εργαζομένων εντός της αγοράς εργασίας της ΕΕ και συντονίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στόχος του είναι να ενημερώνει, να συμβουλεύει εργαζόμενους που επιθυμούν να μετακινηθούν από ένα κράτος μέλος σε ένα άλλο αλλά και να βοηθήσει τους εργοδότες που επιθυμούν να προσλάβουν εργαζόμενους από άλλες χώρες.

Αυτόματη αντιστοίχηση κενών θέσεων εργασίας και βιογραφικών
Η νομοθετική πρόταση για τον εκσυγχρονισμό του Ευρωπαϊκού Δικτύου Υπηρεσιών Απασχόλησης (EURES) προκειμένου αυτό να συμπεριλάβει μια πανευρωπαϊκή βάση δεδομένων με τα άτομα που αναζητούν εργασία και τις κενές θέσεις εργασίας θα συζητηθεί στο ΕΚ την Τετάρτη και θα τεθεί σε ψηφοφορία την Πέμπτη. Στόχος της νομοθεσίας είναι η καταπολέμηση της ανεργίας με την καλύτερη αντιστοίχηση της προσφοράς και της ζήτησης στην αγορά εργασίας.

Η επικαιροποίηση του κανονισμού, η οποία έχει ήδη συμφωνηθεί με το Συμβούλιο, θα δώσει επίσης τη δυνατότητα μεγαλύτερης συμμετοχής στους “κοινωνικούς εταίρους” (εργοδότες και συνδικάτα) και θα εστιάσει περισσότερο σε διασυνοριακές περιοχές και στους νέους.
Η νέα, “εξυπνότερη” πύλη του EURES θα αντιστοιχίζει αυτόματα τα βιογραφικά σημειώματα με τις κατάλληλες θέσεις εργασίας που προσφέρονται. Όλες οι θέσεις εργασίας που δημοσιεύονται από δημόσιους οργανισμούς στα κράτη μέλη θα διατίθενται πανευρωπαϊκά μέσω της ίδιας διαδικτυακής πύλης.

Η υπηρεσία της αυτόματης αντιστοίχισης προσφορών εργασίας και αιτήσεων θα παρέχεται δωρεάν. Δεν θα γίνεται καμία διάκριση με βάση την εθνικότητά αναφορικά με την απασχόληση, την αμοιβή και άλλους όρους εργασίας, ενώ θα διασφαλίζεται και η συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία.
Οι διαπραγματευτές του Κοινοβουλίου, με επικεφαλής τον εισηγητή Heinz K. Becker (ΕΛΚ, Αυστρία), κατάφεραν να διευρύνουν το δίκτυο, παρέχοντας την ιδιότητα του μέλους και σε ιδιωτικούς οργανισμούς, εφόσον οι οργανισμοί αυτοί παρέχουν υπηρεσίες υποστήριξης τόσο σε εργαζομένους όσο και σε εργοδότες, και εισάγοντας τροπολογίες για την ενίσχυση των διασυνοριακών αγορών εργασίας.

Ιστορικό
Η πανευρωπαϊκή βάση δεδομένων του δικτύου EURES ιδρύθηκε το 1993 ως ένα δίκτυο συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των δημόσιων υπηρεσιών απασχόλησης των κρατών μελών της ΕΕ, της Ελβετίας, της Νορβηγίας, της Ισλανδίας και του Λιχτενστάιν, καθώς και των εταίρων, όπως ιδιωτικά γραφεία εργασίας, συνδικάτα και ενώσεις εργοδοτών.

Οι ελλείψεις που εντοπίστηκαν αφορούν την ελλιπή συγκέντρωση κενών θέσεων εργασίας και βιογραφικών σημειωμάτων, την περιορισμένη αυτόματη αντιστοίχιση κενών θέσεων και βιογραφικών, καθώς και την ανεπαρκή πληροφόρηση για τις διασυνοριακές αγορές εργασίας. Ο αριθμός των ατόμων που εργάζονται σε κράτος μέλος εκτός της χώρας τους είναι 7,5 εκατομμύρια, δηλαδή 3,1 % του ενεργού πληθυσμού (δεν συμπεριλαμβάνονται στον αριθμό αυτό οι μεθοριακοί διασυνοριακοί εργαζόμενοι).

Κοινοποιήστε το άρθρο
Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα άρθρα